Jak přežít vlastní vraždu

Jak přežít vlastní vraždu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518373/bmid_jak-prezit-vlastni-vrazdu-6550a6a05f016.jpg 3 22 4

Alicina sestra Claire byla před rokem zavražděna a Alice se zhroutil celý svět. Něco totiž viděla a teď je jediným svědkem v případu sestřiny vraždy. Alicino okolí ale o jejích tvrzeních dost pochybuje. Nikdo nechce věřit tomu, co se podle Alice v kukuřičném poli tu noc odehrálo. V den, kdy se Alice připravuje svědčit u soudu, ji na toaletě někdo omráčí. Když se probudí, zjistí, že je halloweenská noc před rokem – den, kdy byla její sestra zavražděna. Alice má čas do půlnoci, aby ji zachránila a odhalila skutečného vraha... Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

How to Survive Your Murder , 2022


více info...

Přidat komentář

martinakraus
19.04.2024 2 z 5

Trochu mě rozhodilo, když jsem zjistila, že knížka tak trochu kombinuje prvky thrilleru a fantasy. Je v ní aspekt cestování v čase, který mě zpočátku hodně mátl, ale dokázala jsem si na to nakonec zvyknout.
Hlavní hrdinka mi přišla skvělá v tom, jakým způsobem přemýšlela, jak využívala svou zvědavost a lásku k hororům (a je tam na ně fakt hodně odkazů) a fakt, že si nutně nestála za všemi svými rozhodnutími, ale měnila se v průběhu knihy. Sice jsem v průběhu čtení věděla, že 5 hvězdiček to nebude, ale četlo se to dobře a mělo to spád.

A pak přišel závěr knížky a s ním totálně trashy konec. Nebudu spoilerovat, ale už dlouho mě žádná knížka nedokázala donutit ji naštvánim prudce zavřít a nahlas nadávat.
Existuje trope, kterej fakt nedávám a přesně ten se tady (společně s nedovysvětlením zvratu s tím spojeným) objevil. A jako jo, kdyby bylo pokračování, asi by mi to nevadilo a pár hvězdiček bych vrátila. Ale nebude, je to standalone, takže božužel. Poslední tři stránky se opravdu nepovedly, za mě jeden z nejhorších konců od dob Ztracených a Hry o trůny.

Nápad dobrý, potenciál na 4 hvězdičky tam byl, stejně tak napínavý a gore scény, to jo, ale pokud chcete od knih co čtete nějaký rozumný závěr...

Nicméně podle GR jsem rozhodně v menšině, najdete tam hromady nadšených recenzí, které vám knížku možná přecijen “prodají, protože pojďme si přiznat, že já jsem možná prostě jen příliš velký hnidopich.

Bettybook
04.04.2024 5 z 5

Přesně takhle si představuju perfektní YA thriller. Zápletka, svižnost čtení, rozuzlení... Mělo to všechno, co jsem zrovna potřebovala. Konec byl sice velmi obvious, ale já to stejně nikdy neuhodnu, takže XD


ValiPages
03.03.2024 5 z 5

Malý spoiler!
No, k téhle knížce nejde říct nic jiného než ,,ty jo! Úplně mě dostala a nepustila. Ze začátku jsem se bála, protože k téhle knížce nebyla zatím žádná recenze. (Tak trochu jsem si říkala, že bude tak hrozná, že se nikomu k ní nechce napsat tak hroznou recenzi:) Ale bála jsem se naprosto zbytečně. Byla opravdu úžasná! Hrozně se mi líbilo, jak se to vlastně všechno stalo ani ne za deset hodin a pořád se něco dělo. (Taky bylo boží, že se to stalo všechno v noci a na podzim:) Ale úplně nejvíc se mi líbilo, jak Alice věděla úplně všechno o hororech. Ty její poznámky k ději byly fakt vtipný. (K těm větám si nejsem jistá, jestli jsou úplně přesný, protože to píšu z hlavy.) Třeba: ,,Teď je ten moment, jak všichni za obrazovkou křičí, aby tam nechodila nebo ,,Teď by kamera zamířila na naše obličeje a sledovala naše výrazy. Upřímně, ať jsem četla už docela dost detektivek, tak u téhle mě vážně mrazilo. Myslím si, že autorka umí vážně skvěle psát. JEDINOU výtku mám k tomu vrahu. Ježiši, jak může být vůbec ta Alice tak hloupá?! Natož, jak měla super nastudované všechny horory, tak tohle jí krapet uniklo. Ten vrah byl tak zjevný už od čtvrtiny knížky. Stejně ten moment, jak se tam objevil, byl nejlepší z celé knížky:)
URČITĚ DOPORUČUJI!!!
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli mojí recenzi, klikněte prosím na like, ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl mojí recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

Zuzka_Zuu
29.02.2024 5 z 5

Tak tohle byla jízda! Konec jsem tedy absolutně nečekala, ale o to lepší to bylo.
Hlavní hrdinka Alice miluje horory, kouká na ně každý den, zná každý postup při rozkrývání té velké otázky - kdo je vrah, tudíž vi, co má očekávat. Zná každou lekačku, každou zápletku a typické hororové klišé. Ví, kdy vrahové udělají chybu i kdy chybu udělají hlavní hrdinové i poté opěvované poslední divky... Teda, alespoň si to myslí, dokud nenastane Halloween, který pořádá Chloe v kukuřičném poli. Ten den ji navždy změní život ... Nebo ne?
Rozhodně doporučuji přečíst.

Štítky knihy

horory sestry Halloween

Autorovy knížky

2023  69%Jak přežít vlastní vraždu

Kniha Jak přežít vlastní vraždu je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce57x
Chystám se číst49x
Chci si koupit21x
dalších seznamech4x