Jak to bylo s partyzány

Jak to bylo s partyzány https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308037/jak-to-bylo-s-partyzany-vpG-308037.png 4 5 3

Hledání partyzánské pravdy, snaha o objektivní pohled na odboj v konkrétních příbězích z Vysočiny.

Přidat komentář

Blue
10.04.2023 4 z 5

Knihu (vydání z roku 2022) není jednoduché hodnotit. Pokud by šlo pouze o čtenářský dojem, je to výborné čtení. Pokud jde o věrohodnost, tu bohužel autor sám podkopává svým hodně angažovaným způsobem podání. Nechává se unést svým spravedlivým hněvem a vše popisuje hodně zaujatě. Není tu žádný odstup od popisovaného. Možná je to všechno pravda, nebo většina, já to nedokážu posoudit a nemohu v tomto ohledu zaujímat žádné rozhodné stanovisko. Pokazuju pouze na to, že autor nevypráví své příběhy v kontextu, v němž se odehrály. Vybral pouze ty (podle něj) největší přehmaty, křivdy, omyly, zločiny a utvořil jakousi černou kroniku partyzánského hnutí na Vysočině. Ale už tím celou problematiku nutně zkreslil. Zkrátka, když si tu knihu přečtete, můžete dát autorovi za pravdu, uznale pokývat hlavou, jakou práci odvedl, nebo vám může vrtat v hlavě pochybnost, zvláště při nedostatečném citování zdrojů, zda to opravdu bylo všechno takto, zda se autor nenechal někdy unést a některé závěry neučinil nesprávně. Nedá se to bohužel zjistit. Dokud někdo nevezme téma opravdu komplexně a nenapíše skutečnou vášněmi nezatíženou syntézu. Nebudu mít nic proti tomu, když se ukáže, že má Nebojsa ve všem pravdu. Mé hvězdičkové hodnocení se tedy týká hlavně čtivosti, věrohodnost knihy nedovedu posoudit. Nakonec mě ale napadá ještě jedna poznámka. Čtenář, který se danou tematikou zaobírá delší dobu, už má spoustu načteno, se s touto knihou vypořádá daleko lépe, než čtenář, který o partyzánech neví nic. Ten musí být pouze šokován a zmaten. Zatímco v prvém případě je kniha střípkem do mozaiky, podnětem k přemýšlení, ve druhém případě bude jednostrannost výkladu pro vytvoření nějakého názoru čtenáře bohužel příliš zavádějící. 70%

lugh
16.12.2020 3 z 5

Knihu jsem četl už před lety. Docela dost mě zaujala. Nejen, že jsem se dočetl informace se kterými jsem se do té doby nikde nesetkal, ale zásadně se změnil můj pohled na partyzánské hnutí. Nejsem sice přesvědčen, že to všude probíhalo stejně, ale i tak to bylo až tragikomické zjištění. O nejtěžších dobách našeho národa jsem měl asi představy zmanipulované základní školou, kde partyzán byl skoro nedotknutelný polobůh. A sovětský, to bylo nejvíc ze všeho !! Také poválečné osudy tkzv. partyzánů byly velmi zajímavé, v lecčem vysvětlují současnou politickou scénu. Jsem rád, že jsem knihu četl, ale upřímně doufám kvůli tisícům lidí padlých v odboji a jejich památce , že všichni nebyli jako někteří hrdinové těchto stránek.


levandule007
21.03.2018

Zajímavá kniha . Určitě doporučuji přečíst . Při čtení mě párkrát přešel mráz po zádech. Myslím si , že v dnešní době nemáme důvod si pořád stěžovat na to, jak se máme strašně špatně.