Jáma

Jáma https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534570/bmid_jama-65f979588d39e.jpg 3 7 3

Po automobilové nehodě se Ogi probudí v nemocnici paralyzovaný. Žena je mrtvá, ze všech lidí na světě mu zbývá jen tchyně. A dům s velkou zahradou, pýcha jeho manželky. I tchyně na zahradě cosi dělá. Jenže o tom cosi může Ogi pouze spekulovat. Stejně tak netuší, co všechno o něm stará žena ví z paranoidních zápisků své dcery. Thriller korejské spisovatelky Pchjon Hjejong naplňuje žánrová očekávání. Bez zbytečných oklik a stylistických vycpávek provádí dějem, dávkuje napětí i informace, krok za krokem odhaluje charaktery obou hlavních postav. Čtenářova fantazie může spolupracovat do poslední strany. Kniha v roce 2017 obdržela literární cenu Shirley Jacksonové (Shirley Jackson Award) udělovanou v oboru horor a temná fantasy. O úspěchu románu svědčí i to, že se v současné době chystá jeho filmová verze.... celý text

Přidat komentář

Medovnice
17.04.2024 odpad!

Odpad. Ne kvůli obsahu, k tomu nebylo možné proniknout, a to z několika důvodů. Mizerný překlad. Nulová redakční práce. Odpuzující grafická úprava. Množství gramatických a syntaktických chyb. Je ostuda vydat text, který by mohl být kvalitní, v takovém formátu. Už dlouho jsem se nesetkala s tak mizerně upravenou, fušersky provedenou knihou.

Komaeda
09.04.2024 4 z 5

Supr, na začátku jsem se bála


vnimat_Krasu
25.03.2024 3 z 5

JÁMA je zvláštní. Stejně jako většina korejskejch filmů operuje s jinou mentalitou, než která nám běžně teče v tepnách. Autorka si libuje v Ogiho bezmocnosti a nechává ho napospas tchýnině libovůli. Odpojuje mu výživu, nechává přetejkat bažanta a častuje ho posupnejma přípodotkama. Čtenář neví. A po tajemství Ogiho backstory se pídí doslova do poslední stránky. Spíš než dechberoucí alternativu MISERY od Kinga pro mě byla JÁMA solidní nákuk za východní hororovou kulturou. Kdo čeká poctivý asijský strašení, bude zklamanej. JÁMA má mnohem blíž k psychologický sondě než k labužnickýmu krváku.

Štítky knihy

thrillery korejská literatura korejské příběhy hororové příběhy

Autorovy knížky

Hjejong Pchjon
jihokorejská, 1972
2024  54%Jáma

Kniha Jáma je v

Přečtených6x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x