Jane Austenová: Slova a cit

Jane Austenová: Slova a cit https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508450/bmid_jane-austenova-slova-a-cit-yMf-508450.png 4 19 5

Ve Steventonu v hrabství Hampshire se píše rok 1795 a bystrá dcerka tamního faráře Jane touží po jediném: po psaní. S rukama umazanýma od inkoustu se noc co noc probouzí a snaží se proklestit si cestu do světa svých hrdinek, Elinor a Marianny Dashwoodových. Bohužel se jí to však nedaří. Hrdinky vidí jen jako v mlze a má pocit, že ji od nich cosi odděluje – jakási neviditelná stěna jí stojí v cestě. A co víc, její sestra Cass se bude brzo vdávat a Jane má podezření, že pokud bude po maminčině, podobný osud potká v nejbližší budoucnosti i ji. Mladí páni ze vsi jsou však Jane naprosto lhostejní, v lepším případě poslouží coby přijatelní taneční partneři na plesech, které tak zbožňuje. Má se však vše změnit s příjezdem sousedčina synovce, sečtělého pana Toma Lefroye? A najde Jane konečně cestu ke svým milovaným hrdinkám? Janino srdce však musí znovu a znovu snášet zklamání a spolu s rodinou se musí vyrovnat s nejrůznějšími ranami osudu. O to neúnavněji se Jane pokouší uskutečnit svůj největší sen: vydat román.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Jane Austen und die Kunst der Worte , 2021


více info...

Přidat komentář

_Knihomolka_
26.10.2023 3 z 5

"Chci jen psát. Pokud budu moci a pokud se najde pár čtenářek, které to nadchne, nic jiného si nepřeji."
Myslím, že by si Jane Austenová zasloužila lepší biografii, jelikož tato byla jen slabým odvarem autorčiny osobnosti. Takovou, která by byla poutavěji převyprávěná, nabízela by odraz tehdejší doby a měla šmrnc, ale zároveň by se držela pravdy a věrně zobrazovala spisovatelčin život.
Do edice Významná žena však přispívají různí autoři, takže není divu, že čtenář nikdy neví, co mu pod ruku přijde příště :).

Szilvia1
30.08.2023 4 z 5

Příběh o autorce Jane Austenové nám přibližně ukázal,jak autorka žila,jak začala psát její příběhy,které i dnes jsou známé.Je to ale pěkný příběh.


Evina.Cetba
10.07.2023 3 z 5

Rozvleklejší. Musím se do toho nutit. Smyšlenky nepříliš známé autorky, která parazituje na Austenové a aby text vyplnila, cituje z knih "kolegyně." Hrdinka její knihy pořád přemýšlí že napíše knížku a snad se jednou zadaří, pak jde jednou na ples a potká tam někoho, to je obsah asi třetiny knihy.... Fiktivní a jen někdy pravdivější obrázky ze života světově oblíbené autorky podané nenáročnou formou letního romantického čtiva pro ženy. Tenhle text beru víc jako fikci než biografii o Austenové. Za mě nudnější průměr. Obálka se mi líbila.

sebemi
03.06.2023 5 z 5

Krásné, jemné čtení o mé milované Jane a proložené úryvky z jejích knih. Já byla u čtení nadšená, moc pěkně autorka přiblížila, jak Jane tvořila,jak k ní postavy knih promlouvají,tak nějak si to představuji. Moje čtenářské srdce zaplesalo, možná mi stačí málo, ale Jane je moje srdcovka.

iška
26.04.2023 4 z 5

Příjemně zpracovaná tématika života Jane Austenové, kdy se její prožitky prolínají s jejími literárními postavami. Za přečtení určitě stojí, tedy alespoň těm, kteří mají tuto tématiku rádi. Ale tak nějak jsem přeci jenom čekala o krapítko více.