Jen sekunda

Jen sekunda https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517845/bmid_jen-sekunda-Qee-517845.jpg 4 5 10

Příběh začína tam, kde ostatní končí. Poukazuje na to, že v okamžiku, kdy se dvě hlavní postavy dají konečně dohromady, neobjeví se všude duhy a jednorožci. Obloha se často zatáhne tmavošedými mraky a jednorožci se přemění v odporné hrochy. Vztah je třeba budovat i tím, že se poučíme z našich nedostatků a vyzdvihujeme přednosti toho druhého. A fakt, že lidé mají za sebou už pubertu, z nich ještě nedělá odborníky. Wafley a Sirius spolu vyrůstali, na střední škole se dostali ze začarované zóny přátelství a po čtyřech letech se opět setkávají. A pokračují tam, kde na střední skončili. Oba ale žijí zcela odlišné životy. Wafley studuje tanec, Sirius hraje hokej a mají úplně rozdílné povahy, které je někdy ženou od sebe, jindy jim pomáhají vytvářet harmonický vztah. Nástrahy, jimž jsou vystaveny, nejsou ale vytvářeny jejich vlastními chybami, nýbrž i Connerem, šéfem finanční skupiny, který se snaží Siria zlákat na nečistý byznis. Mezi Wafley a Siria se vkrádají podezření i nejasnosti a je otázkou, jestli to jejich vztah zničí nebo posilní.... celý text

Romány Pro ženy Literatura slovenská
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Iba sekunda , 2022


více info...

Přidat komentář

petulkapeta
21.01.2024 4 z 5

„Nezapomněla jsi, že tě miluju? I když se chovám jako debil." Zvednou se mi koutky úst.
„Doteď jsem si myslela, že když někoho miluješ, nechováš se k němu jako debil. Že se to vylučuje."
,,Ne. Pravě k lidem,které miluješ,dokážeš být nejodpornější."

No tohle bylo něco...Wafley dívka, která potká svého přítele a dala se s ním dohromady prožívá radosti a strasti vztahu s ním. Sirius hokejista,který má sebevědomí na rozdávání se s ní políbí a už to je. Tajemstvi,vztahy,bývalí a konec,který nebyl podle mých predstav,takže doufam v pokračování.

mi-nul-o
15.01.2024 2 z 5

Nedočetla jsem, mám slabé nervy a dvě výtky. Knížka není pro ženy, ale pro dívky. Nechápu, proč autorka zvolila jméno Sirius, když ho neumí správně skloňovat.


Lenka8065
04.12.2023

Jen sekunda, je příběh mladého páru, který se po mnoha letech znovu setkává. Dříve na střední škole, nyní již na univerzitě. Oba jsou jiní, oba mají jiné priority, ale stále v sobě mají náklonnost jeden k druhému.

Knize se musí přidat plusové body za realistickou romantickou linku. Wafley a Sirius se sice hádali o zbytečnostech, ale i ty jsou součástí vztahu. V obou jsem viděla velikou náklonnost k druhému, ale i pohled na svět, který se jim po pár letech změnil. Oba mi spolu přišli jako příjemný pár, ale zpětně po dočtení ve mě nic nezanechali.

Oceňuji čtivost této knihy, líbilo se mi, že i přes chyby v překladu a hrubky, se příběh čte sám. Kapitoly nejsou dlouhé ani krátké, autorka střídá pohledy podle situací.

Za mě kniha má mnoho chyb v textu (tato část je velká chyba ze strany nakladatelství bohužel), zbytečné hádky postav. Avšak vztah se mi zdál vcelku reálný a postavy utvořily díky jejich koníčkům příjemný příběh. Pokud máte rádi hokej či balet nenechte si tuto knihu ujít.

Za knihu děkuji velice samotné autorce @j.levinski! Vážím si této spolupráce

eliska2126
26.11.2023 5 z 5

Mě sporty v knihách baví moc. Nejradši mám asi hokej, čímž se mi autorka trefila do noty. Na příběhu se mi také líbilo to, že začíná tam, kde většina romantických příběhů končí. Sledujeme totiž pár, který spolu už jednou chodil na střední a teď se potkali znovu po 4 letech a dají se dohromady. Zbytek knihy je vlastně o tom, jak se spolu učí fungovat a jak se vyvíjí jejich vztah.

