Já, Jára Cimrman

Já, Jára Cimrman https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58725/ja-jara-cimrman-58725.jpg 4 35 5

Dosud nejvýpravnější sborník o životě, díle a životním prostředí českého génia světového významu. Ve zvláštní skvostné úpravě a umělecké (celoplátěné) vazbě. Bohatě ilustrováno. Pro školu, pisárnu i dům!

Přidat komentář

DennisMoore
13.11.2023 4 z 5

Asi nikdo nemůže Jiřího Šebánka nařknout z nedostatku nápadů. Naopak je to jejich přemíra, co zapomenutému géniovi v jeho podání trochu škodí. Šebánkovi jako by bylo líto nepoužít jakýkoliv vtip, ačkoliv je třeba zrovna slabší nebo vyloženě zavání trapností, a podle toho to pak vypadá. Jeho Cimrman je v porovnání s tím Svěrákovým a Smoljakovým mnohem dadaističtější a méně "uvěřitelně fiktivní", humor je nezřídka černý, různé slovní hříčky prakticky všudypřítomné... Člověk pochopí, proč se tehdy představy zakladatelů DJC neshodovaly, protože Šebánkův badatelský směr je zkrátka v lecčems jiný. Ne nutně horší, ale jiný. A Šebánek by býval potřeboval dalšího člověka - autora, který by jeho ohňostroj nápadů trochu zkrotil, respektive od kterého by si ho zkrotit nechal.

Vendula897
05.04.2023 5 z 5

Moc děkuji za knihu, dnešní noc jsem strávila v té nejlepší společnosti , s panem Cimrmanem v čele...bonus knihy jsou rozhodně úžasné fotografie, knihou jsem nadšena a moc za to, že bude součástí mé knihovny , děkuji


Taťka Hraboš
29.11.2021 5 z 5

Ke knize jsem přistupoval trochu s nedůvěrou, protože Cimrman, to je přece u nás parta kolem Svěráka a Smoljaka (ale věděl jsem, že kdysi byli všichni jedna parta, jen se názorově rozešli). I Šebánek a spol. ovšem typický cimrmanovský humor umí, jen ten svěrákovsko-smoljakovský je možná o něco jemnější, autoři této knihy častěji sklouzávají až do trochu laciné absurdity. Oceňuji, že formát knize dovolil nemalou přidanou hodnotu v podobě fotografií (kde oni na všechny ty samy o sobě zajímavé fotografie přišli?). Takže nakonec jsem byl příjemně překvapen a vřele doporučuji se i s prací této cimrmanologické větve seznámit; tahle kniha je k tomu velmi vhodným prostředkem.

Vidlička
14.05.2021 4 z 5

"Bylo to poprvé v životě, kdy jsem poznal, že býti výjimečný znamená býti neoblíbený."

Génius, nekompromisní obhájce nelidských práv a zakladatel synchronizovaného plavání za doprovodu spousty fotografického doprovodného materiálu nikdy nezklame.

Podle mě nemáme jen jednoho Cimrmana, neboť géniové jsou všichni ti pánové, kteří ho "objevili" a pochodeň jeho díla třímají a nesou stále dál. Vivat!

AllyKumari
26.07.2017 2 z 5

Járu Cimrmana a humor Svěráka/Smoljaka přímo zbožňuji, bohužel tato knížka, ačkoliv se snaží seč může, je leda tak mírně úsměvná. Na jednu stranu jsem zklamaná, na druhou stranu jsem asi měla snížit svá očekávání v okamžiku, kdy jsem si uvědomila, že se nejedná o "oficiální" publikaci.