Jednorožec

Jednorožec https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456548/bmid_jednorozec-Wba-456548.jpg 4 21 11

Třiasedmdesátiletý pan Ovčáček doslova přežívá v domově pro seniory. Má vyšší inteligenci než většina klientů i zaměstnanců a rád dělá různé legrácky a naschvály. Ty ale zdaleka ne všichni berou s humorem. Jednoho dne se tak rozhodne zmizet. Chce se pokusit znovu najít štěstí, které ho opustilo spolu s milovanou ženou. Na své cestě za možná posledním dobrodružstvím potkává někoho, kdo má snad ještě horší životní příběh a s kým si bude mít rozhodně co říct. Děje se tohle všechno doopravdy, nebo se to všem jen zdá? Jak dopadne Ovčáček a 150letý moudrý a sarkastický jednorožec Aliment? A co ostatní klienti a zaměstnanci „chromáku“?... celý text

Přidat komentář

Lucciella_L
07.05.2024

Pan Ovčáček dožívá v domově seniorů, ale není tam šťastný. Pořád myslí na svou drahou ženu, kterou už ztratil. Přemluví jednoho z pracovníků v domově, aby mu pomohl "vzít dráhu". A tady se to rozjede. Potká Alimenta, což je poněkud šílený jednorožec, který mu ukáže, že mohlo být hůř.

I tady se jedná o jednohubku ke kávě, která vás bude neskutečně bavit hlavně díky skvělým příměrům, kterých je tato šílenost pro dospěláky plná :)

LucyEcstasy
04.08.2023 5 z 5

Jednorožec - David Lauda

Hledáte oddechovou jednohubku? Dnes vám představím jednu knihu, která by mohla být tou pravou.

Pana Ovčáčka už nebaví přežívat v domově seniorů. Domluví se tedy s jedním zaměstnancem a pokusí se utéci. To se mu podaří a starý pán se vydává na cestu za štěstím. Jednoho dne se seznámí s Alimentem. A kdo je Aliment? 150 let starý jednorožec, který má za sebou zajímavý a strastiplný život. Jak toto celé dopadne?

Začneme obálkou, která je svým způsobem kontroverzní a velmi originální. Přesně takhle jsem si Alimenta představovala.

V knize jsem viděla inspiraci příběhem Jonase Jonassona a jeho Stoletým staříkem, který vylezl z okna a zmizel. Autor si zde pohrává s mnoha přirovnáními, kterých je v 1/4 knihy opravdu hodně a já si na to musela zvyknout. Nicméně po jazykové stránce je kniha bohatá a přirovnání jsou velmi vtipná, jako celá kniha. Mimo humoru je tu ale dost často poukázáno na lidskou rasu a na to, jací lidé jsou/byli. Řekněme, že kniha v sobě skrývá myšlenky, nad kterými by se mělo možná přemýšlet. Já si čtení velice užila, protože mi byl sympatický humor, mnohdy černý, který prostupuje celou knihou.

Pan Ovčáček je senior, kterého trápí, kam se na stará kolena dostal a rozhodne se s tím něco dělat. Fandila jsem mu, protože v životě je nejdůležitější být šťastný. O to právě pánovi šlo. Potká jednorožce Alimenta, který nám vypráví střípky z jeho života - například jak měl za přítele Adolfa Hitlera. Obě postavy spojuje touha být a dožít s někým, kdo bude mít dotyčného rád. Já jsem po dočtení knihy nemohla nějakou dobu spát a musela jsem nad hlavními protagonisty přemýšlet.

Je veliká škoda, že tato kniha není tolik vidět, protože za mne si to zaslouží. Je to lehká vtipná tenká knížečka, která vás nejen pobaví, ale něco vám i třeba předá. Jsem ráda, že si ke mně tento příběh našel cestu. Rozhodně doporučuji.


chuck1
26.04.2023 2 z 5

Tak půl napůl. Asi do poloviny jsem si říkal, že knihu odložím. Příměry, příměry...autor zvolil, pro mě ubíjející, slovní vatu, která se skládala z příměrů. Kdybych v první polovině knihy seškrtal příměry, tak by zbylo cca 1/3 skutečného obsahu/děje.
Když jsem se rozhodl knihu neodložit a snažil se jí dočíst, tak jsem byl ve finále odměněn druhou polovinou knihy, která mě pobavila. Autor má solidní fantazii, nebo dobrý "materiál", příměrů ubylo a děj dostal spád.

