Jediná volba aneb Vzpomínky na rok 2165

Jediná volba aneb Vzpomínky na rok 2165 https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239861/mid_jedina-volba-aneb-vzpominky-na-rok--y1a-239861.jpg 3 9 4

Četbou novely prožíváme spolu s Jindřichem, občanem městské oblasti v Čechách, několik dnů roku 2165. Svět se po několika obdobích válek a nepokojů zotavuje z devastace, ovšem za cenu ztráty svobody jedince. Zdejší organizace nazývaná Spása je vládou sdružení sociálních inženýrů. Zdánlivý technologický pokrok ve skutečnosti ovládá jen úzká vrstva vyvolených, a pouze proto, aby si udržela kontrolu nad davy. Totalitní vláda dobra si hraje s osudy lidí dle vlastní potřeby a nekompromisními prostředky si zajišťuje fungování systému. Zdánlivě nudná idylka všedního toku času se postupně mění ve zrychlující se řeku událostí, o kterých člověk dosud ani netušil, že se mohou stát. Jindřich, půl týdne badatel v Ústavu moderních dějin a v druhé půli skladník, se postupně zapojuje do aktivního odporu proti režimu, ač to zpočátku v takové míře ani neměl v úmyslu. S přáteli i svou dívkou se posléze ocitá zcela mimo i fyzicky v komunitě vyčleněných uprchlíků. Závěrem je překvapivé odhalení smyslu celého dění. Příběh je podobenstvím o idealismu, totální moci státu, oblbování a bezvýchodnosti. A zároveň varováním před tím, k jakým koncům mohou vést zpočátku dobré úmysly. Ostatně toho je schopna každá ideologie i každé lidsko-právní hnutí uchopené fanatiky dobra. O... celý text

Přidat komentář

Lenka4
17.10.2023 3 z 5

Úvahy, jaká bude budoucnost, vždy odrážejí přítomnost a obavy z možností dalšího vývoje. Reálná varování přináší i tato kniha. Jen se zdá, že s koncem si autor nevěděl příliš rady.

frantisek8324
18.12.2021 2 z 5

Pan Kubanek nam da nahlidnout nejenom do ponure vize budoucnosti a praktik totalitnich rezimu. Je zcela zrejme, ze je to zaroven jeho fantasie o akcnejsim a zajimavejsim zivote jeho sama.
Knizka je velmi nevyvazena. Nektere myslenky jsou hodne zajimave a srovnatelne s velikany zanru jako jako I. Asimov ci P. K. Dick, avsak maloktera vec je dostatecne uspokojive rozvedena a snad zadna neni dotazena do konce. Vse plyne nejak po povrchu a priznam se, ze za celou dobu me kniha nedokazala uchvatit natolik, abych si rekl “jeste jednu kapitolu…”


PETERYY
10.02.2016 3 z 5

Nebylo to úplně špatné. Příběh slušně odsýpá, ale téměř nic není rozvedeno do podrobna, knize by určitě slušelo, kdyby měla dvojnásobný počet stran. Vztah Jindry a Lídy mě bavil, opět škoda, že jsme si jich neužili více.

RADOST
25.05.2015 2 z 5

Na pozadí své vize budoucnosti a jejího srovnávání s minulosti ukazuje autor různé praktiky totality a uplatňování státní moci. I přes nevyrovnanost a malou propracovanost nutí k zamyšlení.

Autorovy knížky

Jindřich Kubánek
česká, 1963
2015  64%Jediná volba aneb Vzpomínky na rok 2165