Jak jsem se mýlil v Miloši Zemanovi

Jak jsem se mýlil v Miloši Zemanovi https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361193/mid_jak-jsem-se-mylil-v-milosi-zemanovi-7rn-361193.jpg 3 12 5

Kniha jedné z nejvýraznějších novinářských osobností je zasvěcenou psychologickou studií prezidenta této země, který má navíc reálné šance obhájit svůj mandát pro další funkční období. Je to svým způsobem průvodce po tajemných záhybech duše velmi kontroverzního muže, který rozdělil národ na ty, kteří ho bezmezně milují nebo naopak stejně úporně nenávidí. Věrohodnost této monografie je podpořena faktem, že Martin Komárek znal a zná Miloše Zemana lépe než kdokoliv jiný. Vždyť jeho otec, Valtr Komárek, patřil k Zemanovým nejbližším přátelům a spolupracovníkům. Kniha je napsaná s typickým komárkovským drajvem a smyslem pro ostré vidění reality. Publikace je doplněna bohatou fotopřílohou, která nám Miloše Zemana představuje v různých rolích a různých etapách jeho života.... celý text

Přidat komentář

jprst
22.12.2022 3 z 5

Tohle není až tak překvapivé, když si uvědomím, jakou cestou a kudy Martin Komárek k pomyslné slávě novináře přišel... nestyda.

BabaJaga11
19.04.2020 3 z 5

Myslím, že čtenáře, kteří jsou velkými obdivovateli pana prezidenta Zemana, ale i ty, kteří jej bytostně nesnášejí, tato kniha zcela jistě naštve. Autor se totiž snaží na M. Zemanovi hledat nejen chyby, jak bývá zvykem zejména v našich médiích, ale popisuje i jeho kladné osobnostní rysy. Osobně nepatřím ani do jedné skupiny, emoce mnou tudíž necloumaly a některé části knihy jsem si docela užila. Je tam třeba spousta věcí z naší politické scény z 90. let a krátce po roce 2000, kterých kdysi byly plné noviny, ale s tím, jak se hlavní protagonisté postupně odklidili (nebo byli odklizeni) ze scény, anebo prostě změnili barvy, rétoriku, nebo měli to štěstí, že přišly jiné události, jsme na mnoho z toho dávno zapomněli. A je fajn si to všechno připomínat, protože současnost nelze pochopit bez kontextu minulosti – vzdálené i té docela nedávné.

Vše je psáno s lehce ironickým nadhledem, takže jsem se i zasmála. Co mi vadilo, byly jednak překlepy a gramatické chyby (ve spoustě souvětí chybějící čárky na správných místech – čekala bych, že novinář si s takovými věcmi poradí!) a pak nekonečné opakování některých skutečností. Osobně sice považuji opakování za matku moudrosti a i když sama píšu nějaký delší text, občas se snažím (jen jinou formulací) nějakou skutečnost připomenout kvůli návaznost. Ale tady toho bylo skutečně moc i na mě, a to i při stylu čtení, kdy jsem knihu četla asi půl roku, vždy několik kapitol za týden, někdy taky jen jednu (knihu totiž dostal k předminulým Vánocům můj táta a má ji pořád na nočním stolku, jakože ji bude číst :-)... četla jsem vždy o přestávce během sobotního úklidu :-) ). Kdyby kniha byla poloviční, přinesla by čtenáři více.


Libor484
10.06.2019 odpad!

Kniha Martina Komárka je spíše výpovědí o autorovi. Je slohově podprůměrná. Myšlenky se v ní často opakují. Mohla by být o dvě třetiny kratší.

Je napsaná velmi sebestředně. Nenašel jsem v ní stránku, kde by autor nepsal o sobě. Určitou výpovědí je i výběr fotografií. Řada z nich je s tématikou Marin Komárek cestuje po parlametech, řídí schůze a rozmlouvá se sochami.

O Zemanovi jsem se nic zásadního nedozvěděl. Kromě toho, že je sebestředný, posedlý mocí, mstivý a údajně velmi chytrý. Jak se v něm Martin Komárek mýlil, netuším. V knize je o tom napsán pouze název kapitoly.

Pokud měla být kniha formou terapie základního rozporu kterým autor trpí, tedy rozporu mezi jeho ambicemi a schopnostmi, doufám, že pomohla. Pro čtenáře je totiž podle mého názoru téměř bezcená. Její kvalita zvláště vynikla ve srovnání s knihou Madeleine Albrightové " Fašismus - varování", kterou tímto vřele doporučuji.

S přítelkyní jsme knihu Marina Komárka po přečení odnesli do tříděného odpadu.

raidmnoid
20.04.2019 3 z 5

Čekal jsem od pana Komárka více. Nejsem fandou pana Zemana, ale i přesto si jej respektuji (a četl jsem kniho jak jeho, tak i o něm). Přesto jsem nebyl schopen knihu pomalu dočíst.
Opakování klišé ničemu nepomůže a snaha posuzovat pana Zemana prizmatem, že to dělají vlastně všichni, není vhodnou cestou.
Děsivou částí pro mne bylo, kdy pan Komárek popisuje alkoholické opojení pana Zemana při vystavení korunovačních klenotů, z mého pohledu, způsobem, kdy pokud by snad klenoty byly vystaveny stále, nemusel se tam pan Zeman tak motat, jako zcela "imbecilní" návrh.
Snaha omluvit pana Zemana tím, že chce šokovat, upozornit, očekývý se to od něj, nebo, že se tak chovaji všichni, je z mého pohledu dětinské. Je našim prezidentem a očekával bych od něj více příkladu (kterého z mého pohledu rozdával dříve mnohenm více) a ne aby se choval jako jeden z nás - s podprůměrnám intelektem s alkoholickými sklony (viz citát pana Zemana)

KejmlP
27.12.2017 4 z 5

Když jsem knihu náhodně otevřel v knihkupectví a pročítal namátkově některé kapitoly, byl jsem nadšen. Po zakoupení a souvislém přečtení jsem byl nadšen už o něco méně, ale hodnocení čtyř hvězd ještě zachovám.
Nejprve co se týče kladů, autor se tématu zhostil odvážně, s originálním přístupem a u novinářů nebývalým nadhledem. Využil osobních a zprostředkovaných zkušeností s Milošem Zemanem, aby se pokusil o sondu do jeho nitra. Výsledkem je kritický spis o Zemanově povaze a osobnosti, který ruku v ruce s kritikou zároveň konstatuje, že Zeman je na naší politické scéně monolitem, který vysoko ční mezi většinou ostatních, a zároveň je (všeho)schopným hráčem, který myslí na dvacet tahů dopředu, a nikdy nedělá nic jen tak, aniž by tím nesledoval nějaký, byť třeba zatím většině smrtelníků nezřetelný, cíl. A zpravidla se mu vytyčený cíl daří naplnit, ať jeho oponenti prskají a spílají jak chtějí.
Negativem knihy je velká neučesanost. Zpočátku autor skáče mezi různými obdobími a vrší historky. Když konečně začne kniha postupovat víceméně chronologicky, začne čtenář stále víc vnímat to, že autor se často opakuje, některé epizody líčí vícekrát, stejně jako některé pointy a obraty. Ke konci začíná ztrácet i korektura.
V zásadě tedy: Martin Komárek napsal velmi zajímavé dílo, které jistě zaujme příslušné místo v knihovnách zemanologů. Knize by však prospělo, aby si ji ještě někdo párkrát přečetl, a trochu ji autorovi opřipomínkoval a učesal. Výsledek by pak působil jistě mnohem lépe.