Jaro je tu! : s Luckou, Jendou a Martínkem

Jaro je tu! : s Luckou, Jendou a Martínkem https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85910/jaro-je-tu-85910.jpg 5 53 10

Čekání na Vánoce série

< 2. díl

A je tu zase Lucka s brášky Jednou a Martínkem, které už známe z krásné knížky Čekání na Vánoce. Tři sourozence tentokrát potkáme v jarním čase, který v sobě také skrývá spoustu hezkých zvyků a aktivit, jako je otvírání studánek,pletení věnců, pálení čarodějnic a samozřejmě velikonoční svátky. Děti i rodiče najdou na každé stránce něco nového a zajímavého a hlavně celou řadu nápadů na to, jak si jarní čas náležitě užít.... celý text

Přidat komentář

Lienilda
23.05.2023 5 z 5

Opět krásná kniha z dílny Andrey Popprové, četli jsme s přestávkami s dětmi od masopustu. Seznamuje děti zábavnou formou s tradicemi o Velikonocích, pálení čarodějnic, otvírání studánek či 3 zmrzlí.
Občas mi to trošku chronologicky nesedělo - třeba o 3 zmrzlích se čte ještě před čarodějnicemi. Ale to je víceméně detail. Hodně nás baví dívat se na obrázky a plnit úkoly a hledačky, které tam jsou popsané.
Mně osobně se nejvíc líbila čarodějná kniha receptů a kuchyň čarodějnice.

pandaK
20.05.2023 5 z 5

Série s Luckou, Jendou a Martínkem patří k mým oblíbeným knížkám z dětství a dodnes se k nim občas vracím. Jaro je tu! je pohádkový příběh s krásnými a bohatými ilustracemi, který hravou formou seznamuje děti s jarem, jarní přírodou, hrami, které se dají na jaře hrát, a dobrodružstvími, která se na jaře dají zažít. Spolu s hlavní hrdinkou Luckou mohou prožít jaro se vším, co k němu patří, i děti, které žijí ve městě a nemají takové možnosti a sepjetí s přírodou a se zvyky, jako je tomu na venkově. Kniha představuje i nejdůležitější jarní tradice jako masopust, Velikonoce nebo pálení čarodějnic (i když se mi nelíbí, jak se drží zastaralého rozdělování na "klučičí" a "holčičí" aktivity a shazování těch holčičích, což pak s dětmi roste, nemluvě o tom, že kdyby se u nás Velikonoce slavili tak, že mí bratři budou koledovat sladkosti a pak mi všichni muži z vesnice přijdou našlehat na zadek, budu tu závist a trauma řešit s terapeutem ještě v padesáti...zkrátka by byla kniha mnohem lepší, kdyby nechala děti, aby si samy vybraly, jaké činnosti a aktivity se jim líbí a nevnucovala nebo naopak nezakazovala jim jiné...). Podle knihy se dá strávit celé jaro od masopustu až do květnových svátků a inspiruje děti i rodiče k dalším hrám a činnostem. Kniha je totiž interaktivní a kromě čtení si do ní děti mohou psát a kreslit, luštit v ní úkoly, hrát stolní hry, vařit podle receptů nebo vystřihovat vystřihovánky.


GaleW
20.03.2023 5 z 5

Moc krásná knížka, především úkoly, hry a ilustrace - paráda. Máme doma všechny 4 díly a koupě nelitujeme, myslím, že vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým čtenářům

Knihomura
18.03.2023 5 z 5

První bylo Čekání na Vánoce a tohle už jsem musela pro vnoučata pořídit. Pro všechny. ;-)

veronika4937
10.08.2022 5 z 5

Druhá knížka od této autorky, kterou jsme s dětmi přečetli a opět se nám moc líbila. Má krásné ilustrace, spoustu úkolů k řešení. Nenásilnou formou děti seznamuje s jarními svátky a zvyky s nimi spojenými.

