Jan Zajíc

Jan Zajíc https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408186/bmid_jan-zajic-JdY-408186.jpg 4 19 7

„Komiksový příběh pochodně č. 2.“ Je únor roku 1969. Na socialistické Československo padla chmura ze srpnových událostí a utužení totalitního režimu. Celou zemí otřásá nedávná tragická smrt Jana Palacha. Jedni jeho čin odsuzují jako nesmyslný, jiní v něm vidí velké a významné gesto. Tak uvažuje i Jan Zajíc, další mladý člověk, který se odmítá podřídit komunistické zvůli. Aby zburcoval zbídačelý národ, odhodlá se obětovat to nejcennější.... celý text

Přidat komentář

Čand@
27.12.2023 5 z 5

V žiadnom prípade sa neodvažujem znevažovať symbolickú výzvu k vzbure formou najvyššej obety vlastného života. Ale napriek tomu priznávam, že než samotný príbeh Jana Zajíca, našťastie dostatočne známy a pripomínaný, ma najviac dostali dopisy jeho súrodencov v závere knižky. Samotný komiks mi príde dobre spracovaný. Text zrozumiteľne podáva situáciu a pohnútky Jana Zajíca k tomuto ukrutnému činu a aj kresba sa mi zdá výstižná. Komiks je jednoznačne určený mládeži a deťom. Kto by bol kedysi povedal, že komiksy raz budú takým skvelým vzdelávacím prostriedkom.

keny
27.07.2022 4 z 5

Je dobře, že se tyto činy připomínají. Komiks je vkusný, dojemný , apelující...


Šebestová3
29.01.2021 5 z 5

Vkusný komiksový příběh, který by mohl zase o něco snadněji přivést čtenáře/nečtenáře ke znalostem z naší národní historie. Mrazivý a dojemný bonus knize dávají současné vzkazy od Zajícových sourozenců v závěru.

malpet
13.02.2020 1 z 5

Tuto knihu jsem si přečetl díky čtenářské výzvě 2020, kniha, která má na obálce květinu. Řekl jsem si, že přečtu poctivě první knihu s květinou, kterou uvidím. Kupodivu to nebylo tak jednoduché splnit, až tahle kniha na obálce jakési vlčí máky má. A teď k vlastnímu hodnocení - komix, který si vzal za téma takovou věc, jako je obětování vlastního života jako nesouhlas s politickou situací v zemi, je určená, předpokládám, dospělému publiku. A jako taková klade jisté nároky na úroveň kreseb. Toto očekávání kniha absolutně nesplnila, kresby jsou hrozné, vypadá to, jako by je kreslila třída prvního stupně základní školy někde na hodině výtvarné výchovy. Nabízí se tedy otázka, komu je kniha určena? Malým dětem? Není to pro tak malé děti trochu nevhodné, těžké téma? Zkrátka si myslím, že zvolit ilustrátorkou takové knihy Johanu Hrabíkovou, která ilustruje převážně pouze knihy pro malé děti, nebyl dobrý nápad. Za mně 1 hvězdička.

aydam
05.11.2019 4 z 5

Vkusně udělaný komiks.

martinstefko
03.06.2019 3 z 5

V knize "Jan Zajíc" najdeme celkem jednoduchý scénář, který jasně popisuje Zajícův život od dnů těsně před Palachovým upálením, až ke dni, kdy se upálil sám a zanechal po sobě poselství, které se komunisté chtěli umlčet. Scenáristovi i kreslířce je nutné přiznat cit, kdy nechtěli ukazovat samotnou scénu upálení, nic explicitního v knize není. Pro zachování památky rozhodně zajímavé, na druhou stranu si říkám, že z hlediska komiksu by to byl silný moment, velmi překvapivý, možná nevhodný, ale silný určitě. Bohužel kresba celkově je taková nijaká. Barevné pojetí, které je spíše nevýrazné, se celkem dá pochopit jako úmysl pro zachycení doby. Ale samotná kresba ignoruje podobnost obličejů, některé postavy poznáte jen díky barvě vlasů, detaily moc nefungují, jako kdyby byly spíše odfláknuté. Za mě kresba hodně sráží celý dojem z komiksu, který není objevný, ale přináší život člověka, na kterého se nemusí tolik pamatovat.

knihomolka_elka
17.05.2019 5 z 5

Nádherná komiksová knížka představující nám příběh lehce v zástinu za příběhem Jana Palacha. Oběť Jana Zajíce však nebyla o nic menší a jeho srdce netlouklo pro svobodu svého národa méně než to Palachovo. Naopak. Byť tento mladík moc dobře věděl, co ho čeká, a dokonce musel čelit přátelům, jenž mu čin rozmlouvali, názor nezměnil a zapsal se tak do našich dějin. Je potřeba o tomto příběhu vědět a připomínat si ho. Moc děkuji za to, že tato kniha vznikla.

Štítky knihy

pro děti od 11 let

Autorovy další knížky

Josef Šorm
česká, 1986
2019  80%Jan Zajíc
2024  0%Antis: Psí hrdina

Kniha Jan Zajíc je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce4x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x