Hlavní postavy jsme si oblíbila úplně od začátku. Měla jsem z příběhu úplně stejný vibe jako z Návrhu od Elle Kennedy (asi tím hokejovým prostředím).
Sirius byl jako hlavní hrdina moc fajn, přede všemi namachrovaný kapitán Orlů, ale před Wafley se choval trochu jinak. Wafley byla oproti němu taková nevinná dušička. Musím ale říct, že mi občas přišlo, že některé situace by se vyřešili, kdyby spolu postavy více mluvily, ale tak je to ostatně kolikrát i v reálném životě.

A konec mě opravdu dostal. Půl hodiny jsem ležela v posteli, zírala do stropu a nevěděla, co se životem!

Věřím, že autorčin původní text byl naprosto parádní. Co tady ale bohužel musím zmínit, je katastroficky odfláknutá práce překladatele/korektora z @nasevojsko, který by se měl opravdu stydět! Tolik chyb a překlepů jsem v žádném jiném textu nikdy neviděla. Vypadá to, že to prostě hodili jen do google překladače a bylo jim jedno, že v Česku máme řasenku a ne spirálu apod. Nicméně nechci, aby tohle jejich lajdáctví nějak ovlivnilo hodnocení jinak skvělého příběhu, proto se to v hodnocení nepromítne - hodnotím samotný příběh, který mě opravdu bavil.

adela.hol
25.11.2023 3 z 5

Wafley a Sirius se znají od dětství a na střední škole spolu chodili. Znovu se setkávají po čtyřech letech, a protože jiskra mezi nimi nezhasla, pokračují nakonec tam, kde skončili. Zatímco ve většině knih čekáme až se hlavní pár dá dohromady, zde jsou spolu hned. My sledujeme jejich cestu, která ne vždy musí být zalitá sluncem. Čtyři roky odloučení nejsou dlouhá doba, ale záleží v jakém věku ta léta uplynou a jak se dotyční změní. Wafley ani Sirius už nejsou stejní jako na střední. Navíc oba žijí zcela odlišné životy. Wafley studuje tanec, Sirius hraje hokej, a proto je často pryč. Do toho ti dva snad nemůžou mít rozdílnější povahy, které jim jejich vztah spíše komplikují. Dokážou se na společné cestě jednou opravdu sejít?

V knize se střídají pohledy obou hlavních postav, text je čtivý a rychle odsýpá. Občas mi čtení ztěžovaly pouze chyby v překladu, za které ale nemůže autorka, takže to ani nepočítám do celkového hodnocení.

Líbilo se mi prostředí, ve kterém se příběh odehrával, zároveň mě ale mrzelo, že těch tanečních a hokejových scén nebylo více. Naopak bych zase ubrala na scénách, kdy se hlavní hrdinové opakovaně hádali a usmiřovali. Chemii spolu měli, ale než se mohli trochu posunout, přišla další překážka, kdy se zase vrátili na začátek. Tam jsem viděla chybu hlavně u Siriuse a jeho lží, které vedly k tomu, že byl často na Wafley hnusný a ona reagovala tak, jak reagovala. Pro někoho mohla být ufňukaná, ale citlivější povahy to jinak neumí.

Zápletka s Connerem mi přišla trochu nedotažená a možná i zbytečná? Buď bych ji více rozvinula nebo nedávala vůbec. Spíš bych do popředí dala postavu Dana. I právě ohledně něj jsem měla vizi jiného konce.
Konec byl posléze skutečně jiný a originální, což oceňuji. Ne že bych tyto konce vyhledávala a měla ráda, ale byl to takový ten konec k zamyšlení i do reálného života. Protože někdy opravdu stačí jen sekunda a nikdy už nic nebude takové, jako bylo dřív.

