Já, Smrt

Já, Smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533751/bmid_ja-smrt-65e8b1b472483.jpg 4 188 49

Místní gymnázium se potýká s vandalismem nebývalého rozsahu. Souvisí nějak posprejovaná zeď školy, vyplavené záchody a rozbité okno ředitelny s nedávnou brutální vraždou studentky Julie Formanové? Vše ukazuje na partičku teenagerů soustředěnou kolem Julčina dvojčete Sabiny. Tajemství, které spojuje nesourodou skupinu přátel, roztočí kolotoč krutých událostí. Na povrch začíná vyplouvat skutečnost, že někteří z nás jsou schopni zabíjet druhé bez mrknutí oka Jenže i tam, kde vládnou nenávist a lži, může přežívat naděje.... celý text

Přidat komentář

stojinek
29.04.2024 4 z 5

Musím.priznat, že kniha mě dostala...dějem, dramaticnosti, nápadem, uchopením!
Titul z řady YA si nezadá s thrillerem pro dospělé.

hana1039
10.04.2024 audiokniha 5 z 5

Příběh plný děsivosti, tragédie, zklamání...parta studentů, kteří hrají hru, která končí tragicky...nic není takové, jak se nám to jeví...


JanaŠamšová
05.03.2024 5 z 5

Pan autor si může připsat dalšího fanouška mezi své čtenáře.
Tento thriller patřící do Young Adult literatury mi pořádně procvičil mozkové závity. Spousta osob, dvě mrtvé dívky, jeden pachatel? Příběh mě neustále držel v pozornosti a nabádal mě číst dál a dál. Každý z nás jistě někdy potkal holku, jako byla Sabina, každý máme vedle sebe podobně jako byl Jakub, David, Dominik nebo Patrik. Osudy některých byly velmi kruté, stejně jako někteří mladí lidé umí být krutí. Závidí si nejen peníze, ale i oblíbenost mezi studenty a dokonce i rodinné zázemí. Ale chápu to, protože si nikdo z nás nemůže vybrat, do jaké rodiny se narodí. Ale může si každý z nás vybrat, jakým člověkem bude.

broskev28
18.02.2024

Pro mě první kniha tohoto autora a určitě nebyla špatná, ale čtení pro mě bylo docela náročné. Obvykle nemám problém zapamatovat si jména postav, zvlášť v mateřštině, ale poté, co každá kapitola uváděla na scénu další postavu, jsem lehce znejistěla. Kdybych každý den četla jen jednu kapitolu, což obvykle dělávám, asi bych knihu odložila. Naštěstí byl deštivý víkend, takže jsem mohla na jeden zátah přečíst kapitol nejméně deset, a to už bylo podstatně srozumitelnější.
Souhlasím především s komentáři spencer (jistá podobnost s Křiváky či Jeden z nás lže) a eva3992, a tak (nejen) našim YA čtenářům doporučím – o tuzemské příběhy tohoto typu je u nás v knihovně velký zájem i mezi dospěláky. A jsem zvědavá na další knihy, které jsme koupili do knihovny – Šepot v bouři, nebo Rty s příchutí vína.

libuse6749
11.02.2024

Po literatuře YA běžně nesahám, ale v tomto případě mě k četbě nalákaly především zajímavé ohlasy ostatních čtenářů, a hlavně touha seznámit se s tvorbou českého autora @novotnyalda , jehož knížky mě prozatím míjely, přestože jich má na kontě již několik.

A od nového roku si z každé přečtené knihy zaznamenám citát, zajímavou myšlenku nebo vtipnou hlášku.
„Dokonalost je břímě, které nikdo z nás nemůže unést.“

Spojení oblíbeného žánru thriller s nálepkou YA ve mně vzbuzovalo otázky, zda mě v mých letech už četba nebude nudit Od prvních stránek jsem se ocitla v partě gymnazistů, kteří však řeší nejenom školní lásky a průšvihy, ale bohužel jejich studentský život zasáhne i brutální vražda jejich kamarádky a spolužačky.

Když jsem se prokousala počátkem knihy, kde autor seznamuje čtenáře s hlavními hrdiny, a že jich bylo, tak už nic nebránilo užít si vyšetřování případu. Od toho momentu už mě příběh naplno pohltil. Líbila se mi forma napětí, která se linula celou knihou a umocňovaly ji krátké kapitoly, kde se střídalo vyprávění jednotlivých teenagerů. Ač se v knize řešila zejména smrt Julie, každý z party měl své velké trápení, ať už to byla manipulace hraničící se šikanou nebo například problémy v rodině ve formě násilí, alkoholu a vážné nemoci.
Děsí mě, kolik nástrah číhá na děti ve škole, kde by se měly cítit v bezpečí. O to horší zjištění je, že jejich největším nepřítelem může být jejich nejbližší kamarád.

Dojmy po přečtení suma, sumárum – nálepka YA je v tomto případě hodně diskutabilní, protože tak špatné sny jsem dlouho neměla.

