Jitřenka

Jitřenka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400053/bmid_jitrenka-ILa-400053.jpg 5 18 7

Jitřenčina zahrádka je pro ni a pro její kamarády kočičku Lízu a pejska Titiho to nejkrásnější místo na světě. Celé dny si zde hrají, objevují všechna zákoutí a poznávají její obyvatele: krtečka, ježka, pilné mravenečky nebo malé pavoučky. Pokud se chcete do Jitřenčina království podívat a dozvědět se, jak to bylo s maličkými housátky, protivnou vosou nebo zahrádkou v pokojíčku, otevřete tuto knížku plnou překrásných ilustrací a přeneste se tam…... celý text

Přidat komentář

koppy
05.05.2022 5 z 5

Nejdřív jsme si se synem půjčili v knihovně Filípka a až potom Jitřenku, ale ničemu to nevadilo. Milé knížky s milými ilustracemi. Pro syna je to akorát vhodná délka příběhu, skoro na každé dvojstraně obrázek, což mu taky vyhovuje. Zajímavý příběh plný dětské fantazie a lásky k přírodě a všemu živému.

Péťa Z.
05.05.2022 5 z 5

Tohle je poklad! Vypůjčila jsem si knížku, protože mě zaujaly ilustrace. Ale ten text je taky úžasný!

Autorka s takovou lehkostí dokáže probudit fantazii, že se rázem spolu s Jitřenkou a jejími zvířecími kamarádkami ocitnete v podzemních chodbách krtka, zabloudíte v bludišti z okvětních lístků růže, pavouk vás kolébá v jeho sítích... Vnímáte všechny barvy, zvuky a vůně. To je opravdu pohádka!

Knížku určitě koupím, aby počkala na naši Adélku, která je na ni zatím ještě malá. :-)


zinon
10.05.2020 5 z 5

Pěkná knížka pro děti. Filípek se nám ale líbil více.

jasmína
16.03.2019 5 z 5

Za sebe bych dala jen čtyři hvězdičky, ale dcerka poslouchala ani nemukla a ani u knihy neusnula, tak dávám plný počet a jsem zvědavá na Filípka.

Mně chvilkama přislo vše přehnané, ale už nejsem dítě a neumím to brát už asi s lehkostí.

mamcactenarka
25.02.2019 5 z 5

Nádherná knížka plná dětské fantazie!

jarus21
04.01.2018 5 z 5

Krasne a poucne príbehy...

Fantasysvet
14.01.2017 5 z 5

Na prvý pohľad sa môže zdať, že Zornička je skôr určená pre čarovné mamičky a ich dobré dcérenky a Filipko pre nezbedných ockov a ich zvedavých synov, avšak tento prvý dojem je taký trošku mylný. Bez ohľadu na výber rozprávača sú obe detské knihy určené pre oboch rodičov, ktorí už majú, alebo plánujú mať jedno a možno dve zvedavé deti s chuťou objavovať svet okolo seba. V krátkych textoch, ktoré sú vzájomne preletené hlavnými postavami, a prakticky rozdelené do niekoľkých kapitol s výstižnými názvami, zamaskovala Zuzana Štelbaská návod, ako hravo zvládnuť výchovu detí. V nej kladie dôraz nielen na rodinné vzťahy ako také, ale aj na snahu včleniť sa do užšieho kolektívu, naučiť sa vážiť si živú i neživú prírodu či nebáť sa škodcov, ktorí majú v kolobehu života svoje dôležité miesto, a to aj napriek tomu, že sú otravní ako osa, nevrlí ako krt, útoční aj takí veľkí a vážni sťa diviak lesný. Všetko má jednoducho svoje miesto a naši rodičia to vedia.

Zornička a Filipko majú však ešte jednu úžasnú výhodu – text. Text, ktorý sa prirodzene hrá s rôznymi zvučnými slovami, krkolomnými slabikami, ťažšie vysloviteľnými hláskami, nezabúda ani na ľubozvučnosť, vymýšľať si jednoduché, ale za to ľahko si zapamätateľné riekanky, nové mená pre nových kamarátov, ktoré skladá z už existujúcich pojmov, a tak núti aj vás a aj vaše deti aktívne a predovšetkým plasticky pracovať so slovnou zásobou, ktorú automaticky obohacuje o nové jazykové jednotky. Prináša vám radosť z čítania i prežívania textu, a to či už pomocou vycibreného autorského štýlu, alebo úchvatných (aj) celostránkových ilustrácií od šikovnej Evy Chupíkovej, ktoré bez tak už živej detskej knihe dodali kus ľudskosti.

Autorovy další knížky

2019  82%Kapky na kameni
2022  86%Stane se zázrak
2018  96%Filípek
2014  88%Mami, kup mi psa!
2015  92%Zornička

Kniha Jitřenka je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce4x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x