Je to manipulace?: Rozpoznejte ji a ubraňte se!

Je to manipulace?: Rozpoznejte ji a ubraňte se! https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504514/bmid_je-to-manipulace-rozpoznejte-ji-a-u-DpV-504514.png 4 7 2

Abychom se vyhnuli manipulaci ze strany druhých, musíme poznat, co si ten druhý skutečně myslí, co zamýšlí a co ho motivuje. Tuto analýzu druhého provádíme s využitím své emoční inteligence, díky znalosti přesvědčovacích technik a typických profilů manipulátorů, dešifrováním řeči těla. Musíme se ale také naučit říkat „ne“, ovládat slova, vyvarovat se citové závislosti a chránit svou identitu. Na příkladech různých situací, ať už je to okouzlení druhým člověkem v milostném vztahu, v přátelství, během obchodní transakce, nebo v konfliktu kolem dětí, nám autor poskytuje nezbytné nástroje k tomu, jak analyzovat druhé a vyhnout se manipulaci z jejich strany... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Je sais qui tu es: Savoir repérer les manipulateurs , 2020


více info...

Přidat komentář

VasnivaCtenarka
02.11.2023 5 z 5

celá recenze na www.vasnivactenarka.cz
Tato kniha je určená jak odborné veřejnosti, tak i laické veřejnosti. Je napsána velmi lidsky, obsahuje několik příběhů obětí vztahu s manipulátorem a učí lidi, jakých jemných nuancí si všímat, abyste odkryly skrytý záměr manipulátora.

V knize se dozvíte, na co si dát pozor, pokud vás takový manipulátor pozve na rande. Dozvíte se, na co si dát pozor s ohledem na řeč těla svého protějšku, což vám může pomoci odhalit klamavé a lživé chování. Stejně tak se dozvíte, jaký vliv má emoční inteligence ve vztahu k manipulátorovi, jak zvládat konflikty, co stojí za tím naučit se říkat “ne a tím si udržet hranici, za kterou nikoho nepustíte, aby vám nebylo ublíženo. A rovněž vám kniha ukáže nejčastější typy osobností, kteří mají tendence s lidmi manipulovat a jak vypadá vztah s takovými lidmi v reálu.


Kniha to je velmi užitečná – nejen pro psychology, ale zejména pro každého člověka, který má tendence nebýt dostatečně silný na to, aby se uměl zastat sebe sama. A věřte mi, takových lidí je opravdu mnoho – a není to nic, za co by se měli stydět. Dobré však je znát sebe sama, své slabiny a využít je pro další osobní rozvoj.

Pokud již jste v jakémkoliv vztahu s manipulátorem, pak vám kniha nabízí také krátký seznam doporučených kroků, které vám usnadní vymanit se z takového vztahu. Už jen samotné uvědomění a pochopení, že jste se stali oběti manipulátora představuje skvělý začátek pro nový a spokojenější život, který nebude zatížen toxickým vztahem.

vladku
28.02.2023 4 z 5

Manipulace je všude kolem nás, v menší či větší míře.Tato kniha se zaměřuje především na negativní, nebezpečnou manipulaci při svádění partnera a žití s ním, v práci, v rodině.
Umím říkat ne. Omezuji kontakty s toxickými lidmi. Takže si nejsem úplně jist, že se umím vcítit do člověka, který potřebuje tuto knihu. Nicméně v knize jsem nalezl vše, co si myslím, že bych v takovém případě potřeboval: konkrétní rady, navíc celkem dobře strukturované. A k tomu i pár příkladů ze života. Při čtení jsem se neubránil vzpomínkami na knihy Robert B. Cialdini, především knihy Zbraně vlivu - Manipulativní techniky a jak se jim bránit. Cialdini popsal na více stránkách jednotlivé zbraně vlivu velmi obsáhle, podrobně. Tahle kniha je relativně útlá. Cialdini popsal vlivy tak, že jste je schopen i používat, ať už v dobrém smyslu, tak v negativním. Tahle kniha se zaměřuje „jen“ na obranu proti manipulaci, je ve formě celkem praktických otázek a odpovědí, záběr knihy je tím pádem širší a přitom stručnější. V první části pokrývá neverbální komunikaci, stručně a prakticky vzhledem k obraně vůči manipulaci. V druhé části emoční inteligenci, opět stručně a prakticky. Hlavní část knihy vidím ve třetí nejpraktičtější části: jak se ubránit manipulaci. Čtvrtá část vám detailněji pomůže přesnějším návodem jak na konkrétní typ člověka. Popsané členění typu lidí jsem četl poprvé, což nevadí, protože názvy typů jsou celkem samopopisné. Takže pokud se vám podaří správně zařadit „vašeho“ manipulátora do příslušného typu, máte cílenější návod než ve třetí kapitole.
Celkově kniha je zacílena praktičtěji, stručněji a tak snad si ji bude schopen přečíst i oběť manipulace, která neví, kam dřív skočit. Autorka je předsedkyní Asociace pro pomoc obětem psychického násilí.


Štítky knihy

manipulace (psychologie)

Autorovy knížky

2022  80%Je to manipulace?: Rozpoznejte ji a ubraňte se!

Kniha Je to manipulace?: Rozpoznejte ji a ubraňte se! je v

Přečtených9x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x