3,5*

lena.o.knihach
22.11.2023 2 z 5

Čekala jsem romantický příběh z univerzitního prostředí, on je hokejista, ona tanečnice a i podle anotace a nadšených ohlasů to vše vypadalo na skvělou oddechovku. No, spletla jsem se.

Nevadí mi, že Jen sekunda začíná přesně tam, kde většina romanťáren končí. Ale vůbec nechápu, že spolu ti dva vůbec byli, když se víc času hádali. Wafley měla každou chvíli slzy v očích a víc brečela, než se usmívala.

Začátek vztahu by snad mělo být jedno z nejkrásnějších období, ne? Ta zamilovanost, roztomilá poblázněnost, ale v tomto případě se nic takového nekonalo, jen nesmyslné hádky.

Když si s hlavními hrdiny nesednu hned na začátku, nevadí mi to. Naopak se těším na ten vývoj postav, kdy se z arogantního namyšlence stane aspoň ucházející přítel, nicméně u Siriuse jsem se ničeho takového nedočkala a to samé platí i u Waf. Hysterická naivka byla od začátku až do konce.
Mezi postavami nebyla žádná chemie. Měli pár světlých míst, ale převažovalo úplně absurdní dohadování.

Aby toho nebylo málo, v knize se objevila i mafie. Plno věcí ale v příběhu není vůbec vysvětlených a stejně tomu je tak i u mafiánů, kteří se sem tam objevili, vyhrožovali a nějak jsem vůbec nepochopila, co tam dělali.

Hokej jsem si užila aspoň v prologu, ale o nějakém tancování vůbec nemůže být řeč.
Jen Sekunda od slovenské autorky mi bohužel nesedlo a nemůže za to jen neskutečné množství chyb v textu, kéž by to byl jediný problém

#spoluprace @j.levinski

Vknihách
08.03.2023 4 z 5

Veľmi rada by som vám odporučila novú slovenskú autorku a jej debut. Síce toto nebude neodporúčanie, ale ani odporúčanie v štýle ODPORÚČAM VŠETKÝMI DESIATIMI.
A prečo? Od autorky som už niečo čítala. Aj keď ten príbeh zatiaľ nie je v tlačenej verzii, odporučila by som ho, preto dúfam, že časom dôjde rad aj na moju srdcovku od Levinski. Iba sekunda ma až tak nenadchla, nedá sa však označiť za zlý príbeh. To, že mi žiadna postava(teda až na Dana, ktorý ma v knihe dosť málo priestoru)nesedela, hodnotiť ani nemôžem. Ako by z toho mohol vzniknúť tento príbeh?! S inými postavami, ktoré by sa správali podľa mojich predstáv by to bol úplne iný príbeh. Autorka napísala tento tak, ako chcela, cítila.
Začnem tým menej príjemným.Na mená postáv Sirius a Wafley som si musela zvykať dlhšie. Rovnako tak na prezývku bábika. Netuším čím, no pôsobilo to na mňa rušivo a zvolené mená mi v mysli zneli ako gong. To, že sa nesprávali na svoj vek, beriem. Ale unavovalo ma čítať podobný vzorec každú chvíľu. Čo iné však čakať od páru výbušného mladíka a precitlivelej slečny. Najmä pre toto sa mi text zdal jednoliaty(alebo ako to nazvať), pretože keď prišiel nejaký zvrat, tušila som ďalší vývin udalostí. A to sa dialo opakovane. Buď Sirius odišiel alebo kričal a Wafley tiekli slzy prúdom a sople nesmeli chýbať. Do očí mi udrelo pár slov. Súc a hoc, sú podľa mňa vhodnejšie do poézie, poslúchal a ide mi do revu, či opakujúce sa a teda na mňa pôsobí v texte rušivo.A slovo kontemplujem som si musela googliť. Ale, stále sú to len chybičky krásy.
Autorka má, aj keď sa to podľa mojich doterajších slov nemusí zdať, príjemný štýl písania. Používa striedanie pohľadov hlavných hrdinov, čo myslím, máme viacerí radi. Vždy sa nájde niečo, čo hrdinovia príbehu riešia(okrem svojho turbulentného vzťahu). Levinski vymyslela perfektne prepletenie postáv v príbehu a ich charaktery. Dramatický záver vo mne zanechal viacero otázok a viem si predstaviť hneď niekoľko možných scenárov pokračovania. V celku, príjemná oddychovka, len nebuďte citliví na správanie postáv.