Osice
21.03.2022 5 z 5

Knihu jsem se rozhodla prozkoumat, protože jsem vytvářela program pro děti na téma jaro:-) Přiznávám, že mne na první pohled vůbec nezaujala, přišla mi hodně přeplácaná, ale líbila se mi společenská hra „O sněženčin pohár“, která na mne vykoukla po otevření knihy. Ani jsem neměla v plánu ji číst. Pak jsem ale byla „nucena“ pracovat z domova a všechny „jarní“ knihy se ocitly u nás. Hru jsme mnohokrát odzkoušeli s Barunkou a Arnoštíkem:-) Nakonec jsme ji přečetli za 2 dny. Moc se nám líbila, oblíbili jsme si děti, které nás jarem provází, vyzkoušeli jsme si podle receptu upéct tzv. boží milosti, dali naklíčit čočku, plnili nápadité úkoly, ofotila jsem si návod na výrobu čarodějnice a zavzpomínala jsem si na svoje dětství, kdy jsem i já dělala frkačky z pampelišek. To co mne na první pohled od knížky odrazovalo, bylo ve výsledku tím, co se mi na ní tolik líbilo.

Andrea Popprová dokázala zábavně a poutavě seznámit děti s všemožnými jarními zvyklostmi a přírodními zákonitostmi. Trochu mě mrzelo, že opominula hrkání, které podle mě k Velikonocům neodmyslitelně patří. Aspoň u nás na Šumavě:-) Pravdou je, že manžel se s tímto zvykem na severu Čech nesetkal. A má jediná výtka patří komiksovému zobrazení, které nás mělo seznámit s velikonočními událostmi okolo Ježíše. Přišlo mi, že si s tím autorka sama neví moc rady. Moc jsem nepochopila její vysvětlení, proč se říká Zelený čtvrtek, Velký pátek atd. A když jsem Zelený čtvrtek dohledávala, tak jsem našla úplně něco jiného:-)

PS. Barunku nejvíc nadchl Apríl. Jsem zvědavá, co na nás vymyslí:-D A na zimu si dáme od stejné autorky Čekání na Vánoce:-)

Petass
02.03.2018 4 z 5

Povedená kniha. Krásné srozumitelné ilustrace doplňují příběh Lucky a její rodiny. Kniha dětem přiblíží zvyky, ale i rodinné vztahy, vazby, povinnosti, přírodu atd. Navíc mohou děti během čtení plnit drobné úkoly, což jim pomáhá si knihu nejen užít, ale i si více zapamatovat informace v ní obsažené. Trochu mi to připomíná knihu mého dětství "Náš svět" z r. 1987 s ilustracemi Evy Šedivé.
Knihu máme už od dceřiných dvou let a je jednou ze stálic, na jaře určitě nesmí na poličce chybět. Stejně tak na podzim sáhneme po Čekání na Vánoce, které je u nás ještě oblíbenější. Velmi doporučuji.

Petja
07.02.2017 5 z 5

Knížka je udělaná stejně jako Čekání na Vánoce – je plná příběhů, úkolů, návodů, vysvětlení tradic atd., kterými nás provází Lucka s rodinou a místo vločky maličké Jaro.
Začíná již v únoru, takže se např. dozvíme, jaké jsou typické masopustní masky a pečivo. Velká část je věnována Velikonocům, nechybí pálení čarodějnic a svatojánská noc. Děti si mohou upéct beránka, nabarvit tradičně vajíčka, vyrobit masku nebo nechat vzejít fazole a hrášek. Velmi povedená publikace, která u nás měla velký úspěch. Ještě musíme pořídit broušené sklíčko, kterým se budeme dívat na jarní svět.

Jitkajitka
14.12.2014 5 z 5

Krásně malovaná a nápaditá knížka. Určitě koupíme i Čekání na Vánoce.

sabanka
25.03.2012 3 z 5

docela poutavý příběh o aru a jeho tradicích