Jana

Jana https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115681/bmid_jana-115681.jpg 4 228 66

Po náhlej smrti oboch rodičov je Jana Moorová prinútená odísť z vychytenej vysokej školy na východnom pobreží a prijme prácu pestúnky päťročného dieťaťa v Thornfieldskom parku, v sídle svetoznámej rockovej hviezdy Nica Rathburna. Nico práve plánuje triumfálny návrat na pódiá a vydanie nového albumu. Praktická, nezávislá Jana sa neubráni citom k príťažlivému, zádumčivému zamestnávateľovi – a nájde sa uprostred zakázaného vzťahu. V Thornfieldskom parku sa však odohráva čosi záhadné. Janin vzťah s Nicom, ktorý jej všetci závidia, čoskoro naruší príšerné odhalenie z jeho minulosti. Jana sa zmieta medzi vlastnými citmi a osudovým tajomstvom, napokon sa musí rozhodnúť: ak sa bude správať podľa vlastných zásad, znamená to, že sa bude musieť vzdať pravej lásky? Moderné prerozprávanie obľúbeného klasického románu Jana Eyrová sľubuje neodolateľný romantický príbeh s temným tajomstvom, ktoré isto očarí novú generáciu čitateľov.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Jane , 2010


více info...

Naias
Naias
08.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Nie, sorry, ale nie. Verím, že autorka sa poctivo snažila preniesť príbeh Jany Eyrovej do našej doby, ale nevyšlo to. Jej zámer vytvoriť spoločenskú priepasť medzi hlavnými protagonistami – ktorú v originále predstavoval triedny pôvod – zmenou urodzeného pána na rockovú hviezdu mohol síce do určitej miery fungovať, no prenos morálnej dilemy nedáva zmysel. Nie v tomto storočí. A utajená schizofrenická manželka zamknutá v podkroví? Ale no tak. Navyše dnes už nie je šialenstvo jedného z manželov neprekonateľnou prekážkou brániacou rozvodu, takže, prebohaživého, prečo ten pokus o bigamiu?! Škoda, časti, ktoré sú len Lindnerovej dielom, sú zaujímavé, daktoré aj pôsobivé, hlavne tie, kde očividne opisuje svoje vlastné pocity. Zato inde je dosť mimo, napríklad silne pochybujem, že by polícia pátrala po dospelej osobe, ktorá odišla zjavne z vlastnej vôle. Na druhej strane ma potešilo, že autorka nemá tendenciu dodať kopu akcie, ako to býva pri modernizovaných remakoch zvykom. Zato zredukovala Janinu introspekciu a dozrievanie na minimum, a keď k tomu pridám v dnešnej dobe nerealistickú zápletku, musím konštatovať, že pokus presadiť klasické dielo do súčasnej pôdy v mojich očiach zlyhal.

Sixtínka
Sixtínka
14.01.2023 4 z 5

Novodobá Jana Eyrová sa mi fakt páčila. Neohúrila ma, ale bolo to také milé, pohodové čítanie. Na spríjemnenie dvoch, troch večerov ako stvorené.


petulkapeta
petulkapeta
08.07.2021 4 z 5

Nedokázala bych milovat nikoho,pokud to nejsi ty.
Myslíš to vážně? Neříká to jen proto,abych se cítil lip?
Říkala jsem ti někdy něco jineho než pravdu?
Příběh me dostal,ke konci jsem se nemohla odtrhnout...příběh Jany Eyrove jsem tez necetla a o to to bylo pro mě lepší...

Kniholapka
Kniholapka
26.06.2021 3 z 5

Tato kniha, ačkoli to nebyl úplný trhák, mě zaujala. Bylo to takové mile čtení, které mělo silnější i slabší místa. Celkove to byla fajn jednohubka pro potechu duše.
Skoro jako Popelka, jen drobet okorenena jiným, větším příběhem.