Gabusza
15.01.2024 4 z 5

Ze startu to vypadalo jako dost složitý příběh. Hromada postav, ve kterých jsem se ztrácela a měla problém s pamětí :)

Postupně se ale děj vyvíjel, dostával spád a grády a vše do sebe zapadalo.
Ty všechny postavy , to byl celkem záhul, jak to začlo mít spojitost. Takhle mladí lidé a vymyslet šílený plán.

Občas se to vleklo, ale konec byl neuvěřitelný!! Zamotaný, napínavý, chvilkama jsem měla fakt stažené půlky

Vraha jsem jako vždy neodhadla, nemám na to moc buňky

Byl to ve finále výborně propracovaný a velmi čtivý thriller s detektivní zápletkou.

FejKýý
03.01.2024 3 z 5

Tahle kniha mě velice zklamala. Tak do půlky knihy jsem se nemohla vůbec začíst a bylo tam na mě strašně moc postav. Pak už jsem jakž takž věděla kdo je kdo, když se tam o něm psalo více. Kdo je od začátku opravdu mrtvý, bylo jasné hned. Poté tam byly nějaké linky, co byly zbytečný a hlavně nedotažené, což mě velice štve! Neřeknu o koho jde, abych vás o to neochudila. Každopádně někdo na konci byl i ve vazbě a čekal na soud a já si říkala proč? Jako za co? Když nic neudělal? A konec? To jsem čekala něco super. Ale bohužel se tak nestalo. Za mě kniha opravdu průměr a snad mě další kniha od pana spisovatele chytne víc. Jako další plánuji číst knihu To přichází děsy. Zatím mě jen baví série Pamatuj na smrt. 2,5*

JaneSour
03.01.2024 4 z 5

Na zacatku knihy se stridalo hodne postav. Kazda kapitola byla o nekom jinem. Hure se mi tedy zacatek knihy cetl. Od cca 2/3 kniha byla skvela a cetla se skoro sama. :) Knihu doporucuji. :)

ElessaRiverbow
18.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Velmi milé překvapení v rámci české literatury. Ze začátku jsem se sice nemohla začíst a dlouhou dobu mi vadilo velké množství postav, ale po čase jsem se zorientovala a začala to být bomba. Jelikož jsou kapitoly krátké, stránky mi utíkaly pod rukama. Záměnu dvojčat jsem sice tušila, takže to moc překvapení nebylo, ale vyrazilo mi dech, jak to bylo geniálně vymyšlené. Konec jsem hltala jedním dechem - jak se všechno rozuzlovalo a propojovalo mezi sebou. Autor umí vážně dobře psát a toto rozhodně není poslední kniha, kterou si od něj přečtu.

jaroiva
26.11.2023 5 z 5

S přihlédnutím k tomu, že je to YA, můžu hodnotit veskrze kladně.
Kdyby to mělo být pro starší dospělé, měla bych pár výhrad, ale takhle jo, dobré, beru to.
Normálně tuhle literaturu nevyhledávám, ale když se objevila audioverze, načtená M. Šmídem, kterého jsem už dlouho neposlouchala, ráda jsem vyzkoušela neznámého autora.
Přes všechny výtky, které občas M. Š. schytává, já ho poslouchám moc ráda pro jeho příjemný hlas, který mám spojený s thrilerovou a krimi tematikou, takže mi to opět hodně sedělo. Užila jsem si to.
Příběh je možná trochu moc šroubovaný na to, jak je ve skutečnosti jednoduchý, jednu ze základních skutečností jsem uhodla velmi brzo, takže jsem byla netrpělivá, kdy to konečně objeví i postavy v knize, ale celkově se mi to líbilo. Být o 20 let mladší, asi budu nadšená.
Jediné smítko je LGBT kus, který už mi připadá zbytečný a normálně bych strhla hvězdu, ale tentokrát mě to tak neštvalo.

Trochu jsem si vzpomněla na Kingovy Nezbytné věci.

Klesňa
20.10.2023 4 z 5

Od autora jsem zatím četl jen Šepot v bouři. Ten se mi zalíbil natolik, že jsem si připsal jeho YA thrillery na seznam knih, co chci určitě přečíst. No a konečně k tomu došlo! A i když mám pár výhrad – celkový dojem z této knihy je skvělý a 100% doporučuji! Možná je ale potřeba malé varování. Začátek je trošičku zmatený a netrpělivý čtenář by mohl knihu odložit. To by ale byla chyba! Sice se na Vás vyvalí spoustu postav a budete mít zmatek v jejich vztazích a životních situacích, časem se to ale srovná. Proto radím vydržet! Odměnou Vám bude neskutečně čtivý a napínavý příběh. Líbila se mi nejen zápletka, ale i postavy a jejich vykreslení (každá má jiný osud a autor tak vložil do příběhu i problematiky jako např. alkoholismus, rakovinu, domácí násilí) Postavy si oblíbíte a u některých pochopíte i jejich činy. Další malá výhrada je časté opakování. Chápu, že šlo třeba o vykreslení situace z pohledu jiné osoby, ale číst více než 2x stejnou větu mě osobně trochu vadilo – hlavně když jsem se chtěl v ději co nejrychleji dozvědět něco nového. Takže některé věty šlo za mě pokrátit (jako např. už byla mrtvá, nebo opět zopakování, kdo měl jaký lísteček což vůbec nebylo tak důležité a mě stačilo vědět, na koho zbyl ten zásádní lístek). A poslední co mi dost chybělo – jak sakra skončil parchant Rulička??? Tomu jsem za jeho chování opravdu nepřál nic dobrého a co si budem, všichni máme rádi pořádnou pomstu. Bohužel jeho osud mi zůstane záhadou. I přes tyto výhrady je jasné, že autor je v YA thrillerech jednička a já se těším na další kousky! ... můj instagram: @klesnacte

