Jak napsat dobrý scénář

Jak napsat dobrý scénář https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80773/jak-napsat-dobry-sce.png 4 88 12

Je-li dobrý scénář základem dobrého filmu, tím nejpovolanějším znalcem scenáristického umění je Syd Field. Fieldova kniha, nazývaná biblí scenáristů, je považována za základní knihu o psaní scénářů: klasické dílo, které se dočkalo čtyřiceti vydání a bylo přeloženo do třiadvaceti jazyků, formuluje základní pravidla pro výstavbu scénáře, ať už se týkají dramatické stavby, vytváření postavy, filmového obrazu či dynamiky filmové sekvence. Kniha je určena všem zájemcům, ať už amatérským nebo profesionálním, kteří se rozhodli pustit do psaní scénáře a nechtějí objevovat objevené.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Screenplay , 1979


více info...

Přidat komentář

HloupýHonza
13.07.2022 4 z 5

Knih o scénaristice jsem tolik nepřečetl, tudíž v tomto odvětví nemám takový rozhled, abych mohl smysluplně hodnotit, ale jako pro někoho, kdo se o scénáristiku a film zajímá mohu hodnotit, jako pro začátek velmi cennou příručkou, jak lépe pochopit psaní scénáře a více se do toho ponořit. Od autora se mi líbí, že knihu pojal i také osobněji a ke čtenáři se snaží promlouvat a dodat mu i jistou motivaci ke psaní, takže se nejedná o komplikovanou akademickou knihu, ale jako srozumitelný průvodce pro začátečníky, kteří potřebují nějaký prvotní nádech k teorii, i samotné praxi.

petrarka72
16.03.2022 3 z 5

Skripta člověka ukotveného ve své době (poprvé kniha vyšla v roce 1979), milovníka Čínské čtvrti na jedné, Rozvodu po italsku na druhé straně, praktika, který v jistém životním období četl až tři scénáře denně (a měl průběžně skluz tak sedmdesát) a který byl schopen na základě zkušeností a s vědomím svých omezení vydestilovat několik užitečných zásad a rad. Nic víc - nic míň. Některá cvičení působí použitelně - a co je dobré pro Alici Nellis, je snad dobré i pro jiné...


Debrnom
07.02.2022

Ta hrůza, až všichni budou točit jen podle pana Fielda...A teď musí přijít tohle, pak tohle, nejpozději na patnácté stránce tohle, jinak vás nikdo nebude číst atd...kde už jsem na něco podobného narazil? Ano, kdysi dávno v knize Medojedky, taky schéma jak přesně psát, aby vás tiskly magazíny....
Kniha je inspirativní, zajímavá, ale bible jen pro toho, kdo nemá načteno...

JáraTym
15.04.2021 5 z 5

Oprávněně se jí říká bible scénáristů. Jediné tato kniha mi pomohla překonat kritický moment, kdy před vámi leží prázdný papír a hlavu máte plnou nápadů. Z této knihy velmi často čerpám, čtu si a vždycky když nevím jak s příběhem dál, přečtu si ukázku z knihy, a vždycky, ale opravdu vždycky se mi povede pokračovat dál. Slovo doporučit, v tomto případě nestačí. Prostě jí musíte mít!

BGolias
24.04.2020 5 z 5

Skvělá kniha, která mi pomohla dostat se k filmové a dokumentární scenáristice a v tomto oboru uspět. To už mluví samo o sobě. Takže všichni, kdo nad koupí uvažujete, protože chcete rady, které pomohou zlepšit i kvalitu příběhu, jen kupujte. Mé doporučení máte. 95%

Kopta
09.03.2020 5 z 5

Obecně vzato jde o velmi jednoduše dokonalou práci. Podobné knihy s podobným názvem jsou pro mě v celku tabu, protože buď vám radí něco, co už máte dávno vědět nebo znát a nebo vám řeknou vlastně nic. V tom celém bylo třeba i Petersonovo dílo radící vám jak žít, ale vy jste zjistili, že tímto životem neuděláte tolik radost sobě jako spíš konzervativním pravičákům. Ale v nějakých pasážích se nicméně najdete i tak, abych jenom nekydal hnůj. V každém případě je zajímavé, jak jsou obě rozdílně knihy podobně koncipovány. Mají hodně podobnou strukturu, až na to, že tato kniha je napsána naprosto srozumitelně a jednoduše dokonale. V tom bylo ono jedinečné kouzlo, kdy váš strach z další naučné knihy hezky pomine a vy si uvědomíte, že čtete knihu, která se čte jako jedna krátká a líbivá báseň. Navíc Field dělá hodně suprovou techniku pro blbečky, kdy opakuje jednu věc tak desetkrát, ale vždy jinak a novým způsobem, ale stále mluvící o jedné věci. To by pochopil i naprostý blbec. A v tom byla krása tohoto díla. Mnoho pasážích je už více než doplňkových, když už scénáře píšete delší dobu, tak je vtipné, že u prvních několika desítek stránek se dozvídáte neustále nové až šokující věci, ale o tom jak psát scénář v rámci struktury už jste jednoduše doma. A to asi stačí. Bohatě. Opravdová bible mezi filmaři, která je všemi vychvalována do nebe. A vy víte proč. Pokud jste ji četli tak víte.

Hnilda
11.01.2020 5 z 5

Moje scenáristická bible.

Spymaster
20.05.2019 5 z 5

Je nepochybné, že táto kniha je pre filmové vzdelávanie tým, čím sú učebnice literatúry pre školy.

brácha109
06.03.2018 5 z 5

Je to opravdu bible a nejen scénáristů.

Morrowinde
20.09.2016 3 z 5

Na Famu nám to vždycky hodně chválili a doporučovalo se to navážno jako studijní materiál. No, nevím. Scénář se řídí pravidly, která si autor určí sám, schémata v téhle knize jsou jen možnostmi a navíc tu chybí jejich varianty, kterých je vlastně nekonečné množství.

Komnenos
23.10.2011 4 z 5

Najmä pre začiatočníkov veľmi dobrý návod ako písať scenáre. Túto knihu však trochu poznačil zub času, pretože schémy scenárov v nej opisované dnes už celkom neplatia.

Pidzey
01.09.2011 5 z 5

Vynikající pohled na filmovou scénáristiku. Autor skvěle vypisuje fígle a pomůcky jak správně psát. Z mého osobního hlediska si myslím že díky této knize už bych měl za sebou napsaných hned několik scénářů. Nápady by byli, jen mě chybý ta trpělivost a chuť se do toho pořádně zavrtat. Pokud však budete plnit úkoli které vám autor v knize zadává, jistě brzy napíšete kvalitní příběh.

Štítky knihy

scénáře

Autorovy knížky

Syd Field
americká, 1936 - 2013
2007  83%Jak napsat dobrý scénář

Kniha Jak napsat dobrý scénář je v

Právě čtených6x
Přečtených103x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce55x
Chystám se číst34x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x