Jiří Hotový jede do světa

Jiří Hotový jede do světa https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413680/bmid_jiri-hotovy-jede-do-sveta-k9q-413680.png 2 2 2

Kniha o slastech i strastech cestování (nejen) za minulého režimu. V knize Jiří Hotový jede do světa zachytil Kristián Chalupa nevšední zážitky z cest, které Jiří Hotový podnikl zejména v době komunismu, ale i po jeho pádu. Vzpomíná, jak ho na jeho první cestě do Velké Británie obsluhovali v závodní jídelně číšníci ve fracích, jak v památném roce 1968 procestoval Blízký východ a během vojenské služby si tajně „odskočil“ na dovolenou do Bulharska. Poté ale přišlo období normalizace a s ním omezená možnost vycestovat do cizích zemí. Jiří Hotový se ale svých snů nevzdal a potřebný devizový příslib si velmi chytře obstaral. Projel poté severní Evropu a Ameriku, pokusil se o emigraci do Švýcarska, aby nakonec zakotvil v Západním Německu. Zde se seznámil se svou druhou ženou, Laosankou Amphone. S ní se také po sametové revoluci vrátil zpět do Čech, kde začal podnikat v hotelnictví a restauratérství. Knihu doprovází barevné fotografie a mapky z cest. Nechybí ani několik vtipů o cestování a slovník již méně známých termínů a osob, například devizový příslib, celní prohlášení, výjezdní doložka nebo Gustáv Husák. Je tomu tak proto, aby mladší generace měla možnost pochopit, jaké překážky kladl totalitní režim cestování do zahraničí. Kniha vychází u příležitosti 70. narozenin dobrodruha a podnikatele Hotového, který až doposud navštívil stejný počet, tj. 70 zemí ve všech světadílech světa.... celý text

Přidat komentář

lilly1
06.02.2023 2 z 5

Od dětství vášnivý cestovatel Jiří Hotový v knize popisuje své zážitky z cest a přidává i pár fotografií.Cestování jej zcela pohltilo a bylo ( a je) pro něj jednou z nejdůležitějších věcí na světě.Ani zákazy a omezení v době komunismu mu nezabránily cestovat do zahraničí,poznávat místní tradice,zvyky...Situace v naší zemi jej však utvrdila v přesvědčení emigrovat.Jeho druhou manželkou se stala Amphone z Laosu( dnes honorární konzulka v ČR),po níž je pojmenován hotel v Brně,kde můžete ochutnat laoskou kuchyni.Vloni jsme s partou přátel v hotelu přes víkend pobývali a s Jiřím Hotovým a jeho manželkou jsme se osobně setkali.Knihu bylo obtížné sehnat,ale podařilo se!

Y2T
01.07.2019 2 z 5

Knihu si patrně pan Hotový nadělil k 70. narozeninám. Věnuje se v ní zejména svému cestování.

Ačkoliv je jako autor knihy uveden pan Chalupa, je její velká většina vzpomínkami pana Hotového, a jen tu a tam doplněna nějakou banální vzpomínkou pana Chalupy. Podstatnou část z rozsahu 86 stran ukousne i předmluva, slovníček pojmů, vtipy o cestování atd., takže celkový rozsah textu o Jiřím Hotovém je výrazně kratší a to jen v malém formátu A5.

Slovníček pojmů je užitečný zejména pro později narozené, a dobře ukazuje extrémní restriktivní administrativní požadavky na cestování za komunizmu. Vtipy jsou dobré.

Mnoho lidí jistě překvapí, jak zvládl v dobách komunizmu cestovat do USA, západní, severní i jižní Evropy. Jen je škoda, že se více nerozepsal o stycích s StB. Stálo by to jistě za to již proto, že je uveden v Cibulkových seznamech jako agent a tajný spolupracovník Ludvík.

Kniha poměrně otevřeně popisuje různé podfuky pana Hotového, jakými se v USA dostával do drahých zábavních parků a podniků bez placení. Ne každému musí být tento chytrácký přístup sympatický.

Knihu lze rozhodně doporučit z hlediska problematiky migrace. Dnes, v době kdy značná část české veřejnosti zapomíná na smysl slov e/i-migrant, je rozhodně dobré si připomenout příběh českého migranta. Jednoho ze statisíců, kteří z naší vlasti utekli během 20. století. jeho příběh je navíc atypický nejen tím, jak komfortně utíkal, ale i tím, že ho v jeho vyhlédnuté cílové zemi odmítli a vyhostili. Četba celkem vede k zamyšlení a uvědomění, jak těžké je někdy oddělit ekonomického migranta od uprchlíka s právem na azyl.

Své podnikání líčí kuse, ale celkem otevřně, jak v BRD, tak v ČSFR/ČR, hlásí se k tomu, že byl první restituent v Brně a vzpomíná, jak s manželkou prodávali erotická videa ve firmě MULTIVIDEO, spol. s r. o atd. V knize jsem opravdu našel pouze zmínky o podnikání, v kterém figuroval přímo pan Hotový - o podnikání jeho manželky (např. firmě AMPHONE FILM, s.r.o. nebo AMPHONE-CONSULT spol. s r.o.) se v ní nedozvíte nic.

Je škoda, že v knize nedostala více prostoru činnost manžeky pana Hotového. Přece jenom, neznám jiného politického uprchlíka, který by se stal honorárním konzulem komunistické vlády, před kterou utekl. Alespoň, že její emigrace tam je popsána.

Knihu je těžké ohodnotit. Víc jak 2-3 hvězdičky bych jí nedal, ale vzhledem ke krátkému rozsahu stojí za přečtení. Byť možná vyvolá víc otázek, než na kolik odpoví. Slovníček pojmů sice působí pro většinu lidí z velké části jistě zbytečně, ale pro nejmladší čtenáře, případně pro čtenáře, kteří se do knihy pustí za pár desítek let, bude velmi užitečný.

Je zajímavé, že o knize není ani zmínka na oficiálních stránkách nakladatelství, bohužel se mi nepodařilo zjistit, v jakém počtu výtisků vyšla. Také jsem nepochopil, proč je jako autor uveden pan Chalupa, když je většina kniha psána jako přímé vzpomínky pana Hotového.

btw: pan Chalupa napsal i knihu o Martinu Pecinovi, jímž v té době vedený úřad ÚOHS sídli ve stejné ulici, jako hotel pana Hotového. Pan Chalupa dělal na ÚOHS tiskového mluvčího a vedocího odboru vnějších vztahů.


Autorovy další knížky

Kristián Chalupa
česká, 1950
2002  60%Hostina kulisáků a jiné podhostiny
2014  40%Jiří Hotový jede do světa
2009  0%Martin Pecina bez příkras
2015  0%Osobnosti, lidé a podlidé