Jak se dotknout nebe

Jak se dotknout nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241451/bmid_jak-se-dotknout-nebe-bWL-241451.jpg 5 18 2

Přepsané autentické pravěké spirituální i kanibalské příběhy, vyprávěné osmnácti přírodními lidmi dvou kmenů Západní Papuy (Yali Mek a Korowai Batu) v letech 2002–2006. Tito Papuánci věří, že když každá živá bytost v noci spí, tak její oči cestují na Nebe a pozorují zpět svá spící těla. Tím hvězdy svítí. Další schopnost vybraných osob je cestovat dýmem do vrchního patra světa, tedy do Nebe. Astronaut symbolicky zhmotňuje představu domorodců – on byl v Nebi a jeho oči nás odtamtud pozorovaly. Proto došlo v letech 2012 a 2013 k setkání těchto vypravěčů se dvěma astronauty NASA – s Leroyem Chiao a Koichim Wakatou. Působivé ilustrace doprovázející příběhy v knize zachycují mimo jiné i tento kontakt posledních pravěkých lidí s těmi, kdo se díky moderní vědě dotkli Nebe.... celý text

Přidat komentář

pajaroh
31.12.2023 3 z 5

Z hlediska autenticity a zachycení ztrácející se části světa a kultury je to neocenitelné dílo, ale osobně jsem na hony vzdálená od pochopení mentality kmenů této části.

R.A
06.05.2019 5 z 5

Sonda "do hlavy" lidí nezasažených globální civilizací. Nevím, kolik bizarností vzniklo nešikovným překladem z jejich jazyka. Netuším, jak jejich jazyk pracuje se synonymy a neposoudím vhodnost jejich převodu / použití, ale i tak je to hodně zajímavé (nebo spíš zvláštní? zvláštně poutavé?) čtení.

Původně jsem si chtěla přečíst nejdřív Proč je noc černá, ale toto se mi dostalo do ruky dřív.


Autoři knihy

Lukáš Rittstein
česká, 1973
Barbora Šlapetová
česká, 1973