Jenisej, řeka sibiřská

Jenisej, řeka sibiřská https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448743/bmid_jenisej-reka-sibirska-GSc-448743.jpg 3 1 1

Od Kyzylu v Tuvě, hraničící s Lid. rep. Mongolskou až na ostrov Dicksonův v Karském moři provází čtenář autora této cestopisné reportáže po sibiřském veletoku 3807 km dlouhém, jediné řece na světě, u níž žije i velbloud i lední medvěd. Od horního toku až k ústí tohoto prudkého bohatýra, drsného, mohutného, nádherného ve své divoké kráse, jenž ostře podtrhává vznešenost tajgy, hor a sibiřských stepí" pozoruje čtenář život na březích Jeniseje v přítomnosti i minulosti a dělí svůj obdiv mezi krásy i podivuhodnosti přírodní a dobyvatelské i budovatelské úsilí sov. člověka. Ne však nadarmo trávili vyhnanství v ztracených koutech řeky Lenin, Stalin, Sverdlov a j. Dík sov. vládě stává se "země budoucnosti" (Nansen) krajem smělého rozvoje svobodného a pracovitého lidu, který z vůle strany vystavěl překvapující města v tundře, jenž založil první vinice v minusinských stepích a zvítězil nad trvale promrzlou půdou a hluchým tichem tajgy.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Jenisej, reka Sibirskaja , 1949


více info...

Přidat komentář

milan3144
02.08.2020 3 z 5

Tato kniha má několik, vzájemně se prolínajících rovin. A to zeměpisnou a přírodovědnou, dále historickou a v neposlední řadě i propagandisticky agitační.
Z Krasnojarsku se s autorem přesuneme do města Kyzyl, kde Jenisej vzniká soutokem Malého a Velkého Jeniseje, a odtud se budeme pohybovat po jeho proudu na sever. Tato rovina mě vcelku bavila, ač nemohu si pomoct, autor rozhodně není nějakým strhujícím vypravěčem. Díky internetovým mapám a v nich vloženým fotografiím, se jedná o zajímavou "čtenářskou" plavbu. Rozhodně zajímavé byly i cesty proti proudům přítoků Jeniseje jakož jsou Angara a obě Tunguzky. Při té příležitosti, když jsem byl kousek odtud, jsme se mrknul i jak to dnes vypadá na místě dopadu Tunguzského meteoritu.
Rovina historická, byla pro mne přece jen méně záživná, ale cením si toho, že autor se snažil o komplexní záběr informací o této řece.
Bylo by asi naivní, aby člověk od knihy vydané v této době, nenašel žádné agitační a propagandistické informace a myšlenky. Čekal jsem je a taky tu jsou. Je to obraz té doby a společnosti a pronikají do všech rovin. Od srovnání dob za cara a dnes (v době této knihy), tak v popisů přírodního "nevyčerpatelného" bohatství, které se bude těžit ještě lépe a intenzivněji pro blaho všech. I z toho se dají udělat závěry, ale většinou ne ty ke kterým nás autor směruje. Na Jeniseji byli ve vyhnanství jak Lenin, tak Stalin a tak si užijeme i notnou dávku kultovního opěvování obou jmenovaných. V případě Lenina to má nádech až cimrmanovského humoru, kdy ať dělal co dělal, vždy v tom vynikal. U Stalina je to podobné, ale s tím rozdílem, že je znát, že Lenin je nedotknutelně nejvýš, ale Stalin je s takovým náskokem druhý před dalšími, že se tito dva vznáší nad celou společností v nábožných a úctu si vynucujících výšinách.
Za ten prostor a způsob agitace dávám bod dolů, ačkoliv jsem ho očekával a druhý za ten podle mě, poněkud suchopárný způsob psaní. Jinak ale v celku dobré.
Tři hvězdy.

Autorovy knížky

Georgij Ivanovič Kublickij
ruská, 1911 - 1989
1952  60%Jenisej, řeka sibiřská

Kniha Jenisej, řeka sibiřská je v

Přečtených1x
Chci si koupit2x