Ještě žiju

Ještě žiju https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322626/bmid_jeste-ziju-W1y-322626.jpg 5 48 11

Upřímný, vtipný a nelakovaný příběh Phila Collinse, jeho písní, hitů a koncertů, jeho sňatků a rozvodů, jeho stoupání na vrchol hitparád i článků v bulváru. Jako jeden z pouhých tří světových hudebníků prodal více než 100 milionů desek a to jak ve skupině, tak jako sólový umělec. Collins nikdy neztratil svůj talent a napsal skladby, které znají posluchači po celém světě. Toto je příběh o jeho kariéry, od dětského herce po jednoho z nejúspěšnějších textařů pop music. Bubnoval téměř dřív, než se naučil chodit. Jeho kariéra začala v londýnských klubech v šedesátých letech. Pak přišly na řadu Genesis. Po odchodu Petera Gabriela začal i zpívat a jeho písně dosáhly světového věhlasu.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Omega
Originální název:

Not Dead Yet: The Memoir , 2016


více info...

Přidat komentář

Isew
19.06.2021 4 z 5

Skupina Genesis mě provázela celé dospívání a dost podstatnou část dospělosti. Autobiografie není můj oblíbený žánr, ale tady jsem zkrátka neodolala a nelituji. Samozřejmě mě nejvíc bavily ty části, které se týkaly mé oblíbené skupiny (mohlo tam toho být víc). Překvapila mě brutální upřímnost Phila Collinse, ať už se jedná o jeho nízké sebevědomí (věčná pozice outsidera ve skupině - i po tolika letech), rodinné peripetie, problémy s alkoholem a zdravotní potíže. Výborně napsaná a upřímná autobiografie, která rozhodně stojí za přečtení.

Eisy
11.02.2021 5 z 5

Už to tady někdo napsal několikrát, ale opravdu nejlepší autobiografická kniha, kterou jsem kdy četl.


michall17
04.06.2019 5 z 5

Kniha se mi velmi libila pro svou otevřenost, upřímnost a humor Phila Collinse. Hodně mne překvapila informace o jeho zdravotních problémech a o jeho alkoholickém období. Knihu jsem přečetl hned dvakrát a jeji kladné hodnocení umocnil skvělý koncert v pražské O2 aréně. Překlad výborný, ale v textu je spoustu překlepů a dokonce i pravopisné chyby se tam najdou..

sarka45
02.06.2019 4 z 5

Miluji Phila Collinse, proto jsem si velice ráda přečetla jeho autobiografii. Názor na něj jsem si opravit nemusela.

Grepp
30.04.2019 5 z 5

Keď som do knižnice vracal až urážajúco slabú (dvojhviezdičkovú) autobiografiu Ricka Wakemana, plnú plytkých zábavných historiek, mrkol som ešte do regálu so životopismi a rovno si požičal 'Ještě žiju' od Phila Collinsa. Tentokrát som si vydýchol! (výdych za 5 *) Keď som si po prečítaní tejto knihy, už ako znalec Philovho života, pozrel videklip k piesni 'Everyday', takmer som sa rozbrečal.

Hospodyňka
16.09.2018 5 z 5

Jeho kniha, jeho hudba, čerstvě namletá káva, právě dopečený muffin a máte zaručeně skvělý den. A i když se Vám podaří jen to první zmiňované, tak výsledek je pořád stejný.

