Jednou stopou mezi slony

Jednou stopou mezi slony https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135785/jednou-stopou-mezi-slony-135785.jpg 4 3 2

Kniha o cestování tří lidí (Václav Potužník, Ivan Jedlička, Jiří Brabenec) na československých motocyklech (moped Stadion, padesátikubíkový motocykl Jawa pionýr a malý skútr Manet se značně velkým dvoukolovým vlečným vozíkem) po Evropě, Africe a Indii. - Kniha obsahuje 30 černobílých obrázků na křídové papíře a černobílou mapu Indie s vyznačenou cestou, hlavní kapitoly Sinajskou pistou (Vítr z Říma a z Capri, Ptáte se proč?, Na křižovatku dvou světadílů, Najezděte v noci, Ve stopách velbloudích karavan, Pod Mont Sinaj a na něm, Poušť píše scénáře i pro dramata), Jednou stopu po indických džunglích (Brána Indie, Indické tělo a indická duše, Kámen a evangelium soucitu, Tigrid nebo Gódovári?, Mauglí z Harísalu, Žhavé dakšinské kilometry, Bhopálská recepce, Pod indickou střechou, Ke stupňům banáraských ghátů, Přímý kurs Dárdžíling, Střecha světa není rovná, Nepálský rytíř a jeho meč, Životní historie jednoho světoběžníka, Lhasa nebyla daleko, Pán himalájské džungle nepříjímá, Země nebo světadíl, Madrás patří Indií, Bohové a oceán, člověk a kámen, Čarovné proutky pohoří Palni, Chcete divočinu, máte ji mít, Dobrodružství a jeho bratr strach, V zahradě Indie, Známé a neznámé ne jedenácté rovnoběžce).... celý text

Přidat komentář

DuncanIdaho
22.07.2017 4 z 5

Jde o čtivý popis autorovi cesty po Indii. Před cestou po Indii je v knize uvedena cesta po Sinaji. Tahle první část mi připadá dosti zbytečná. Kniha by byla zajímavá i bez ní.

valda
13.09.2013 3 z 5

V 60. letech se Jawa podobně jako to dělala Tatra s H+Z, rozhodla podniknout testovací jízdu svých nejnovějších motorek, pomoct tak jejich propagaci. Václav Potužník se tedy se skupinou dalších vydal nejprve napříč Sinajskou pouští, což se asi dříve žádnému jednostopému vozidlu nepodařilo. Později se vydal sám na podobně náročnou cestu kolem Indie, kde se v té době Jawa také vyráběla.
Tenhle cestopis je ve všech směrech takový standardní, nemůžu říct, že by mi na něm něco vadilo. Naopak oceňuji, že na svou dobu neobsahuje žádné propagandistické hlouposti. Autor se rozhodně neomezuje jen na suché popisy míst, která navštívil, ale píše o různých zajímavých zážitcích, i když je možné, že některé si trochu okořenil vlastní fantazií. Nejvíc mě asi bavily příhody z indické džungle plné slonů, levhartů a kober královských. Kdo ví, jak se to za těch 50 let změnilo.


Autorovy další knížky

Václav Potužník
česká, 1928 - 2003
1969  80%Jednou stopou mezi slony
1978  100%Nullarbor, země nikoho
1979  0%Deset HP pro Afriku
1974  90%Safari pod rovníkem