Jáma a kyvadlo (komiks)

Jáma a kyvadlo (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508614/bmid_jama-a-kyvadlo-komiks-63ee7a3bd8761.jpg 4 20 8

Jáma a kyvadlo je jedním z nejznámějších děl Edgara Allana Poea, stvořitele moderního hororového žánru. Příběh vypráví o bezejmenném vězni odsouzeném Španělskou inkvizicí. Ten se ocitá v kobce, kde podstoupí nejkrutější možné psychické mučení, které ho dohání k šílenství a fyzicky vyčerpává. Již úvodní věty knihy dokonale vystihují smrtící trápení hlavního hrdiny a s následujícími stránkami děj stoupá do závratných výšin. Jáma a kyvadlo je nejvíce adaptovaný příběh všech dob.... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Gate
Originální název:

The Pit and the Pendulum


více info...

Přidat komentář

Thalin
14.02.2024 4 z 5

Spíš taková jednohubka, kterou čtenář zhltne během chvilky. Ale povedená. A překvapivě to obsáhlo vše z psaného příběhu, co bylo potřeba pro skvělé vyobrazení té mrazivosti, kterou Poe uměl tak skvěle popsat. Nejvíce se mi líbilo zpracování Černého kocoura.

ludek.n
13.12.2023 3 z 5

Toto komiksové album obsahuje tři povídky mistra mystické hrůzy Edgara Allana Poea - Jámu a kyvadlo, Černého kocoura a Skokana, a to v moderním podání scénáristy Martina Vaňa (alias Eberhardta von Grubendorfa) a výtvarníka Jiřího Cardy. Adaptace klasických a slavných literárních děl je vždy věc ošemetná, vyznačující se množstvím rizik, a ne vždy se podaří naplnit základní kánon obsahu a atmosféry zpracovávané předlohy. To, že čtenář originál zná, může být stejně tak výhodou, jako nevýhodou. V tomto případě se autorům podařilo vetknout do povídek spoustu temnoty a děsivé atmosféry, malinko jim však pokulhává dějová linka. Některé přechody jsou hodně krkolomné, občas jsem měl dokonce pocit, že jim z řady vypadl nějaký ten panel, tím spíše, že slovní doprovod je ořezán doslova až na holou kostru. Grafika Jiřího Cardy mě osobně příliš neuhranula, nicméně věřím, že se najdou fandové, pro něž je fantasmagorická a nedají na ni dopustit. Jáma a kyvadlo nebyla ódou na radost, ale nebyla ani zklamáním. Technická poznámka: proč je na obálce uvedeno, že se jedná o grafický román, když jak originály, tak obsah téhle knihy jsou povídky?


Knihomolka_176
05.10.2023 4 z 5

Tenhle komiks jsem přečetla během volné chvíle v práci a moc se mi líbil. První povídka - Jáma a kyvadlo - mě bavila nejméně, za to naprosto brilantní byl Černý kocour (u toho jsem měla husí kůži).
Povídky jsou o lidské zlobě, strachu, bolesti a spravedlnosti a myslím, že jim není těžké porozumět. Na většině škol je tahle kniha zařazená k maturitní četbě a myslím, že rozhodně patří k těm, co by Vás opravdu mohli bavit.
Navíc ty ilustrace jsou opravdu překrásné!

666Jitka
12.06.2023 5 z 5

Jakožto dlouholetá uctívačka mistra E.A.Poea jsem si musela knihu koupit a doplnit tak svou sbírku strašidelných knižních počinů. Těší mě, že se již delší dobu dost tvůrců grafických románů věnuje komiksovým adaptacím klasického hororu. Kniha obsahuje tři známé děsivé povídky z pera E.A.Poea a sice: Jáma a kyvadlo, Černý kocour a Skokan. Tvůrcům se podařilo uchovat tajemno a napětí, které jsou v literárních předlohách těchto husí kůži nahánějících příběhů plíživě všudypřítomné. Kniha mě velmi potěšila ve všech směrech.

cathyblack
01.06.2023 5 z 5

Soused z Kamenickeho Senova (Jiri Carda) podkreslil a defakto vykreslil desivou atmosku Edgarovych pribehu!

Ilustrace jsou bozi!

Pro nekoho, kdo chce zhruba vedet o cem jsou - je to skvely.

Leona333
19.05.2023 4 z 5

120 stránek v komiksové podobě bohatě stačilo k vystižení atmosféry, tohoto opravdu velice známého příběhu - příběhů...
Bezmoc, ponížení, bezpráví a zvrácená brutalita je zachycena v každé kresbě tohoto díla.
Po klasické knižní verzi, je i tento komiks zdařilým vypravěčem o lidské - lidských zvrácenostech a zvěrstvech, které se neštítíme páchat na druhých...

Abukšákul
19.05.2023 5 z 5

Postupně přečetla celá rodina. Ilustrace odpovídají Poeovým hororovým povídkám. Kniha zaujme i teenagery. Nic pro citlivé povahy =)

kolacky
11.05.2023 4 z 5

Netuším, kdo je Sean Tullien. Jako autoři jsou v textu uvedeni Eberhardt von Grubendorf - což je myslím zajímavý pseudonym - (scénář) a Jiří Carda (ilustrace). Kniha obsahuje příběhy Jáma a kyvadlo, Černý kocour a Skokan. Drsnější styl kresby koresponduje s drsnými povídkami. Jako Poeova fanynka hodnotím na hodně dobrou.

P.S. Našla jsem. Sean Tullien taky nakreslil Jámu a kyvadlo, ale tahle knížka to není.

Autorovy knížky

Sean Tulien
americká
2023  83%Jáma a kyvadlo (komiks)

Kniha Jáma a kyvadlo (komiks) je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce11x
Chystám se číst7x
Chci si koupit5x