Jedovaté rostliny kolem nás

Jedovaté rostliny kolem nás https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45806/jedovate-rostliny-kolem-nas-45806.jpg 5 5 1

První svazek nové celobarevné edice Svět rostlin představuje čtenáři rostliny, které jsou většinou běžné známé, dokonce pěstované, a přitom mnohdy pro zdraví lidí a zvířat nebezpečné. V rámci 47 čeledí je tu zařazeno přes 160 druhů jedovatých rostlin a k tomu více než 230 druhů příbuzných, víceméně také toxických. Text zpracovaný formou přístupnou každému čtenáři je doplněn originálními fotografiemi, na jejichž základě je možné si všechny pojednávané rostliny vizuálně zapamatovat. Zájemce tak získá přehled o stupni jedovatosti rostlin, o příznacích otravy, což mu umožní předejít možným otravám hlavně dětí a domácích miláčků, o případné první pomoci, ale zároveň se poučí o mnohdy léčivých účincích látek, které se využívají ve farmacii, i další zajímavosti.... celý text

Přidat komentář

Jordanka9
23.05.2021 5 z 5

Kniha Jedovaté rostliny kolem nás našeho předního botanika doc.RNDr. Jana Nováka, DrSc. si velmi poutavou a atraktivní formou klade za cíl poskytnout nejdůležitější informace o jedech v naší květeně a přispět k poznání jedovatých rostlin, se kterými můžeme často i výjimečně přijít do styku. Je zpracována přístupnou formou bez nároků na odborné znalosti z botaniky, chemie a farmakologie.
První část se zabývá problematikou jedovatých rostlin v obecné rovině. Ve speciální části najde zvídavý čtenář údaje o 170 druzích jedovatých rostlin a 230 příbuzných méně toxických ze 46 čeledí.To vše doplněné originálními fotografiemi autorky Heleny Novákové pořízenými speciálně pro tuto publikaci na území ČR. Rostliny jsou řazeny podle oddělení ( Přesličky , Kapradiny, Nahosemenné, Krytosemenné), dále podle nižších systematických kategorií ( tridy, čeledi). Použité platné binomické systematické názvosloví české a latinské.
Další údaje- životní forma, výška v m, ochrana dle vyhl. MŽP ČR 395/1992 Sb., příloha č. II, měsíce kvetení jsou uvedeny formou piktogramů - viz vysvětlivky na str. 24,25 obecné části.
Doporučuji - kniha je nejen velice pěkně zpracovaná- kromě zmíněných fotografií najdeme spoustu ilustraci - výstižných perokreseb Františka Fišera.
Vydalo nakladatelství Grada Publishing s.r.o., 2007