Izba zázrakov

Izba zázrakov https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425728/bmid_pokoj-zazraku-pX5-425728.jpg 4 94 31

Byť nažive je zázrak... pretože jediný okamih môže všetko zmeniť. O tom vie svoje Telma, žena žijúca predovšetkým pre kariéru – až do chvíle, keď jej syna Ľuda počas jazdy na skejte zrazí kamión. Chlapec nehodu prežije, ale zostáva v kóme napojený na prístroje. Lekári mu dávajú na prebudenie štyri týždne – potom ho odpoja. Keď Telma v zúfalstve blúdi po synovej izbe, objaví denník, v ktorom má zapísaný zoznam „zázrakov“ – zážitkov, ktoré by v živote rád zažil. Telma sa rozhodne, že mu všetky zázraky postupne splní. Drží sa nádeje, že keď Ľudovi porozpráva o dobrodružstvách, ktoré naňho vo svete čakajú, uvedomí si krásu života a prebudí sa. Podarí sa jej vzbudiť v ňom vôľu prežiť?... celý text

Literatura světová Romány Rodina
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

La chambre des merveilles , 2018


více info...

Přidat komentář

vlkcz
18.01.2024 4 z 5

Možná mám nějaký čtenářský blok, protože se mi začínají množit knihy, u kterých objektivně uznávám, že jsou dobré, ale přesto mi jejich četba nepřináší to uspokojení, které by se dalo čekat.
Nebo jsem toho prostě už přečetl tolik, že mi u dalších knih přijde, že se jen opakují? Upracovaná svobodná matka, vychovávající teenagera. Klišé. Žena, která dává kariéře víc než dítěti. Klišé. Tragédie, která jí z toho vytrhne a donutí dělat věci, které v ní probudí hravost, odvahu vystoupit ze své komfortní zóny, atd... Klišé, klišé klišé.
Ale je to napsané svižně, se střídmou dávkou humoru (u francouzských autorů nezvyklou), s myšlenkami k rozjímání.
Jak říkám, objektivně hodně dobrá kniha, u které mi osobně ale chybělo takové to wow, ze kterého bych si sedl na zadek.

katynka78
01.11.2023 3 z 5

Kniha Pokoj zázraků se ke mně dostala díky Čtenářské výzvě, jejíž bod místnost v názvu jsem chtěla splnit.
Anotace mne zaujala, tak proč ne.
Vážné téma kómatu je zde zpracované do jemnější formy, kdy sice při čtení cítíte mráz po zádech a ten strach, který jakožto rodič byste určitě zažili, ale zároveň je čtení lehoučké, netíživé, jak by se původně díky tématu mohlo zdát.
Celkově to patří pro mě k průměru, nezanechalo to nějak extra výraznou stopu, ale zároveň jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, protože rozhodně patří k dobrému čtení. Ono můžete vážné věci napsat tak, že je vám zle a kolem sebe máte z toho temno, ale jde to i jinak. Třeba tak nějak klouzavě, že víte, že se to může stát, ale vás se to netýká, necháte problém v knize a jen dočtete, jak to dopadne. V případě románu se většinou očekává, že ten konec bude minimálně uspokojivý a tady byl víc než to.
Nebýt výzvy, nečtu to, ale díky za to, že výzva je a četla jsem to, protože jinak bych si tu knihu nevybrala. Asi tak.


aydam
02.08.2023 4 z 5

Ajťácká babička příběh určitě povznesla. "Příště musíš být nápaditější, až si budeš vymýšlet heslo do e-mailové pošty."
Thelma byla skutečná svérázná matka bojovnice. "I v těch nejtemnějších chvílích v sobě najdu sílu vstát. Právě to jsem si po Louisově nehodě neustále opakovala. Budu muset přepnout na bojový mód. A to já jsem uměla."