valda
01.09.2018 5 z 5

Hudba Phila Collinse s Genesis nebo bez, mě vždycky dost bavila. Bavilo mě i to šílenství 80. let, kdy jezdil po celém světě, a z plešatějícího vtipkujícího strejdy se mohli zbláznit stadiony. On je to totiž taky skvělý bubeník a zpěvák, a taky skladatel. Určitě taky jeden ze symbolů 80. let, a nejen proto, že si zahrál v Miami Vice :-) Docela dlouho před ním v médiích prostě nebylo úniku. Já jsem v té době ještě neměl moc rozumu, takže jsem si k němu nestačil vypěstovat nenávist a "objevil" ho až ve chvíli, kdy už jeho sláva pomalu ustupovala.
Tenhle životopis je hodně otevřený, asi stejně jako Phil. Protože je to autobiografie, tak je to samozřejmě z autorova úhlu pohledu, ale i autor sám přiznává, že svým workoholismem (prostě chtěl v životě dělat pořád hudbu), musel štvát hodně lidí. Nejen nyní již exmanželky, ale i spoustu ostatních lidí. Vrcholem bylo například účinkování na Live Aid, kde stihnul koncert se Stingem v Anglii a potom přeletěl Concordem do Ameriky aby si ve stejný den zahrál se členy Led Zeppelin. Zlatá osmdesátá.
Za život toho stihl opravdu hodně, možná taky proto, že se nezdržoval fetováním, alkoholem, prostitutkami, jachtami apod. O to překvapivější pro mě bylo, jak otevřeně v životopisu píše, že ve staří začal docela úspěšně pracovat na tom, aby se uchlastal k smrti.
Nyní opět koncertuje, asi kvůli synovi bubeníkovi, i když 40 let nonstop hraní ho celkem poznamenalo. Ale hlas tam pořád je.

filispin
12.08.2018 5 z 5

Já vím. Ono by se to asi nemělo psát, ale prostě si nemohu pomoci. Tohle byla zatím ta nejlepší autobiografická kniha, jakou jsem kdy četl. Tak a je to venku. Přestože mě zpočátku odrazovala její délka (nejsem zase tak vášnivý čtenář a proto mi tlustější knížky nahání strach), začetl jsem se okamžitě a nemohl přestat. Kdybych nemusel chodit do práce, školy a zařizovat ještě další povinnosti, asi bych se od ní neodrthl. Tak moc dobře je napsaná. Phil Collins nám touto knihou vzkazuje, že "ještě žije". Ale po tomto majstrštyku bude žít navěky. Dokázal to svojí neustálou skladatelskou potencí a charakteristickým zpěvem, ale tentokrát i písmeny. Obdivuhodné. Pochválit musím i překlad - je skvělý a vysvětlující poznámky jsou velice dobrý nápad. Chci víc!

stehlicek
03.02.2018 5 z 5

Naprostý souhlas s předešlými recenzemi, včetně abstinenčních příznaků. Nejlepší autobiografie, jakou jsem kdy četla. Možná proto, že jsem na Collinsově hudbě vyrůstala :-) Čtení ovšem strhující. Vůbec bych se nedivila, kdyby za pár let někdo podle této knihy natočil film. Dávám 100%.

b2z
31.10.2017 5 z 5

Tak to byl koncert … čtení jsem pojal vcelku komplexně a posháněl jsem si všechnu muziku, na kterou Phil v knize odkazoval … úžasné … včetně posledního vystoupení z června 2017 (https://youtu.be/Hr-XC3rFDgs), kde v doprovodné kapele na bubny hraje Philův syn Nicholas. Tvorbu Phila Collinse prostupuje autentičnost. Jen těžko by jeho písně někdo obvinil z vypočítavosti a prvoplánových postupů, i když jsou primárně zařazeny do popu 80. a 90. let. Vše je viditelně (slyšitelně) prožité.

A stejně je na tom i tato kniha. Mísí se zde pokora, city, zklamání, obvinění a některé části si až protiřečí, ale o to více je obsah uvěřitelnější. Čím blíže jsem byl ke konci knihy, tím více jsem četbu zpomaloval. Aktuálně prožívám abstinenční příznaky.

Vždy jsem obdivoval Phila Collinse jako skladatele, zpěváka a bubeníka, ale po přečtení této knihy má můj největší respekt. Děkuji za hudbu i za knihu.

Devorah
10.10.2017 5 z 5

Ooooo lala, tak tohle je jeden z nejlepších, ne-li naprosto nejlepší životopis, co jsem kdy četla. Collins má svěží styl, naprosto skvělý smysl pro humor se kterým popisuje i smutné okamžiky svého života, jako je např. počínající hluchota, vrcholy i pády, neuniká ani před svými manželstvími a rozvody. Je prostě skvělý vypravěč, který si nehraje na to, že je hvězda, ale v první řadě je prostě jen chlápek, co měl a má rád hudbu.

Štítky knihy

hudba

Autorovy knížky

Phil Collins
anglická, 1951
2017  94%Ještě žiju

Kniha Ještě žiju je v

Právě čtených7x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených6x
Knihotéce32x
Chystám se číst19x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x