Jackson Pollock - výroky a rozhovory

Jackson Pollock - výroky a rozhovory https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160021/vyroky-a-rozhovory-160021.jpg 4 5 2

Jackson Pollock (1912–1956) patří mezi zakládající osobnosti světového umění. Jeho dílo spojované s „newyorskou“ uměleckou školou řadíme k abstraktnímu expresionismu. Pollock zcela změnil historii umění tím, že „veřejnosti vylil kbelík barvy do tváře“. Objevil akční malbu i malířský požitek vnitřní dynamiky samotného aktu malování, hutnosti barvy, sílu rychlosti i dopadu barvy na plátno. Svá díla pak maloval každou buňkou v těle, vynakládal tak úžasnou duchovní i fyzickou energii. Pollockovy radikální prvky malování, jako například úplné odmítnutí palety a chybějící tradiční perspektiva, staví jeho dílo do pozice důležitého mezníku ve světovém poválečném umění... Vinou způsobu svého života nezanechal žádnou ucelenou edici svých textů. Náš výbor se opírá o několik jeho vlastních textů, rozhovor s Williamem Wrightem, rozhovory s Lee Krasnerovou, vzpomínky Alexe Horna a Donalda Judda a pro pochopení kontextu i o rozhovor s jeho galeristkou Betty Parsonsovou. Všechny texty představují strhující svědectví nejen o Pollockově vlastním díle a životních postojích, ale i o vlastní podstatě umění vůbec.... celý text

Přidat komentář

JP
26.12.2017 4 z 5

Pollock sám je po přečtení téhle knížky paradoxně ještě tajemnější. V zásadě je tam jen jediný rozhovor s ním, kde toho příliš nenamluví (jako se o něm ostatně tvrdilo všude) a několik vět jeho dochovaných zápisků dopoví spíše detaily. Nebojím se souhlasit, že ve své době musel být zjevem, jedním z těch, kteří upoutali uměleckou scénu z Evropy do Ameriky. Jeden z mých oblíbenců, čistě kvůli přístupu a stylu. Ten obraz, který si o něm z přečtení dotvoříte je z rozhovorů lidí, kteří ho znali a zejména z pohledu jeho ženy Lee Krasner, která na něj zpětně vzpomíná. Zaujala mě spousta věcí, i když je to publikace velice krátká:

1. Pollock sledoval box (stejně jako Bukowski a já).
2. Okna v jeho stodole / ateliéru byla navržena vysoko, nejen kvůli světlu, ale především proto, aby ho nerozptylovalo okolí.
3. Kupoval si lacinější plátna, vzhledem k velikým rozměrům a natíral je dvěma vrstvami lepidla, aby měla větší pevnost.
4. Maloval na zemi bez plátna napnutého na rámu kvůli odporu, který kladl povrch pod nimi.
5. Také to mělo sloužit jako odkaz na indiány, kteří malovali do písku, jejíchž mytologií byl ovlivněn.
6. Měl silný vztah k přírodě.
7. Celý život zápasil s alkoholismem (léčení, psychoanalýza).
8. Byl velmi energetický, statný, dokázal se rozčílit, ale neuchyloval se k fyzickému násilí na druhých, vztek si vybil na věcech.

Paulhunterspet
08.09.2013 4 z 5

Drobná publikace, která však přiblíží Jacksona jako osobnost daleko více než rozsáhlé dokumenty. Je to převážně sonda do osobního života a názorů, která je složena z rozhovorů Jaksona samého a jeho přátel, obohacená poznámkami. Vřele doporučuji.


Autorovy knížky

Jackson Pollock
americká, 1912 - 1956
2009  88%Jackson Pollock - výroky a rozhovory

Kniha Jackson Pollock - výroky a rozhovory je v

Přečtených6x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x