Přidávám hvězdu navíc. Příběh, který může všem, kteří bojují se svinskými nemocemi, vstříknout do těla dávku naděje, štěstí a života.

awkwardgaia
10.05.2023 5 z 5

Když jsem knihu koupila, skončila v knihovně a ještě dlouho jsem ji nečetla, ale pak jsem po ni jednou sáhla. Myslela jsem, že tam bude vše jenom kolem ,,kluka v kómatu", ale kniha mě mile překvapila. Smutná byla, ano, ale čekala jsem, že to na psychiku bude horší. Hodně lidí zde píše, že je překvapilo, jak muž mohl takhle vystihnout mateřskou lásku, lásku mezi synem a matkou. Mě to ale tolik neudivuje. Přesně v téhle knize jde vidět, že i muži mají skutečnou a bezmeznou lásku, jen ji v reálném životě tolik neprojevují.

Kerriova
15.04.2023 5 z 5

Nečekala bych, že takový příběh může napsat muž. Tak hluboký vhled do pocitů zoufalé matky, která možná ztratí svoje jediné dítě, tak mistrně popsané emoce a myšlenky, tak silná schopnost učinit z pouhého čtenáře očitého svědka odehrávajícího se dramatu. Tato knížka je úžasná, děj mě natolik pohltil, že jsem za první večer přečetla skoro půlku knihy na posezení. Přes obrovský prvotní šok se Thelma dokázala rychle vzchopit a zahájila neuvěřitelnou misi ve jménu záchrany svého syna. Odhodlala se k absolutně šíleným věcem jen proto, aby mohla Louisovi vyprávět o úžasných zážitcích a pokusila se tak vrátit mu chuť do života, motivovat ho k boji o záchranu vlastní existence. A sama díky tomu našla sebe sama a smysl vlastního života. Přiznávám bez mučení, že na konci už jsem neudržela slzy. Kouzelný, dojemný a silný příběh o tom, čeho všeho jsme schopní pro svoje milované.

prestiggio
04.04.2023 5 z 5

Knihu som zrejme kúpila v nejakom smiešnom výpredaji za smiešne peniaze. Ale ak by som mohla dám knihe desať hviezdiciek.
To bol tak krásny príbeh. Povedala by som, ze takto opísať vzťah matky a syna môže iba žena. Ale bolo moje prekvapenie ze autorom je muz.
Príbeh má hĺbku a to sa mi veľmi páčilo. Do příběhu som sa úplne vzila, já som vo veku mamy, a mam syna vo veku Luisa. V knihe som si našla veľa zaujímavých myšlienok pre život.

Simona317
03.02.2023 5 z 5

Kniha je jednoduše psaná. Při čtení se dovídáme, co postupně maminka udělala pro syna a na co tím i přichází ona. Krásné dojemné čtení.

Čand@
30.06.2022 3 z 5

No povedzme si to takto… že by to mal byť klenot svetovej literatúry, sa povedať nedá. Príbeh je jednoduchý, predvídateľný, od začiatku je každému jasné, ako to asi celé dopadne. Lenže i takých príbehov je treba. Takých, čo nám trochu snáď otvoria oči. Takých, pri ktorých si poviete, že ešte nie je tak zle, ako sa vám zdá. Takých, po prečítaní ktorých ste rád za to, čo máte. Takých, čo vás nakopnú nemárniť svoj čas malichernosťami. Toto všetko tento príbeh v sebe má. Až ma zaskočilo, že ho napísal muž. A pekne.

cukrovka
01.04.2022 4 z 5

Čtivý příběh který může donutit čtenáře k zamyšlení nad životem. Neuniká nám náhodou život mezi prsty aniž bychom si uvědomovali co je v životě důležité?