Veronica.Faye
05.03.2023 3 z 5

Kniha ako celok je naozaj dobrá, do deja ma vtiahla rýchlo a celkovo sa čítala dobre. Avšak okrem plusov, mala kniha aj nejaké mínusy, ktoré sú však subjektívne a iným to prekážať vôbec nemusí .
Začala by som asi najskôr tou negatívnou časťou, aby som skončila tým dobrým. Síce majú Wafley a Sirius odlišnú povahu, protiklady sa priťahujú, je to napísané a vykreslené naozaj dobre, ale občas som mala pocit, že tých pasáží s hádkami bolo priveľa a stal sa z toho v knihe taký predvídateľný stereotyp. Hlavné postavy mali svoje svetlé aj menej svetlé chvíľky. Niekedy ma vedeli obaja vytočiť svojou povahou. Poslednou vecou, ktorú by som v tejto časti spomenula, bola predvídateľnosť deja. To však nebránilo v tom, aby som chcela čítať ďalej.
Medzi pozitívne stránky knihy radím druhú polovicu knihy, kde to začalo tak nejako správne fungovať a čítalo sa to oveľa lepšie. Tiež sem určite radím postavu Dana, ktorého som si naozaj obľúbila. Tiež kvitujem nazretie do sveta pole dance, pretože klobúk dole pred všetkými, ktorí sa tomu venujú. Čo môjmu srdcu ulahodilo bola dobrovoľná pomoc v psom útulku, nakoľko zvieratá a psov zbožňujem, takže toto je veľké plus, že autorka dala do pozornosti aj túto vec . Nakoniec musím pochváliť záver príbehu, ktorý bol plný emócii a síce nemám rada otvorené konce, tu sa hodil a ja sa neviem dočkať, čo bude ďalej.
Napriek mojim subjektívnym negatívam som si knihu užila a som rada, že sa ku mne dostala. Autorka vie písať naozaj dobre, vie si čitateľa udržať a tiež vystavať príbeh a udržať napätie.
Autorke ďakujem za možnosť nazrieť do jej knižného sveta a držím jej palce v ďalšom písaní a verím, že s ďalšou knihou budú pribúdať aj hodnotiace body a bude to lepšie a lepšie. Som zvedavá na pokračovanie príbehu, ako to celé dopadne a či... ale na to si musíte knihu sami prečítať, aby ste vedeli .

Anna195
02.11.2022 4 z 5

Čo ma na tomto príbehu najviac zaujalo bola tá inakosť, keďže ako samotná anotácia hovorí, tento príbeh začína tam, kde ostatné končia. Tu sa už ocitáme vo vzťahu Wafley a Siriusa, ktorí sa už v minulosti poznali. Na začiatku som sa obávala či ma niečo takéto bude baviť, keďže naše postavy sú už vo vzťahu, no zistila som, že ich vzťah má pred sebou množstvo prekážok, nevypovedných tajomstiev a klamstiev. V tomto príbehu sa stále čosi dialo, čo ma nútilo čítať ďalej. Aj keď sem tam mi chýbalo pár kapitol z ich spoločnej minulosti.

Ak čakáte dokonalé postavy, bez chýb, tak čakáte márne. Aj Wafley, aj Sirius majú svoje chyby a chybujú aj vo svojom vzťahu. Ich vzťah bol ako na horskej dráhe, raz hore a raz dole. Samozrejme, že vo vzťahu sú na problémy vždy dvaja, ale veľakrát som mala pocit, že Wafley riešila zbytočnosti, najmä jej prehnané žiarlivostné scény( likenutá fotka, počet Siriusových partneriek pred ňou) boli aj na mňa moc. Aj keď si neskôr Wafley uvedomila svoje chyby. Samozrejme netvárme sa, že Sirius je dokonalý, pretože nie je...jeho výbušnosť hovorila za všetko.

