Jmenoval se Vlasov

Jmenoval se Vlasov https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203924/jmenoval-se-vlasov-203924.jpg 4 8 2

Dopustil se generál Vlasov skutečně zrady, když přešel k Němcům, aby bojoval proti Stalinovi? Kniha je na rozhraní literatury faktu a beletrie. Je to jakýsi příběh v příběhu. Francouzský novinář shromažďuje údaje o životě generála Vlasova. Jeho hlavním zdrojem se stává vyprávění starce osaměle žijícího na Sibiři. Děj se odehrává v několika časových rovinách (současnost, válka, předválečné období) a jeho závěr je více než překvapivý. Fikce se v knize prolíná s realitou. Historické téma jako základ pro obecnější úvahy o cti, hrdinství a zradě.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Il s´sppelait Vlasov , 2004


více info...

Přidat komentář

Pavelpi
16.07.2017 4 z 5

Samozřejmě,že se generál Vlasov zrady dopustil,to je jednoznačné.Jestliže žiji v nějakém státě a ten stát je ve válce s někým a já přejdu k nepříteli,je to zrada,ať jsou pohnutky jakékoliv a nedivím se že dopadl jak dopadl.Jak se u nás hodnotil např.generál Gajda a další - jako zrádci národa.Tak se nedá přece polemizovat,že on nesouhlasil a chtěl tohle nebo tamto.Prostě zradil a navíc proti svému státu bojoval v řadách fašistů,tak co to asi je.

Lolda
30.01.2015 4 z 5

Je to již pár let, co jsem tuto knihu četl, přesto mi však utkvěla v paměti a to zejména díky rozporuplným pocitům, které jsem z ní měl. Původně jsem měl za to, že se jedná biografii Vlasova, kterou autor sepsal díky informacím, které získal z rozhovoru s osobou blízkou Vlasovovi. A tak čtenář tak trochu žije s tím, že záznamy v knize popsané jsou také autentické resp. pravdivé. V tomto smyslu kniha také velmi dobře funguje.

Pozor spoiler!!!

Nicméně jakého překvapení se dočkáme v závěru, kdy zjistíme, že obsah knihy je s velkou pravděpodobností pouze imaginací autora, který nás celou dobu tahá za nos (nutno ale podotknout, že velmi umě). Člověk pak již neví, čemu se věřit dá a čemu ne.

I přesto toto však knihu hodnotím kladně a doporučuji k přečtení.