Ježíš v Disneylandu. Náboženství v postmoderní době

Ježíš v Disneylandu. Náboženství v postmoderní době https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162553/jezis-v-disneylandu-nabozenstvi-v-postmoderni-dobe-162553.gif 3 11 2

Tato živě napsaná a srozumitelná studie zkoumá vztah mezi náboženstvím a postmodernitou. Na Západě ztratilo mnoho náboženských institucí na společenském významu, ale to, co autor nazývá náboženským panstvím včetně víry a spirituality rozkvétá v nesčetných podobách. Lyon postupně zkoumá různé náboženské a pseudonáboženské projevy a jejich vztah k otázkám identity, kyberkultuře, spotřebitelské kultuře a dnešním společenským teoriím. Poukazuje na vztah mezi náboženstvím a postmodernitou ve světě, kde se svaté války vedou v kyberprostoru a kde náboženství New Age odrážejí současnou potřebu nalezení sebe sama. Kniha může roznítit živou diskusi mezi těmi, kdo se zajímají o komplexní vztah mezi náboženským přesvědčením a populární kulturou.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Jesus in Disneyland. Religion in postmodern times


více info...

Přidat komentář

Sybelle
18.02.2022 4 z 5

Hodnocení dávám jako laik. Knížka je malá a útlá. Přesto její četba byla cvičení pro mozek. Ale když to člověk nevzdá, dozví se mnoho informací a pohledů na vývoj náboženství ve 20. století a kousek dále (do doby sepsání knihy). Obsah se vůbec nezabývá náboženství jako takovým, ale jen jeho vývojem a jak se křesťanské organizace přizpůsobují nebo nepřizpůsobují současné době.
Autor se snaží ukázat i lokální odlišnosti a změnu ve vnímání církevních organizací a víry celkově.

peří
14.06.2020 2 z 5

DL popisuje akce v Anahaimu (Kalifornie), kde se konalo cosi jako evangelizační žně, 10.000 návštěvníků za den, pivo, příběh Kouzelného království atd. Obdobné křesťanské programy byly prý v Legolandu (VB), Logoslandu (Ontario) i jinde.
Disneylandem nazývá "svět nápodoby a zdání, jež ruší nebo ničí smysl pro skutečnost". S tím souvisí pojem postmoderna - expanze nových komunikačních a informačních technologií a závislost na nich a narůstající konzumní způsob života.
Škoda že pro popis těchto věcí je každá kniha již v okamžiku svého vydání zastaralá.


Autorovy další knížky

David Lyon
kanadská, 1948
2013  82%Tekutý dohled
2002  67%Ježíš v Disneylandu. Náboženství v postmoderní době