Bourneův rébus

Bourneův rébus https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325161/bmid_bourneuv-rebus-KTR-325161.jpg 3 18 6

Jason Bourne série

< 13. díl

Jason Bourne má pouhé čtyři dny na to, aby zabránil globální katastrofě. Jason Bourne přijel do Moskvy na svatbu svého starého přítele, tajného agenta Borise Karpova. Do Ruska ho přilákala i tajemná mince, kterou mu ruský generál před časem poslal. "Je to záchranné lano, které může zabránit konci světa," vysvětlil mu Karpov. Než však Bourne stihne rozluštit šifrované varování, svatební hostina se zvrhne v krvavou lázeň. Zdá se, že varovat Bournea před nadcházející katastrofou byla v očích Kremlu vlastizrada, za kterou se platí životem. A Bourneovi zbývají pouhé čtyři dny, během nichž musí celý rébus vyřešit. Co se chystá, jak tomu zabránit? Pro nalezení pravdy musí nejprve vystopovat nebezpečného překupníka zbraní, kterého s Karpovem hledali celé roky. Hledá v labyrintech moskevského podzemí, v egyptských pyramidách a na válkou zdevastované syrsko-turecké hranici, dobře si vědom toho, jak neúprosně čas běží. A také toho, že je jediný člověk na světě, který může uchystanou katastrofu zastavit.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Bourne Enigma , 2016


více info...

Přidat komentář

Luigi1
20.01.2023 4 z 5

Jason Bourne má opět přetěžký úkol,je v Moskvě.

Patapuf
03.06.2022 3 z 5

No s tím Ruskem a Ukrajinou to celkem trefil to se musí nechat.... to bylo asi nejzajímavější na knížce.... jinak to celkem odsýpalo a byla to docela jatka.... když o tom člověk nepřemýšlí tak je to taková oddychovka...


petrpospa
19.08.2019 odpad!

Strašné! Trápil jsem se dva měsíce, ale nakonec jsem knihu dočetl až do konce. A to považuji za mnohem větší hrdinství, než předvádí Bourne v této slátanině. Nemá ani smysl detailněji rozebirat, co bylo špatně, protože špatně je úplně všechno. Uvěřitelnost příběhu je na úrovni pohádky O červené Karkulce a stavba děje zase připomíná Pejska a kočičku Jak pekli dort. Zatímco tyto pohádky dokážete vyprávět dětem, Bourneův rébus ani sobě samému. Je to takový fičák a zmatek, že ani "nebyl čas přemýšlet kdo je kdo, a rozkaz zněl jasně... "
...dvě dávky...
Jednu pro Bournea a druhou pro Lustbadera...

Eidalon
10.03.2018 3 z 5

Již třináctý příběh agenta Jasona Bournea (čtrnáctý se na nás již v českém překladu chystá – The Bourne Initiative), jedenáctý z pera Erica van Lustbadera, který tak veleúspěšně pokračuje v sérii, kterou pan Ludlum začal v roce 1980 Agentem bez minulosti.

Zde se „patří jen konstatovat“ - proč ukončit sérii nezničitelného agenta jen proto, že pan autor již 17 let nežije. Nakonec stále je na přebalu uveden jako spoluautor, i když jeho zásluhy na dílku jsou pouze v tom, že hlavní postavu kdysi stvořil.

Knihy Roberta Ludluma jsou a byly dějově velmi bohaté. Příběhy výborně promyšlené, plné akce a napětí. Osobně Ludluma řadím mezi špičku tvůrců špionážních románů. Bourneovská serie od pana Lustbadera je dle mne kvalitativně nesrovnatelná, přesto lze ale konstatovat, že i tyto knihy jsou dostatečně čtivé.

Kniha Bourneův rébus to jen podtrhuje. Příběh odehrávající se téměř v současných reáliích má komplikovanou zápletku v podobě tajemné šifry, kde není zřejmé nejen to, co obsahuje, ale ani téma, k němuž směřuje. Jinak je ale osa příběhu velmi prostá, za to akcí se to jen hemží.

V krátkém časovém úseku zemře tolik politiků, generálů, agentů a nejrůznějších přisluhovačů, že je ani nestačíte počítat. Hned jste v Moskvě, na Kypru, v Káhiře, anebo ve válečné zóně Islámského státu.

Padouši umírají, jen Bourne a Sára vždy zázračně vybruslí z jakékoli šlamastiky. Bourne se hojí neuvěřitelnou rychlostí a svou nezměrnou silou ducha dokáže přehlížet i zranění, jež by většinu populace vyřadila z provozu na celé dny, ne-li týdny.

Zato děj se díky tomu daří udržet v patřičné dynamice, plný strhujícího napětí a akce.

Co je pozitivní je skutečnost, že se autor tentokrát vyhnul rozsáhlým technickým popisům zbraní a dějová linie je rozdělena mezi více postav, stejně tak textu pomohly kratší kapitoly, což činí lepší orientaci v textu.

Dějově bych vyzvedl přiblížení ruské mentality, problematiky Islámského státu a jeho financování a jednotlivé vazby radikálů na pozadí mocností, ochotných pro své zájmy podpořit jakoukoli špatnost. Střet západního a islámského světa je zde opět na pořadu dne, stejně tak i kult jednoho vládce.

Kniha se určitě čte dobře, nic méně je to jen další nastavované pokračování úspěšného hrdiny zasazeného do dnešního světa.

Dávám 3,5 hvězdy.

ferda
15.01.2018 2 z 5

Zlatý J. Bond. Tady toho super agenta by měl už konečně někdo picnout.Co je moc to je moc.

Jaruš7
04.08.2017 5 z 5

Jason Bourne prošel literárním zušlechtěným přerodem.
Nedávné politické hrátky ve východní Evropě jsou základem pro zápletky v tomto díle.
Je to opět fikce, ale až aktuálně mrazivě vykonstruovaná v pravdivých událostech. I když z duše jsem tuto verzi odmítala přijmout, je skvělé sestavená.
Jason i z filmů byl tvrdý bojovník s mozkem kombinátora nezdolného ducha, teď je citlivější, znalec extra bojového umění a do děje se mu plete ve větší míře ženský element, bojovnice Kidonu, který úroveň knihy jen zvyšuje.
Citát :Před očima ji vyvstal uzavřený kruh peněz připomínající tantrické kolo. Vozdušnik, člověk který nechává mizet špinavé peníze. "
R. Ludlum má senzačního nástupce a J.B. v jeho verzi je skvělý a dělá čest jeho dílu.

Štítky knihy

boj o přežití Rusko akční tajní agenti špionážní zápletka špioni

Autoři knihy

Eric Van Lustbader
americká, 1946
Robert Ludlum
americká, 1927 - 2001

Kniha Bourneův rébus je v

Přečtených31x
Doporučených1x
Knihotéce79x
Chystám se číst18x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x