Jak být cizincem

Jak být cizincem https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220620/bmid_jak-byt-cizincem-220620.jpg 4 19 2

Autor odešel ve svých šestadvaceti letech z Budapešti do Londýna a stal se z něho anglický spisovatel. Začal psát veselé i vážné knížky nejen o Anglii, ale o nejrůznějších koutech světa – o Itálii, Švýcarsku, Řecku, Německu, USA. V knížce Jak být cizincem si bere na mušku Angličany, jejich uzavřenost, ostrovní povýšenost, konzervativní postoj ke všem změnám. Jeho charakteristika anglické povahy je laskavá, trefná a zábavná. Jeho vtipné glosy o anglickém životě srší suchým humorem a připomínají modernější Anglické listy Karla Čapka. Angličané přijali jeho knížku se smyslem pro humor sobě vlastním a je stále znovu vydávaná.... celý text

Literatura světová Humor
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

How to be an Alien + How to be Inimitable , 1946


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
14.07.2020 5 z 5

Knihu jsem četl již před drahnou dobou v anglickém originálu a moc se mi líbila. George Mikes, naturalizovaný Angličan původem z Maďarska, úsměvnou formou vykresluje typického "domorodce" se všemi jeho cnostmi i zápory. I když jsem, bohužel, neměl možnost dlouhodobě pobývat ve V.Británii, z toho mála, co jsem sám zažil na vlastní kůži, jeví se autorovy postřehy jako nanejvýš věrohodné.

gabriel576
29.09.2019

Tato kniha je o velkých nebo i menších odlišnostech, kterých si George Mikes jako rozený Středoevropan všiml na britských ostrovech. Hlavní charakteristický rys této knihy je popisování a charakterizování všeho humorně. V celé knize snad nenajdete ani jednu stránku, která by nebyla ani trochu zlehčená humorem. Díky smyslu pro humor pana Mikese a jeho nebojácnosti si takhle z Britů utahovat dělá z této knihy skvělou možnost se pobavit.
Jak by asi bylo v samotné knize napsané prostředí je velmi britské. Také není žádné vymyšlené autorem, ale je takové jaké v reálném životě bylo. Má spoustu jiných od aspektů na rozdíl od středoevropského jako častější déšť a celkově jiné podnebí. Také většina věcí v prostředí už je úplně jinak, protože kniha byla vydaná roku 1946.
Já jsem četl anglické vydání této knihy. Kniha byla velice zábavná. Za každou kapitolou jsem chtěl číst další a další a to myslím už ukazuje, že je to opravdu skvělá kniha. Rozhodně všem doporučuji přečíst si tuto knihu ať už v české verzi nebo té anglické, která mě obohatila o nová anglická slova.


Autorovy další knížky

George Mikes
maďarská, 1912 - 1987
1970  85%Jak být cizincem
2011  73%Jak se stát Britem
1996  85%Číča: Životopis kočky
2015  73%Jak být chudým