Já, Tito a gramofon

Já, Tito a gramofon https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16526/ja-tito-a-gramofon-16526.jpg 4 27 4

Dospívání v časech Titovy Jugoslávie, humorný i hořký příběh o konci dětství. Román Kralj ropotajočih duhov (2001) napsal Mazzini podle svého scénáře k filmu Sladke sanje (Sladké snění), za který získal na filmovém festivalu v Portoroži v roce 2001 cenu za nejlepší scénář. Byl přeložen do chorvatštiny a angličtiny. Příběh se odehrává v Titově Jugoslávii na přelomu 70. a 80. let. Jeho vypravěč je dvanáctiletý Egon, který vyrůstá v malém průmyslovém městečku. Vychovává ho neurotická a panovačná matka a silně věřící babička. Konstelace takových okolností samozřejmě tomuto živě a čtivě napsanému románu poskytuje půdu pro řadu groteskních událostí, ve kterých někdy převáží humor, jindy z nich spíš mrazí. Egon je osamělý, nešťastně zamilovaný a věří, že jeho život může změnit jenom jediná věc – gramofon.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Kralj ropotajočih duhov , 2001


více info...

Přidat komentář

Godgifu
11.11.2021 5 z 5

Parádní knížka! Moc jsem si to užívala. Snad každý žánr byl zde šikovně, nenápadně zakomponován - dobrodružství, romantika, thriller, komedie i horror. A o (tragi)komické situace tu není nouze.

Koka
14.05.2020 5 z 5

Přečteno za půldruhého dne - příběh mě velice zaujal! Stylem i obsahem mi hodně připomíná knihu Rukojmí - Lokomotivy v dešti slovenského Petra Pišťanka, ovšem Mazzini podává příběh dorůstajicího osamělého kluka v mnohem surovější, ale i kompaktnější a stylovější podobě.
Jugoslávský socialismus vypadal hodně jinak, než ten náš, když si mohli zajet pracovat do Německa nebo nakoupit do Itálie. Připomínky doby a místa děje jsou jenom "jemně nahozené" - v epizodách o povinném vzývání maršala Tita a o - tehdy jenom drobných, u hádky v kině spíše groteskních - národnostních animozitách, které za pár let vyústily ve válečnou tragédii (geniálně napsaná kapitola Madam X!).

Knihu o touze (nejen) po gramofonu nepovažuji ani za humornou ani za vtipnou, i když ty hrůzy, které kluk zažívá, jsou psány opravdu odlehčeně. Odlehčeně až tak, jako kdyby to byla "normálka", žít o hladu ve špinavé garsonce s dvěma naprosto psychicky narušenými, až nebezpečnými osobami, přičemž jde o osoby, které by dítěti měly být nejbližšími ochránci - matku a babičku. Alespoň v jakémsi "doslovu" - kapitolce psané již z pozice dospělého vypravěče - se s těmi dvěma zrůdami vypravěč nějak vypořádal: jednak ve zpětné rekapitualci možných důvodů, které vedly k psychickému vykolejení jeho matky, a pak slovy na konto fanatické babičky: "... když dáš všechnu lásku Bohu a nenecháš jí ani trošku pro své blízké a už vůbec ne pro sebe, když se bráníš sama sebe poznat a volíš tu nejjednodušší cestu, když neumíš chápat a odpouštět, porozumět sobě ani ostatním, nejsou nebesa o nic nebeštější, jen země je nesrovnatelně pekelnější."


Disease
15.04.2016 5 z 5

Jugoslávský Šabach, akorát bez té "ostalgie", což je dobře. Ne že by ovšem kniha nebyla vtipná, naopak!

bondula
15.07.2014 5 z 5

Knižka pripomína vlnu obľúbených retro knižiek a filmov, ktoré s humorom spomínajú na socialistické časy. Zháňanie riflí, platní, obrazy straníckych vodcov, propagandistické slogany a do toho klasické trápenia dospievajúceho dieťaťa. Hoci socík v Juhoslávií bol trochu voľnejší, ako ten náš, problémy adolescentov boli navlas rovnaké a na nich vystavaný humor je v zásade podobný.

Toto Mazziniho dielo je však oproti českým počinom odlišné v jednej zásadnej veci. Úskalia života v socializme tu nie sú nijak blahosklonne zľahčované tak, ako je to zvykom u nás. Chýba tu tá melanchólia za všetkým dobrým, čo vtedy bolo a ironizácia toho zlého. Teda v knižke chýba, mne nechýba, práve naopak, je to jeden z hlavných plusov, ktoré Já, Tito a gramofon zaujatému čitateľovi ponúka.

Autorovy další knížky

Miha Mazzini
slovinská, 1961
2005  87%Já, Tito a gramofon
2016  0%Jak navrhnout férově sdílené město?

Kniha Já, Tito a gramofon je v

Přečtených32x
Doporučených5x
Knihotéce16x
Chystám se číst31x
Chci si koupit3x