Já mám kolo, ty máš kolo

Já mám kolo, ty máš kolo https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310880/bmid_ja-mam-kolo-ty-mas-kolo-O94-310880.jpg 4 4 1

Já mám kolo, ty máš kolo, kol je dneska všude mnoho, má ho Dan i Nikola, málokdo je bez kola… Pavel Žiška píše vážně i nevážně o tom, jak na ulici nepřijít k úhoně, i o tom, co se na silnicích změnilo od dob našich dědečků. Hravé verše doprovázejí ilustrace Rudolfa Lukeše, původně určené pro tematické kvarteto

Přidat komentář

HanKasp
22.06.2017 4 z 5

Velmi vtipně pojatá kniha obsahující krom básní také příběh jedné rodiny. Kniha obsahuje zdařilé ilustrace Rudolfa Lukeše.

Kniha je plná poučného textu o tom, jak bychom se měli chovat na kole. Co mě ale velmi mrzí, některé z básní jsou paradoxně zaměřeny nepřímo na podporu aut, neboť poučují děti, že si nemají hrát na ulici a silnici. Z mého pohledu je třeba děti učit právě tomu, že ulice tu nejsou pro auta, ale právě pro lidi. Že sice na nich mají být děti opatrné, ale je to právě o tom, že bychom měli naučit děti vnímat své okolí jinak - využívat udržitelné druhy dopravy, stavět ulice bezbariérově, pro volný pohyb lidí, hraní si dětí s míčem v obytných zónách apod.

Z tohoto pohledu (přiznám pohledu člověka věnujícího se právě veřejným prostranstvím, dopravě a obecně urbanismu) mě kniha trochu zklamala. Avšak při vědomí těchto nedostatků věřím, že dokáže předávat dál poselství toho, že kolo je běžnou součástí života každého z nás, ať žijeme na vesnici, či ve městě, nebo někde na samotě.