Jak jsme se stali lidmi

Jak jsme se stali lidmi https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34279/bmid_jak-jsme-se-stali-lidmi-dgq-34279.jpg 4 15 5

Jaký je původ násilí? Jaký evoluční tlak přiměl první hominidy, aby se začali pohybovat vzpřímeně? Jaké síly umožnily vznik recipročního altruismu (zdánlivě pošetilého sklonu konat dobro)? Jaký je původ morálky jako systému hodnot založeného na rozlišování dobra a zla? Kdy se poprvé objevil jazyk? Kde a kdy se vynořil anatomicky moderní člověk? Kdo byli neandrtálci a proč vyhynuli? To jsou jen některé otázky, na něž kniha hledá odpovědi.... celý text

Přidat komentář

OndrejZaar
08.06.2022 4 z 5

Kniha je naozaj veľmi dobrá a číta sa ľahko. Ide o prierez vývojom človeka a hľadaním podnetov a otázok vývoja od najstarších čias v novinárskom podaní, čiže niečo z histórie objavov, niečo z debát a argumentácií medzi vedcami, niečo pikošiek. Je aj celkom dobre časovo zoradená, s menšími odbočkami a porovnaním z biológie primátov.
Jedinou a to z môjho pohľadu obrovskou chybou je záverečná kapitola, kde autor (ktorý má podľa informácií byť v podstate z fachu) urobil a viac krát zopakoval tú istú vec a to absolútne chybné a pomýlené datovanie doby kamennej. Neviem či je to práca autora alebo niekoho, kto korigoval knihu. Keďže ide o popularizačnú knihu treba na to upozorniť. Obrázky 16-5, 16-6 uvádzajú šamana a listovitého hrotu NIE z mladšej doby kamennej, ale zo staršej doby kamennej. Chyba je zopakovaná v tej istej kapitole okrem niekoľkých zmienok v texte aj v Tab. 16-1, kde je rozdelená doba kamenná na staršiu, strednú a mladšiu v celkovom rozsahu 2,6 milióna rokov do 12 tisíc BP, čo je blud. Celé toto obdobie je staršia doba kamenná (Paleolit) a rozdelenie na tri stupne má byť 1. Staršia fáza paleolitu (2,6 mil. - 200 000 rokov), 2. stredná fáza paleolitu (200 000 - 45 000 rokov) a 3. mladšia fáza paleolitu (45 000 - 12 000 rokov). Stredná doba kamenná je mezolit (ešte lovci a zberači) a mladšia doba kamenná je neolit, čo sú už prví poľnohospodári, ktorých v závere spomína ale kniha sa týmto dvom obdobiam nevenuje.

Iljič
01.07.2020

Fakt dobře a čtivě napsaná kniha pro neodbornou veřejnost, která upřímně přiznávala historii a vývoj teorie na vývoj lidstva. Přestože zastávám opačný názor než kniha, jsem rád, že jsem ji přečetl.


Matyeos
20.06.2017 4 z 5

Skutečně povedená kniha nabízející odpovědi na vícero důležitých otázek.
Poznání rozmanitosti evoluce směřující k dnešnímu fenoménu člověka pomůže zahnat pochybnosti o zásahu zvenčí.
Reciproční altruismus a jeho vývoj přiblíží fakt altruismu, jako nástroje blahobytu a jediné možné cesty k šťastnému životu. Pouze chybí úvaha nad posouváním stavu přes současnost, kdy jsme schopní zajistit blahobyt pro všechny, ale přerod k opravdu dlouhodobému pohledu na skutečnost progresu dost drhne.

Graem
29.04.2014 4 z 5

velmi poutavě zpracovaná témata a otázky antropologie

Samik11
02.09.2012 5 z 5

Výborně napsaná knížka. Poutavé a naučné čtení, doporučuji všem, které zajímá původ člověka a logika toho na čem stojí naše skvělá, vyspělá, altruistická společnost. :-)

Štítky knihy

přírodní vědy

Autorovy další knížky

Martin Uhlíř
česká, 1967
2021  65%Sestry
2007  88%Jak jsme se stali lidmi