parvitas
31.10.2021 4 z 5

Na prvý pohľad je farebná obálka plná pozitívnej energie, veľa robí aj font písma, práve tu platí, že v jednoduchosti je krása. (A farebnosť má súvis aj s dejom.)
A o čom je príbeh? Osamelá mama, ktorá žije len a len svojou prácu, miluje aj svojho jediného syna, avšak až keď ho zrazí auto, prehodnotí svoje životné priority. Nevnímala ho, keď sa jej snažil zdôveriť sa... Synovo prebratie sa z kómy je momentálne tým, na čom jej najviac záleží. Pomáha jej denník, kde si Ľudo písal svoje sny, zoznam zážitkov - zázrakov, ktoré si chce raz v živote splniť. (Inak, francúzske meno Luis sa mi predsa len páči o trošku viac ako toto poslovenčené, hlavne keď sa prechádza po Paríži.) Niečo je absolútne strelené a vtipné, iné jedinečné a drahé, alebo príliš odvážne, či možno aj neuskutočniteľné... ale o tom sú priania 12-ročného chlapca. Ako mamina som sa vcítila do hlavnej postavy, keď mu chce tieto zážitky splniť. Aspoň sprostredkovane, pretože teraz je chlapec v kóme a o pár týždňov ho majú odpojiť od prístrojov. Musí sa pokúsiť o zázrak. Musí sa prekonať, bude zázraky zažívať namiesto neho, ale bude mu o nich hovoriť, písať, natáčať videá, aby sa mu priblížila aspoň takto, keď to doteraz nestihla...
Je to krásny príbeh. O nevzdávaní sa a aj o nájdení si cesty k tým najbližším. Hlavná hrdinka, Telma, si vďaka plnenie zázrakov zo zošita svojho syna uvedomuje a prehodnocuje vzťah nielen k nemu, k sebe samotnej, ale aj k vlastnej mame. Pretože ani babka nestojí bokom a bude Telme robiť spoločnosť. Top zážitky sú objavovanie Tokia, futbalové sústredenie, Colour Run, či chytiť matikárku za prsia, spraviť časozberné video, alebo napísať list svojmu o 10 rokov staršiemu ja. ️
Je to tak milé, že miestami som sa usmievala, miestami žasla a potom si aj zaslzila... Užite si čítanie a zasnívajte sa... Čo by boli vaše zázraky? U mňa by to boli japonské sakury v čase kvitnutia, navštíviť škótske hrady a francúzske vinice, zažiť spanie na lodi (bez búrky!) a polárnu žiaru...

novina
23.10.2020 4 z 5

Čtivý příběh o síle mateřské lásky.

Bebe2004
11.05.2020 3 z 5

Asi jsem čekala něco víc. Námět je fajn, ale myslím si, že se dalo zpracovat o něco lépe.

Datr1
09.05.2020 4 z 5

Čtivý příběh, obdivuhodná matka :), mně se knížka líbila

Popko
06.05.2020 4 z 5

Překvapivě poutavý román, na posledních pár stránkách až moc přesazený, nicméně chytlavý a musela jsem číst do konce. Doporučuji. Krásné.

lucakuca
28.03.2020 3 z 5

Jak žijeme? Žijeme dobře? Tak jak chceme? Nebo jsme ve vleku něčeho silnějšího, aniž bychom vnímali, zda to chceme? Děláme víc toho co musíme, než toho co si přejeme? Tohle mi zůstalo v hlavě po přečtení ….

čef
22.01.2020 4 z 5

Štěstí, neštěstí, láska, manželství a k tomu, dojetí, pláč, spousta legrace a ještě více štěstí. Románek o tom, jak je důležité bojovat zdánlivě prohranou bitvu. Jednoduché čteníčko, které má ambice povzbudit do každodenního zápasu. Tak, jak se píše v závěrečném odstavci: „Užívej si života. Užívej si svých blízkých. Máš před sebou moře času. Tak se ho chop.“ A možná si přečti i tuto knížečku (pokud nebudeš mít po ruce nějakou lepší).

Leniii
14.10.2019 3 z 5

Oddychový, hezký příběh - i když jsem čekala trošku větší přesah..ale určitě vás donutí zamyslet se také nad svým vlastním životem a tím, co je opravdu důležité...

Ivka14
14.10.2019 2 z 5

Kniha mě neoslovila,což mě mrzí

Johanaop
05.10.2019 5 z 5

Skvělá knížka, která Vám pomůže uvědomit si, co je v životě důležité. A navíc se skvěle pobavíte...
Některé úkoly byly opravdu šílené, a přesto je Thelma zvládla. Má můj obdiv.
Moc doporučuji.

hzd
01.08.2019 4 z 5

Na začátku hodně smutná knížka. Když ale došlo na plnění úkolů podle sešitu, tak jsem se pěkně pobavila. Klobouk dolů před panem spisovatelem. Dokázal popsat nejen pocity dvanáctiletého kluka, ale i jeho maminky.

Štítky knihy

nemocní kóma

Autorovy další knížky

Julien Sandrel
francouzská, 1980
2018  77%Pokoj zázraků
2024  84%Díky, grazie, merci