Jadranská snoubenka navždy

Jadranská snoubenka navždy https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411773/bmid_jadranska-snoubenka-navzdy-Qak-411773.jpg 4 26 8

Chtěli byste zažít pravou chorvatskou svatbu, kam přijede tři sta hostů, kde se nemluví, nýbrž zpívá, stoly se prohýbají pod vahou laskomin, víno teče proudem a celé to trvá týden? Jadranská snoubenka, Češka, která se zamilovala ve slunné Dalmácii, právě takovou svatbu chystá a musí se utkat s řadou místních zvyklostí. Občas je skóre těsné, ale láska k rybáři Baldovi, moři a zdejšímu kouzelnému kraji nakonec zvítězí.... celý text

Přidat komentář

Cher
03.02.2023 4 z 5

Kniha se dobře četla, zejména teď (uprostřed nevlídné zimy) bylo příjemné číst o Chorvatsku, plážích a moři.

intelektuálka
13.08.2022 4 z 5

Chorvatskou svatbu bych zažít nechtěla, porod dítěte už vůbec ne .... ale ....

Rozhodně bych si nechtěla nechat ujít setkání s mořem Jadranu .... čistým, nevyzpytatelným a někdy i nebezpečným ....

Ráda si dopřávám okamžiky na prosluněné pláži, dávám pozor na mořské ježky, ochutnávám místní speciality - a hlavně rybí - to chorvati umějí ....

A ty sladkobolné písně Olivera Dragojeviče k tomu prostě patří ....

Pěkná vzpomínka to byla ....doporučím.


Milan81
29.01.2022 2 z 5

(SPOILER) Poslední díl opět trochu kritiky na nepřesnosti. V odstavci s objevením lístků v autě na koncert Olivera Dragojeviće v Londýně z května 2010, přitom to auto tou dobou, dle prvního dílu, teprve kupovala. Potom najednou zmíněný a náhle přítomný medializovaný exmilenec, Slovinský milionář/miliardář, se kterým hrdinka chodila je taky těžko uvěřitelný i termínově. Historka s ex šéfem, s Romanem Abramovičem tuším v 2.díle, byť se v lokalitě i ve skutečnosti objevuje, nebo tím zpívajícím Dragojevićem na svatbě, to už bylo moc přitažené za vlasy. Porod v Neumu po zemětřesení.. tak bylo předvídatelné, když se otáčeli do Splitu s prasklou vodou, že to bude určitě jako naschvál Neum. Což pro nacionalistu z pobřeží bude něco malej bosánac. Že najednou přibylo další dítě/děti před cestou do Čech byl trochu moc skok, o Albánci už taky ani slovo, škoda... působilo to na mě trochu odflákle ten konec. Ač jsem hodně přísný na přílišné náhody a nevěrohodnost, asi to k tomu patří.
Jinak místní tradice svatebních "půjček" a narození dětí je hodně zvláštní a řekl bych dost nefér systém a pro lidi tam asi dosti nákladný, nicméně zajímavé. Všechny tři díly lze doporučit, obzvláště, pokud to tam máte rádi :)

Květinka008
14.01.2021 4 z 5

Mám ráda celou trilogii, ale třetí díl bych zařadila co do úrovně před druhý. Více děje a na rozdíl od jiných by mi vůbec nevadilo najít zde i nějaké recepty na balkánské sladkosti, když jsme u té svatby. Ostatně Baldovo kuře na pivní láhvi (z prvního dílu) je můj evergreen pro návštěvy ;-) Knihou jsem se bavila i těšila, miluji Chorvatsko... Nepotřebovala bych jen ty smutně vyznívající poslední strany. Které rovněž udělaly za Jadranskou snoubenkou definitivní tečku... Pro mě bohužel :-)

em75
30.06.2020 4 z 5

Na knížku jsem se moc těšila a i když jsem se při ní nezasmála tak moc,jako při prvním díle,byla skvělá. Některé poučné pasáže bych oželela a při epilogu se mi udělalo trošku úzko,copak už je konec? .. Klidně bych brala další pokračování ..

Jájinka
02.11.2019 4 z 5

Chorvatské reálie jsem naopak vítala. Kniha se krásně četla. Jednu hvězdu dolů za politické školení, s kterým nemusí každý souhlasit.

splichalka
11.10.2019 3 z 5

Tak jak pro mě byla první snoubenka zklamáním, ta třetí byla naopak příjemným překvapením. Závěrečná část příběhu Nadi a Balda příjemně plynula, a i když si ani tentokrát autorka nedokázala odpustit trochu nadbytečné poučky a poznatky z chorvatských reálií, nepůsobily oproti předchozím dílům tak rušivě. Bylo to odpočinkové, milé, místy i dojemné, až mi nakonec bylo líto, že se po měsíci musím s rodinou Antunović rozloučit.

Delitka
21.09.2019 5 z 5

Celá trilogie je krásné letní vtipné odlehčené čtení. Miluju to.