Veronika33
Veronika33
17.02.2020 2 z 5

Zo začiatku ma príbeh chytil a fakt som si ho užívala. No po asi polke sa to úplne zvrhlo, na naivnú young adult lovestory. Niektoré situácie sa postupne vyvíjali, iné na 2 stranách boli ukončené, strašne chaotické, ako keby to písali dve rôzne osoby. Správanie postáv bolo veľmi, ale veľmi nereálne až to bolo k smiechu. Kniha nebola úplne zlá, ale tie chaotickejšie časti príbehu dosť ublížili.Slabota.

Barča9
Barča9
13.02.2020 4 z 5

Klasický romantický příběh-má mě rád,nemá mě rád,vezmu si ho,nevezmu.... Moderní pojetí Popelky,pěkně napsané a nepříliš dlouhé na čtení.

Lolila
Lolila
07.08.2019 2 z 5

Slabé...dosť nasilu písané podľa pôvodného príbehu. Už dávno som sa takto nesekla pri výbere knihy....

pingu1
pingu1
04.03.2019 5 z 5

Mě se kniha líbila, četla se moc pěkně :-) Asi zkusím i originál ...

šmoula423
šmoula423
04.12.2018 4 z 5

fak super čteni přibech neměl chybu

jana89
jana89
21.07.2018 4 z 5

Kniha se pěkně četla, i kdyz mi prislo, ze v moment, kdyz uz došlo ke vzniku skutecného vztahu mezi hlavními hrdiny, tak to bylo takové celé uspěchané, at uz šlo o první polibek, první noc, zasnoubení a i následný útěk - vše následovalo v rychlém sledu. Ale rozhodně mám nyní chut se vrhnout i na Janu Eyrovou, kterou jsem prozatím nečetla.

knihomolka_elka
knihomolka_elka
23.04.2018 4 z 5

Hezké, jednoduché a čtivé převyprávění klasického románu v moderním duchu. Věřím, že pro ty, kteří neradi čtou klasickou literaturu, může tato kniha představovat slibný kompromis, jak se s dějem Jany Eyrové seznámit. Přesto mi nepřijde správné si nepřečíst originální knihu, která je sama o sobě prostě dokonalá.

Román Jana Eyrová patří mezi mé nejoblíbenější klasické romány, proto pro mě tahle kniha představovala jakési zpestření, které musím konstatovat, bylo více než slibné.

Amitiel76
Amitiel76
19.01.2018 3 z 5

Hezká knížka, která nenadchne ani neurazí....Moderní verze Jany Eyrové.
Četla se dobře, autorka má příjemný styl vyprávění. Jako nápad by to bylo dobré, ovšem chtělo by to nějaké hlubší zpracování. Děj mi přišel takový moc plochý.....Vztah Jane a Nica tu byl až příliš uspěchaný, a tudíž těžko uvěřitelný. Dala bych vztahu těch dvou trochu více prostoru...
Jeden den se poprvé políbí, hned skončí v posteli, a druhý den ji žádá o ruku. To jako vážně? V dnešní době? Prostě jsem jim to nemohla věřit.... :-)
Také mi přišel úplně divný vztah, jaký měla Jane k malé Maddy. Při svém bezhlavém úprku z domu, se ani jedinkrát nepozastavila nad myšlenkou, co bude s tou maličkou. A po celé dlouhé měsíce, na ní ani jedinkrát nepomyslela...přišlo mi to hodně divné, až bezcitné. Zdá se mi, že autorka příliš s nějakými hlubokými city nepracovala.... Kazilo mi to dojem z četby.
Knížku jsem přečetla celkem rychle, ale vracet se k ní určitě nebudu.

Terry.89
Terry.89
06.01.2018 5 z 5

Musím se zcela popravdě přiznat, že novodobá verze románu se mi líbila mnohem víc. A to jsem milovníkem historických románů. Autorka v této knize krásně vykreslila charakter postav a přenesla je do současnosti. Z Jane Eyre se tak stává studentka umělecké školy, která musí opustit studium, kvůli nedostatku peněz po smrti rodiču a díky finanční tísni a potřebě práce se stává chůvou. A z pana Rochestera je pan Nico Rathburn, stárnoucí roker, který se snaží znovu vrátit na výsluní. Fanoušky klasiky by kniha mohla zklamat, možná dokonce pobouřit. Není snadné pokusit se přepracovat jedno ze stěžejních děl anglické literatury. Dle mého názoru jde o velmi zdyřilý pokus, dávám palec nahoru.