koolsavage
07.02.2022 2 z 5

ty neustálé příměry mi lezly docela rychle krkem. ..."život plnější než kyblík z KFC..." nápad skvělý, ale použitý jazyk mi vadí.

katerina5544
02.01.2022 4 z 5

Přiznám se, že jsem čekala trochu něco jiného, nevím proč, nicméně doporučuji k přečtení, je to lahůdka! V knize je spousta přirovnání a ty jsou často až geniální. Vyprávění jednorožce bylo zvláštní a tady jsem možná čekala, že bude víc srandy. I by se mi libilo kdyby byla kniha silnější. Každopádně pro mě slušný knižní začátek nového roku ;)

Jajiinka
20.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Hodnocení 4⭐/5⭐

Tento příběh je o dvou hlavních postavách. Jednou z nich je 73letý důchodce Ovčáček, který je dle svých slov vězněn v domově pro seniory a na druhé straně máme zaměstnance takzvaného „chromáku“ Ivana. Ivan dopomůže seniorovi Ovčáčkovi utéct a najít ztracené štěstí, co ho opustilo spolu s jeho milovanou ženou. Prožívá své poslední dobrodružství a potkává jednorožce Alimenta, s kterým si vypráví své životní příběhy. Aliment je 150let starý jednorožec, který to v životě neměl vůbec lehké. Poučí jeho příběh pana Ovčačka pochybovat o nás lidech?

Již svým přebalem tato kniha naznačuje, že to bude smršť. Obálka je dle mého velice kontroverzní a originální. Navíc musím podotknout, že originalita není jen v obálce ale i v celém obsahu knihy. Ať už se jedná o příběh nebo o vtipná přirovnání, kterých je tam občas přespříliš. Autor nám servíruje emocionální příběh, který má mít vyšší smysl. V pozadí příběhu (neboli když člověk čte mezi řádky) měl by vyústit v poučení, nejen pro čtenáře. Řekla bych, že je to doslova slovní tornádo, které zaujímá svým specifickým humorem/černým humorem. Musím vyzdvihnout autorův všeobecný přehled – doslova to z příběhu dýchá, a i přes to že vtípky občas hraničící s jednoduchostí jsou přitom tak chytře použity. Velice jsem se u tohoto díla nasmála.

Abych to nějak shrnula.
Příběh byl slovně bohatší než všichni Trumpové a Putinové dohromady.
Autor to vykreslil líp než Michalengelo Sixtinskou kapli. :D

AnezkaSiCte
14.04.2021 5 z 5

Já dneska měla štěstí si přečíst Jednorožce
Čeština je krásný jazyk a zcela mě
nadchlo, jak s ní autor pracoval a utvářel
naprosto originální vtípky a přirovnání. Jednorožec je král a prostě, kdo by ho nechtěl, že? Má léta zkušenosti a přitom chce být jen s někým, kdo ho má rád a bude mit klid. Celkový příběh se nesl ve veselém duchu a vůbec jste nečekali, co se kdy stane. Velmi dobře se četl a svým způsobem vás prostě nadchne a nenechá odejít. Najdete tam i myšlenky k zamyšlení a celkem trefné narážky na současnou společnost.
Ten závěr dal tomu všemu naprosto dokonalou korunu, která se k celému ději náramně hodila. Pěkně strávený večer a krásné čtení, rozhodně doporučuji pro úsměv na tváři.

KnihomolkaKlara
14.04.2021 5 z 5

Jednorožec je divná kniha, ale v dobrém smyslu. Zobrazuje lidi takový, jaký doopravdy jsou, bez přetvářky. Velmi se mi líbil jednoduchý nápad příběhu, který mě ale bavil s každou větou více a více. Četlo se to úplně samo a nejednou jsem vyprskla smíchy nad geniálními přirovnáními, která by vás ani ve snu nenapadla a knížka na ně byla fakt bohatá. Za mě příjemná oddechová jednohubka, která pobaví a potěší na duši. Jsem ráda, že jsem měla možnost si jí přečíst❤