Čím ma autorka dosť prekvapila bola tá akčnejšia časť knihy. Myslela som si, že celý príbeh sa bude venovať len ich vzťahu, ale táto akčnejšia stránka sa mi obzvlášť páčila, pretože som nikdy nevedela, čo ma čaká ďalej. Táto časť príbehu bola za mňa skvelo vymyslená. A za mňa bol skvelý aj koniec, áno možno sú tieto konce nečakané(niekedy mám chuť autorky za takéto konce "zahlušiť"), ale potom sa ešte viac teším na ďalšiu časť, no najmä na celkové rozuzlenie príbehu.

kristy.books
12.10.2022 4 z 5

Romantika zo športového prostredia? Hokejisti? New Adult? Tak to je kombinácia presne pre mňa, preto som sa na túto knihu dosť tešila. Musím sa však priznať, že som sa pri jej čítaní cítila ako na horskej dráhe. Prešla som si viacerými fázami.

Začala som príbeh čítať a bola som úplne nadšená. Potom sa Wafley a Sirius dali dokopy a moje nadšenie trochu opadlo. Viem, že sa poznali už od detstva a na strednej spolu istý čas chodili, no mala som pocit, akoby mi určitá časť príbehu chýbala, akoby som knihu začala čítať od štvrťky. Potrebovala by som tam aspoň pár flashbackov do minulosti, aby to na mňa nepôsobilo všetko tak rýchlo.

Obe hlavné postavy mi boli v podstate sympatické. Wafley bola milé, dobrosrdečné, láskavé mladé dievča, páčil sa mi jej blízky vzťah s mamou i roztomilá malá sestrička. Sirius bol zasa vtipný a šarmantný mladý muž, okolo ktorého bolo dosť tajomstiev. Užívala som si to ich neustále doberanie so spoluhráčmi a kamarátmi, pri tom som sa dobre bavila. Ich vzťah bol rozkošný, často som sa nad nimi prihlúplo usmievala. Takto som ich zo začiatku vnímala.

Potom však stačila nejaká hlúposť a žiarlivosť im obom zatemnila mozog. Často som nechápala, čo im sadlo na nos a prečo robia „z komára somára“. Keď sa jeden ukľudnil, začal vyvádzať ten druhý...a toto sa opakovalo hneď niekoľkokrát. Miestami som mala chuť trhať si od frustrácie vlasy. Niekedy by som na nich najradšej nakričala, nech zbytočne nehľadajú problém tam, kde žiaden nie je.

Posledných niekoľko kapitol som si zasa naplno užívala. Objavila sa „akčnejšia“ zápletka, začali sa rozmotávať tajomstvá, niektoré veci sa, naopak, skomplikovali...toto ma veľmi bavilo a zároveň to opäť zvýšilo moje hodnotenie príbehu.

Chválim autorku za výber netradičných mien (aspoň podľa mňa vybrala veľa takých mien, s ktorými sa nestretávam v každom druhom príbehu). Rovnako chválim aj popis zahraničného prostredia, prišlo mi to dosť autentické. Páčil sa mi aj jej štýl, príbeh sa mi čítal naozaj dobre.

Záver ma úplne dostal. Takto sa neukončuje kniha a už vôbec nie v tom prípade, keď nemám po ruke pokračovanie. Ako mám teraz vydržať čakať do jeho vydania (a pevne dúfam, že sa ho dočkáme, inak by ma asi porazilo)?

Keď to všetko zhrniem, počas čítania sa u mňa vystriedalo veľké množstvo emócií, od radosti, smútku, hnevu, frustrácie, bolesti, nadšenia i sklamania, a hoci mi niektoré veci úplne nesadli, celkovo môžem povedať, že sa mi príbeh páčil.

Autorovy další knížky

J. Levinski
slovenská, 1992
2022  76%Iba sekunda
2023  87%Konfigurácia nás dvoch

Kniha Jen sekunda je v

Přečtených10x
Knihotéce65x
Chystám se číst22x
Chci si koupit6x
dalších seznamech4x