Jak nás mozek klame

Jak nás mozek klame https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482409/bmid_jak-nas-mozek-klame-wbD-482409.jpg 4 15 5

Jak rychle se necháme zmanipulovat? Lidský mozek musí čelit různorodým situacím odehrávajícím se v často nepřehledném prostředí a za nejasných okolností. Protože dokáže všechny informace pohotově zpracovávat, poskytuje nám navíc pocit, že okolní svět je jasný, logicky uspořádaný a bezpečný. Dopouští se ale mnoha zjednodušení a zobecnění. Ať už se vypořádává s optickým klamem nebo s příliš složitou informací, do hry vstupuje i naše biologická a dědičná výbava, stres, intuice, podprahové podněty.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Votre cerveau vous joue des tour , 2019


více info...

Přidat komentář

jaroiva
26.02.2023 4 z 5

Pro mě je pochopitelnější Kahneman, ale tohle je taky pěkný přehled.
Kahneman mi připadá, že dává lepší návod, jak se klamu vyvarovat. Tahle knížka mi připadá, že spíš jen varuje, abychom si na klam dali pozor. Ale až tak moc nenabízí možnosti, jak svoje klapky z očí sundat.

8422
18.02.2023 5 z 5

Mám za sebou více než polovinu knihy Myšlení pomalé a rychlé od Daniela Kahnemana, ale tato kniha je pro pochopení principů lidského chování rozhodně stravitelnější řešení. Čtivou formou se v ní čtenář dozví o základních záludnostech myšlenkových pochodů, ale i o tom, jak jsou tyto slabosti zneužívané marketingem. Je to skvělá příručka pro ty, kteří ty procesy v hlavě poznat a snažit se je kontrolovat a ovládnout.


Recidivista
30.08.2022 5 z 5

Stručný prierez staršími aj novšími poznatkami o fungovaní mozgu, kniha vysvetľuje prečo sa správame pod stresom a vplyvom emócií inak, alebo ako je to s našim myslením a rozhodovaním. Je to zrozumiteľne napísané, číta sa to naozaj ľahko. Určite sa väčšina ľudí s časťou informácií už stretla, ale prednosťou knihy je, že je to tu ucelene zhrnuté.

Pri čítaní budete možno žasnúť, aký je ľudský mozog intrigán, poťahuje nitky v zákulisí, donúti nás k určitému konaniu a ešte nás aj presvedčí, že to bol náš nápad a všetko je tak ako sme chceli my sami.

Kniha splnila presne to, čo som od nej očakával, preto dávam plné hodnotenie. Samozrejme, ak niekto čaká odbornú publikáciu, ktorá ide do hĺbky, tak bude asi mierne sklamaný.

9/10

nicandra
28.12.2021 5 z 5

Velice zajímavé, čtivé, se spoustou příkladů. Autor si všímá okolností, které nás mohou vést k omylu - stresu, zkreslení, kognitivního nesouladu, iluzí vědění, zjednodušování, fake news atd.
Hodně mě zaujalo téma kognitivního nesouladu, kterým vysvětluje pasivitu týraných osob.
Podobně zajímavé bylo i téma iluze vědění. Naprosto nedostačující je vybrat si jeden citát, ale nějak si nemůžu pomoct: “V situaci, kdy je každý z nás bez výjimky vystaven nekončícímu přílivu informací, není tak důležité bojovat proti nevědomosti, jako proti iluzi vědění. Je snazší dovídat se nové věci od člověka, který ví, že nic neví, než od toho, kdo je přesvědčen, že ví, a přitom neví nic.”

hu_87
04.04.2021 4 z 5

Slušně napsané, zajímavá obálka a zajímavé informace. K tomu ty informace, obsažené uvnitř, jsou dnes v době pandemie vlastně velmi aktuální (zda to má nějaké praktické dopady, těžko říct). Sečteno podtrženo, autor se zaobírá různými zkresleními - např. proč si podprůměrní lidé budou vždy myslet, že jsou nadprůměrní nebo proč být objektivní vyžaduje notnou dávku sebereflexe a přemýšlení. Také se např. dozvíte, proč je brát Milgramovy nebo Ashovy experimenty s řekněme mírnější rezervou a na konci je abecední rejstřík s jednotlivými druhy zkreslení.
Pro mě v tomto oboru byla o něco zajímavější kniha od Niny Schautové (Rozhodování a intuice), avšak ani tady autor nezklamal.

Štítky knihy

mozek

Autorovy knížky

Albert Moukheiber
francouzská, 1982
2020  81%Jak nás mozek klame

Kniha Jak nás mozek klame je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce26x
Chystám se číst41x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x