KnihomolkaJarus
14.04.2021 5 z 5

Dostala se mi do rukou tato úžasná kniha od úžasného ostravského autora.
Autora a jeho tvorbu už nějakou dobu sleduji, takže jsem tušila, že mě čeká dobré počtení, ale to, co se z tohoto skvělého díla vyklubalo, úplně předčilo veškerá má očekávání.
Očekávala jsem vhled do domova seniorů nejen z pohledu samotných obyvatel, ale i z pohledu ošetřovatelů. To čeho se mi však dostalo, mi vyrazilo dech, ovšem jen v tom dobrém slova smyslu. Kniha na mě velmi silně zapůsobila, nutila mě k zamyšlení nad jednáním dnešních lidí, jak ke svým rodičům, prarodičům, tak vzájemné vztahy mezi sebou. Zamyslet se nad svým konzumním způsobem života.
Kniha není psána jen vážným stylem, autor zde velmi mistrně používá nomen omen, téměř u každé postavy. U mnoha různých přirovnání a situací jsem se s chutí zasmála. Kniha je velice čtivá a nedoporučuji ji číst v autobuse, tedy pokud se nechcete projet až na konečnou :-D
A přestože do knih nepíši, tak tady udělám výjimku, a mnohé pasáže si rozhodně barevně podtrhnu!

DeniCte
13.04.2021 5 z 5

Tak tohle nemá chybu! Řekla bych, že tohle je bez přehánění český Jo Nesbo! Mimořádně originální, barvitý, vtipný, politicky nekorektní, citlivý, temný, geniální, uchvacující, dojemný, upřímný! Rozesměje i rozpláče. Spousta dokonalých, originálních přirovnání, jaká by vás ve snu nenapadla. Spousta emocí. Doporučuju, doporučuju, doporučuju a smekám!

knihomolkajanca
09.04.2021 4 z 5

Před nějakou dobou mě autor David Lauda oslovil, zda bych ke knize nenapsala recenzi. Řekla bych, že nepatřím zrovna do cílové skupiny, ale po prozkoumání jeho instagramu mě prostě Jednorožec něčím zaujal. Možná svou obálkou, která je tak divná, až je dobrá. A tak jsem se pustila do čtení této jednohubky. Autorovi moc děkuji za její poskytnutí a přeji s knihou mnoho úspěchů.

Příběh se točí okolo pana Ovčáčka, který už nějakou dobu žije v domově důchodců, tzv. chromáku, z jehož zaměstnanců si často tropí žerty. I když, nedá se říct, že by tak úplně žil. Od té doby, co ztratil svou milovanou ženu, spíš jen přežívá. Touží se svým životem něco udělat, a proto se rozhodne za pomoci jednoho ze zaměstnanců zmizet. Co na své pouti na sklonku života zažije? A co ostatní z chromáku? Jak to dopadne s nimi?

Čeho si při čtení už po několika málo stranách nemůžete nevšimnout, jsou barvitá a velice nápaditá přirovnání, která protkávají celý příběh. Jde vidět, že autor si ráda hraje s češtinou, má velkou fantazii a právě tímto se Jednorožec odlišuje od všech knih, co jsem doposud četla. V několika pasážích mi ale přirovnání přišlo trochu přehršel, dost upozadila děj a já se přistihla, že jsem si myšlenkami na chvilku odběhla někam jinam.

Příběh pana Ovčáčka skrývá mnoho k zamyšlení a je asi na každém, co za poselství si v něm najde. Z postav jsem si oblíbila zaměstnance chromáku Ivana, který mě dostal svou empatií a smyslem pro spravedlnost. Co mi naopak moc nesedlo, bylo vyprávění Jednorožce, ale i z toho jsem si něco odnesla. Bohužel jsem poměrně záhy vytušila závěr, což byla trochu škoda, ale u této knihy to překvapení dle mého není zase tolik podstatné, spíše jde o ten prožitek z příběhu a čtení samotného.

Sečteno a podtrženo, Jednorožec není kniha, ke které bych se vracela opakovaně, ale jsem ráda, že mi prošla rukama, protože mi určitě něco dala. Je to zajímavé počtení a věřím, že si své čtenáře určitě najde.

Hodnocení: 75%

Autorovy další knížky

2021  78%Jednorožec
2021  88%O kolečko víc