Jak skončila Dolores?

Jak skončila Dolores? https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62938/jak-skoncila-dolores-62938.jpg 3 7 2

Poslední dílo H. G. Wellse. Její osobnost a osudy jsou symboly staré přežívající společnosti, jejíž konec patří nenávratně včerejšku.

Přidat komentář

haki34
29.11.2020 4 z 5

z knihobudky...
Myslím, že na 4 hvězdy bych ji ocenila, pokud bych s touto knížkou skončila na pustém ostrově ;)
potože...začla jsem číst a kecy kec kecy...tak jsem naběhla na rychločtení....úvodní (asi 50stran) dialog mezi Štěpánem a Foxfieldem (to jsem nějak nepostřehla, kdo byl :P) byl plný tlachů a filozofování, pro děj i mě aktuálně nepodstatného...pk se dostáváme k Dolores a její komplikované osobě...a to už byylo něco. Autor velmi živě vykreslil doslova monstrum...ženu ničící vše kolem sebe...ty nové a nové Doloresiny zlomyslnosti - to už chce jiný kumšt toto vymyslet...a Štěpán se drží, až jeden útok na jeho dceru a už se neudržel...A Dolores usla na věky...
Knížka psaná "archaickým" anglickým užvaněným stylem...ale po překonání úvodného balastu jsem se dostala do pasáží, které byly čtenářským pošušňáníčkem a opravdu jsem se dobře bavila (to jsem přišla na ten pustý ostrov ;))
Zhrnu - kdž půlku přeskočíte/rychlopřečtete, najdete ty perly...ten důvod, proč byl H.G.Wells tak oceňovaný...najdete ten humor, tu vážnost, ten bohatý jazyk. A spoustu pěkných, podnětných a zajímavých myšlenek. Poctivých 3,5*, a okrouhlím po rozvaze nahoru.
Doporučuji knihu nezavrhovat ;) a třeba jednou přečtu důkladněji...

"Takto jsem se tedy oženil. Oženil jsem se, abych se stal otcem dítěte, jež se proměnilo v jakousi prchavou formu rakoviny a skončilo občasnou křečí......Věřím příliš ochotně, co mi kdo řekne. Je ve mně kus ješitnosti, která se příčí a která se brání omyšlení, že by mne kdo mohl podvést. Kromě toho mám v sobě prvek lennosti, vyhýbaající se námaze, spojené s ověřováním faktů."

"Dolore," řekl jsem, "přemýšlel jsem o pokoji." "Nu, a ?, řekla, dychtíc po chvále. "Měla bys označit cenu všech věcí v číslicích." "Co tím míníš ?" "Vypadá to jako bazar." "Má to orientální nádech, " přisvědčila, rozhlížejíc se spokojeně kolem . "Má to bohatost a rozmanistot. Je to v naprostém souladu s mou osobností."

ClariceL.
19.06.2020 3 z 5

Příběh vyprávěný v první osobě Štěpánem Wilbeckem o několikaletém soužití s Dolores. Ženou krásnou, hysterickou, majetnickou, nešťastnou a pošetilou. Je to příběh o závislosti a hledání, o spokojenosti i osamělosti. Ani nejde popsat děj. Je to celé jedna dlouhá úvaha a zamyšlení nad životem. Moc pěkné, hezký jazyk.


Autorovy další knížky

Herbert George Wells
britská, 1866 - 1946
2005  82%Válka světů
1992  81%Stroj času
1990  76%Neviditelný
1928  81%Ostrov doktora Moreaua
1927  72%První lidé na Měsíci