Sablu
Sablu
02.01.2018 5 z 5

Večer jsem si ke knize sedla a odešla jsem, až jsem ji dočetla. Bylo to moc hezké setkání s moderní Janou Eyrovou. Kniha se četla lehce a rychle a zanechala ve mně příjemné pocity.

martina.culik
martina.culik
18.10.2017 3 z 5

Kdo četl Janu Eyrovou může velice snadno předvídat děj této knihy. Zpočátku mi to nevadilo a bavilo mě zasazení do současnosti, ale ve druhé polovině jsem měla problém s tím, že je děj opravdu téměř totožný a nic mě tedy v knize nepřekvapilo.

MíšaS.
MíšaS.
28.09.2017 1 z 5

Když pominu fakt, že je to "remake" Jane Eyrové, tak je to vlastně takový slaboduchý románek typu "jak chudá holka ke štěstí přišla"... .
Po dočtení druhé kapitoly jsem věděla, jak kniha bude pokračovat, a jak skončí.
Autorka v poznámce píše, že smyslem této knihy je přimět čtenáře znovu otevřít originál a zjistit o čem to všechno bylo. Tato kniha by mě doopravdy nedonutila originál otevřít, protože bych si musela myslet, že je to nějaká slaboduchost z minulého století.
Charlottina Jana se do života zakousne a nehodlá se vzdát anebo přemítat zbytečně o minulosti, ale Jana v této knize se pořád lituje, že není dost hezká, že jí matka neměla ráda, že jí sestra nemá ráda, bratr jí nemá rád, nemá ve škole žádné kamarády, vlastně je takový stín, který se pohybuje ve svém světě a nikdo si jí nevšímá a ona pořádně neví proč, a ani sama neví, jestli to takhle chce anebo jestli jí to vadí. To se mi doopravdy nelíbí. A to nemluvím o Nicovi, který je protivný, na rozdíl pod pana Rochestera.
Myslím, že je problém i tom, že věci, které fungovali v 19. století ve společnosti, se prostě nedají převést do 21. století. Nezlobte se na mě, ale nemyslím si, že by měl dneska někdo schovanou manželku na půdě a že by se to nezjistilo, zvlášť, když jde o slavnou rockovou hvězdu a ještě ke všemu, když v tom domě žije dalších 5 lidí a pozve si tam na návštěvu ještě celý zbytek kapely s manželkami a přítelkyněmi a manažery apod.
Viděla jsem v knihovně i "remake" Na Větrné hůrce, ale doopravdy se do toho asi nepustím, to si raději rovnou přečtu originál...

Veronika2017
Veronika2017
08.08.2017 5 z 5

povedená kniha, mám ráda příběh Jany Eyrové ( klasiku), ale i tahle nová, moderní je výborná

KnihomolTerka
KnihomolTerka
25.07.2017 5 z 5

Moc hezká kniha . Zpracovat příběh Jany Eyrové byl dobrý nápad . Mám ráda i klasickou verzi , ale vážně.. Tohle se autorce povedlo ..

tuyen
tuyen
10.07.2017 5 z 5

Knížka mě mile překvapila. určitě doporučuji! :)

lenkaabooks
lenkaabooks
12.03.2017 3 z 5

Janu Eyrovou jsem několikrát četla a viděla zfilmovanou. Je to jedna z mých milovaných knih. Proto jsem byla velmi zvědavá na její moderní verzi. No, co říci. Příběh se četl lehce a svižně. A to je vše. Zatímco k originálu se vrátím zas a znova, na této verzi hodnotím kladně především poslední větu - Pokud Jane přiměje několik čtenářů znovu otevřít Janu Eyrovou, aby zjistili, o čem to všechno bylo, mělo to smysl.