luckavarg
28.09.2023 5 z 5

Od knihy jsem se nemohla jen tak odtrhnout. Se zatajeným dechem jsem čekala jak to skončí. Aldovi knížky mám moc ráda i když detektivky ani hororové příběhy nepreferuji. Píše skvěle a vždy Vás vtáhne do děje...

Anie94
01.09.2023 5 z 5

Ja jsem u knizky snad ani nedychala, jak to bylo napinave. Pribeh je hodne ponury. Je tam hodne postav, ktere vypravi svuj pribeh, ale nemusite se bat, ze byste se v postavach ztraceli. Kazdy ma nejake tajemstvi, nejakou bolistku co si s sebou odnasi. Pribeh je to velmi spletity a jeho rozpletani me velmi bavilo.

Autoruv styl psani a jeho pribehy me dlouhodobe bavi a vzdycky si musim precist kazdou knizku, ktera vyjde, takze tentokrat si pobezim do knihkupectvi pro Rty s prichuti vina. Jo a jeste mam restik v knizce Dokud dycham. Nemuzu se dockat.

/5

genduna
24.08.2023 3 z 5

Kniha z počátku velmi zmatená kvůli velkému množství postav. Vše se plete dohromady. Příběh táhlí. Nic moc spád. Kniha mě nenadchla, tudíž nemohu doporučit.

Knižnítoulky
24.08.2023 3 z 5

Začátek knihy je dost nepříjemný na čtení, ale později nastane zlom a je to velmi pěkný detektivní román dotažený poctivě do konce, který si čtenář užije.

Boogi
20.07.2023 5 z 5

Tahle knížka mě připravila o všechna slova. Až do poslední chvíle nevíte, kdo vlastně za to všechno může. Ze začátku se mi sice trochu pletly postavy, ale po pár kapitolách jsem se v nich zorientovala a myslím, že to, že byl vyprávěn z více úhlů pohledu, celému příběhu přidalo na napětí.

emilieselden
03.05.2023 3 z 5

Young adult už asi není pro mě. Trochu mi vadilo, jak to bylo napsané. Postavy se mi pletly. Ale ten příběh za to stojí. Zvlášť v druhé polovině, kde se to rozjede. 3,5*

stesti.s.knihou
16.03.2023 4 z 5

Já, smrt je young adult thriller z pera českého autora, který rozhodně stojí za přečtení, i když třeba YA četbě zrovna neholdujete :)
V knize sledujeme poměrně zvláštní partu gymnaziálních studentů. Jejich skupina je celkem nesourodá a během čtení postupně zjišťujeme, že jsou všichni více či méně provázaní s Julií, jejich bývalou kamarádkou a spolužačkou, která byla před nedávnou dobou zavražděna. Jednotlivé vztahy se postupně odkrývají, vrahem Julie může být téměř kdokoliv, troufám si tvrdit, že na první dobrou ani neodhadnete skutečného pachatele.
Kniha je zahalená do tajemné atmosféry, na gymnáziu dochází k vandalismu, jehož původce je neznámý, studenti jsou ve stresu a netuší, zda spolu smrt jejich spolužačky a aktuální dění ve škole souvisí.
Kapitoly jsou krátké, napínavé a postupně gradující, kniha má spád a čte se opravdu dobře. Garantuji vám, že ji přečtete jedním dechem a budete napnutí jako kšandy.
Za mě velká a příjemná změna oproti klasickým thrillerům, o to nadšenější jsem, že od českého autora. Určitě sáhnu i po dalších knihách Aleše Novotného.

Lucissia
14.03.2023 5 z 5

Tož dobré to bylo. :-) Také jsem se ze začátku nemohla vyznat v postavách, ale časem se to ustálilo. A konec byl parádní. :-)

Iva095
24.02.2023 5 z 5

Nejsem velký fanoušek české literatury, ale už zase jsem si potvrdila, že musím dát víc prostoru českým autorům. YA thriller je jeden z mých nejoblíbenějších žánrů, ale všechny co jsem četla byli od zahraničních autorů a všechny ty knížky si byli v něčem podobné. Tato byla jiná což se mi ze začátku moc nelíbilo. Ale jsem ráda, že jsem pokračovala ve čtení, protože ten příběh byl skvělý. Knížka se pěkně četla. Příběh odsýpal. Nejdřív jsem si myslela, že knížce budu věnovat alespoň dva dny, ale po tom co jsem si zvykla, že je trošičku jiná tak jsem se od knížky nemohla odtrhnou a během dne jsem jí měla přečtenou.