Jak vystoupit z EU

Jak vystoupit z EU https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140105/jak-vystoupit-z-eu-140105.jpg 4 47 5

Petr Mach, ekonom, předseda Strany svobodných občanů, vydal v roce 2010 knihu Jak vystoupit z EU, v níž podal zákulisní svědectví procesu schvalování Lisabonské smlouvy. Byla rychle rozebrána a nyní je dostupná pouze v elektronické podobě. Protože však zájem čtenářů o tištěnou verzi trvá, rozhodl se autor připravit druhé vydání. I přes uplynulý vývoj nebylo potřeba na původním textu z roku 2010 změnit ani čárku. Oproti prvnímu vydání je však kniha doplněna o dvě zcela nové kapitoly: o zrození evropské dluhové unie a o kapitolu, v níž Petr Mach navrhuje konkrétní podobu ústavního zákona o vyrovnaném rozpočtu. Kniha je bohatou dokumentací jednání s Evropskou unií od vstupu ČR do EU do současnosti. Autor uvádí řadu překvapivých, místy až skandálních výroků nejvyšších českých i evropských představitelů. Kritiku autora za neschopnost hájit české národní zájmy sklízí jak Petr Nečas, tak Mirek Topolánek, Vladimír Špidla, Miroslav Kalousek či Jiří Paroubek. Petr Mach nepřímo polemizuje i s tezí Václava Klause, že "Evropská unie nemá alternativu" a popisuje možnou budoucnost České republiky uprostřed Evropy jako nezávislého státu s nízkými daněmi a volným obchodem bez zbytečných regulací.... celý text

Přidat komentář

chovanec
02.04.2024 5 z 5

Stručná a krátká kniha, která doplňuje mnoho střípků a souvislostí do celého obrazu o evropské unii, vstupu ČR a působení různých dodnes aktivních politiků a politických stran. Už předem jsem však byl euroskeptik. Kniha je už online zdarma k přečtení, kéž by si ji přečetlo co nejvíce lidí.

Dexter94
06.02.2018 2 z 5

Nejsem priznivcem tohoto u nas vdecneho tematu ale knihu jsem si chtel precist. Jedna se ciste o jednostranne dilo napsane kratce po financni krizi. Kdyz clovek dnes cte tuto knihu musi si povzdechnout. Jsou urcite veci se kterymi s autorem souhlasim nicmene kniha neprinasi nic noveho a nic svetoborneho. Musim rict ze me fascinuje predstava autora o nenahraditelnosti naseho statu a jeho sily. Britanie spustila brexit a presto ze to byla jedna z nejvetsich a nejvyspelejsich statu EU nezda se mi ze by byla schopna vyjednat lepsi podminky. Bude rada kdyz nevyjedna o moc horsi nez mela. Dopad na Libru a ekonomiku komentovat nebudu. Predstava ze se zastupci EU budou bavit stejnym zpusobem s CR je absolutne naivni.


Fuksinka
25.10.2013 5 z 5

Pan Mach má vše vždy podloženo fakty. Škoda, že tato fakta jsou mnohdy hrůznější čtení než kdejaký horor. Tohle by měla být doporučená četba při výuce o fungování EU a při výuce dějepisu. Je naprosto jasné, že EU je nereformovatelná.

lift666
05.10.2013 4 z 5

Absolutně nelze souhlasit s jistým komentářem autora, kterého zde nebudu jmenovat. Vize pana Macha je právě naopak velmi rozumná, podložená fakty a logikou. Přiznávám, že kniha mi v určitých místech přišla až příliš jednostranná, ale nepředpokládám, že by v knize, jako je tato, bylo účelem představit nestranný pohled a objektivně zhodnotit situaci ČR a jejího členství v EU a úvahy o ukončení takového členství. Nevím, proč se o této publikaci nemluví a proč není známá. Existuje-li text dostatečně vysvětlující, jakým způsobem je ovlivněna ČR svým členstvím v EU, a obsahující pádné argumenty pro vystoupení z EU, je to publikace pana Macha.

LordBexr
20.08.2013 5 z 5

Lidé se mohou rozčilovat nad tím co pan Mach hlásá a píše, ale to je asi tak vše co s tím mohou dělat, neboť s fakty doplněnými chladnou logikou toho více svést nelze. Petr Mach úspěšně dešifruje zhoubnost a tragičnost EU a jejího negativního vlivu na životy občanů v tomto spolku. Řada lidí v minulosti s mnohými jeho argumenty nesouhlasila, ale čas mu dal již mnohokrát za pravdu. Uvidíme, zda se mu podařilo správně dešifrovat i vývoj EU. Čas opět ukáže. Kniha je naprosto strhující a měla by být ve škole povinnou četbou, neboť považuji znalost občanů o fungování EU za důležitou.