Jan Masaryk (úvahy o jeho smrti)

Jan Masaryk (úvahy o jeho smrti) https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70424/jan-masaryk-uvahy-o-jeho-smrti-70424.jpg 4 12 3

Jan Masaryk (14. září 1886 Praha – 10. března 1948 Praha) byl syn prvního československého prezidenta T. G. Masaryka a jeden z nejvýznačnějších československých diplomatů první poloviny 20. století. Byl mimo jiné velvyslancem v Londýně (1925–1938), ministrem zahraničí Benešovy exilové vlády a nakonec taktéž ministrem zahraničí ve vládě Klementa Gottwalda. Při únorové krizi roku 1948 odmítl rezignovat spolu s ostatními nekomunistickými členy Gottwaldovy vlády. Na venek vystupoval konstruktivně, pronesl i několik provládních prohlášení. V soukromí ale rezignoval a přemýšlel nad odchodem do dalšího exilu. 10. března 1948 byl nalezen mrtev pod oknem svého bytu. Jeho smrt je dodnes záhadou. Existují celkem tři teorie: podle jedné šlo o vraždu (Masaryk byl z okna prostě vyhozen), podle druhé o sebevraždu (Masaryk z okna sám vyskočil) a podle třetí verze se Masaryk pokoušel po římse utéci ze svého bytu (kde se v tu chvíli prokazatelně pohybovali vetřelci) a z této římsy spadl. Po roce 1990 se k tragickému konci Jana Masaryka vrátil Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu - ÚDV, který obdržel řadu podnětů občanů i institucí a znovu prověřil všechny možnosti spjaté s úmrtím Jana Masaryka. Nyní předkládá odborníkům i veřejnosti nejobsáhlejší sborník příspěvků sedmi autorů, do něhož vedle pracovníků ÚDV Jana Kalouse, Lubomíra Boháče a Ilji Pravdy přispěli také historik Jiří Kocian a pamětníci Josef Lesák, Zdeněk F. Šedivý a Antonín Sum.... celý text

Přidat komentář

moničina
29.07.2020 5 z 5

Dozvedela som sa množstvo pre mňa dovtedy neznámych informácii ani nie o Masarykovi ale o dobe a činnosti štb a vládnych a straníckych funkcionárov a poviem vám len jedno, je mi na vracanie. To bola odporná doba a musíme si všetci vážiť to, že sme vtedy ešte nežili.

Radunnie
12.04.2020 5 z 5

Mravenčí, detektivní práce zasvěcených autorů, která nenechá čtenáře na pochybách, že v rukách drží hodnotné, téměř nadčasové dílo. Až na první kapitoly, kde je ze všech úhlů rozebírána fušerská práce "vyšetřovatelů" z řad StB a setkáváme se tu s řadou (pro mě do té doby cizích) jmen, se kniha četla lehce, zvláště zajímavé byly kapitoly, věnované samotnému p. Masarykovi, jeho vztahu k otci a pozici ministra, ve které si vydobyl uznání celého světa. Nad machinacemi "vyšetřování" v roce 1948 zůstává rozum stát, stejně tak i nad událostmi, souvisejícími se samotnou smrtí pana ministra. Bohužel čtenář, navzdory četným svědectvím a logickým argumentům, mnohokrát vyvráceným hned v další kapitole, nejspíš nedospěje k jednoznačnému závěru ohledně toho, co se nad ránem 10. března 48 ve služebním bytě Jana Masaryka skutečně odehrálo. To se možná nedozvíme nikdy.


Rade
14.05.2015 5 z 5

Ač se jedná o literaturu faktu, čte se jako napínavá detektivka. Bohužel tragický osud Jana Masaryka i dnes připomíná drsný nástup totality v roce 1948. Je dobře, že se na Jana Masaryka nezapomnělo a pravda o jeho smrti vychází postupně, pomalu najevo... Úplně jisto možná nebude nikdy, myslím si ale, že až se jednou (bohužel ta doba je asi hodně vzdálená) otevřou ruské, resp.sovětské archivy, mohou vyplout na povrch utajené věci, zejména o podílu sovětských tajných služeb na této smrti.