Jako sen

Jako sen https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488076/bmid_jako-sen-wHh-488076.jpg 5 2 2

Kresby malířky Zdenky Krejčové (1944) doplněné jejím vyprávěním o letech, které strávila jako dítě v Jižní Číně nedaleko tibetských hranic. Jedinečné svědectví iniciace a celoživotního spojení s Tibetem. Textovou část připravila Božena Správcová, autorem grafické úpravy je Tomáš Nedoma. Barevný tisk, bibliofilská úprava.

Přidat komentář

Bonda
15.01.2024 5 z 5

Neuvěřitelné. Třináctiletá Česka bydlela s rodiči v 50. letech v čínském hotelu, kde se ubytovávali cizinci a docházelo k důležitým jednáním. Viděla udávání, zatýkání, mučení na hotelovém pokoji, zažila "kritiky" (na vlastní kůži), popravy, epidemie, na schodech překračovala oběti hladomoru. Stýkala se dlouhodobě s hladovějícími lidmi, kteří si nesměli vzít nabízené jídlo, aby je za to někdo neudal. Lidé z jejího okolí mizeli v koncentračních táborech. Ale co více - okouzlila ji delegace z Tibetu: lama tulku, který s ní během prvního večera mluvil telepaticky (a zároveň krásně), a patnáct mladičkých chlapců kolem něj. V kontrastu s Číňany nepůsobili vystrašeně, ale svobodně. A dokonce laskavě. Hrála s nimi míčové hry, obdivovala jejich krásu, obdivovala je. Když po pár týdnech odjížděli, docela samozřejmě a klidně si sbalila "ranec na celý život", že odjede s nimi. Co bylo dále, nebudu prozrazovat, ale veselé to není. Život pak autorka prožila ve znamení téhle iniciace. Iniciační a mystické sny jsou nádhernou součástí knihy, stejně jako kresby "jako sen" zachycující obrovský a těžký poklad, který si dívka odvezla v duši zpět do Čech. Živý poklad z Tibetu. Úžasná kniha.

Hesonit
02.05.2023 5 z 5

Forma odpovědi na nevyřčenou otázku. Zdenka Krejčová vypráví o Číně na konci 50. let tak, jak se jí zapsala do poměti. Bylo jí 13 let, když tam přijela s rodiči. Vyprávění je prosté, bez velkých slov, patosu, s hlubokými myšlenkami vyřčenými jakobynic. Kniha je plná přenádherných ilustací, vzniklých z gejzíru inspirace, která vytryskla jednoho dne nečekána, nezvána, a zmizela, když došel nepálský papír...