Ivanova válka: Rudá armáda 1939-45

Ivanova válka: Rudá armáda 1939-45 https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146120/bmid_ivanova-valka-ruda-armada-1939-45-cuY-146120.jpg 4 12 2

Osudy a zkušenosti ruského vojáka během druhé světové války na Východní frontě. Catherine Merridaleová shromáždila množství dopisů, osobních poznámek i oficiálních válečných zpráv. Podařilo se jí zpracovat stovky výpovědí přeživších očitých svědků války, pro svou práci získala dokumenty z archivu NKVD nebo zdravotnické záznamy o nemocných a raněných. Kniha tak podává živé svědectví o mužích, jdoucích v sebevražedných útocích na smrt, o jejich boji s vyzbrojenými německými tanky, proti kterým tito vojáci neměli mnoho šancí. Autorka se ve své práci snaží pochopit a vysvětlit, proč ruští vojáci bojovali tak obětavě a tak dlouho za režim, pro který měl jejich život hodnotu srovnatelnou s nábojem do děla. Válečné zkušenosti vojáků stojí proti oficiálnímu výkladu dějin druhé světové války v Rusku. Střetává se zde strach, zbabělost, rabování a znásilňování s neuvěřitelnou odvahou a nasazením těchto Ivanů, kteří za cenu miliónů obětí porazili nacistickou armádu.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Ivan's War: Life and Death in the Red Army, 1939-1945 , 2005


více info...

Přidat komentář

bertrand
28.05.2020 3 z 5

Zaujala mě cena této knihy, která na různých antikvárních webech dosahuje závratných výšek. Tedy, to musí být dobrá kniha, když je tak ceněná!
Těšil jsem se na archivní zápisy, které mi umožní dostat se ruskému vojákovi opravdu pod kůži a projít s ním od Stalingradu do Berlína.
Ó ta vysoká očekávání, kolik už zkazila zážitků... každopádně, co čtu bych zahnal do škatulky "lepší průměr", nic neurážejícího, nic objevného, nic převratného. Nudný a dlouhý úvod jsem raději hned přeskočil. Kdo se pídí po detailech, zajímavostech, příbězích, bude spíše zklamán.
Čtu, čtu, ale asi nedočtu...
Dodatek: Od téměř strhujícího popisu bitvy u Kurska kniha nabrala zajímavějších obrátek. Nezbývá než opatrně doporučit.
Co mě na knížce zaujalo:
Podobnost SSSR s Orwellovým 1984. Propaganda a newspeak na tak vysoké úrovni, že nebylo prakticky možné zjistit, co se v zemi děje. Zbídačení venkované si opravdu mysleli, že žijí v nejlepší zemi na světě a divili se, jak můžou němečtí dělníci bojovat proti Vlasti socialismu - jak asi pak koukali, když dobyli bohaté Maďarsko, Rumunsko, Německo. Není divu, že pobrali všechno, na co přišli (včetně rozmontování továrních zařízení).
Ještě bych měl zmínit, že knížka v dostatečné míře reflektuje osudy tehdejšího ruského vojáka, maso do mlýnku, oběť ideologií a událostí, které nemohl nijak ovlivnit.

minek
02.01.2018

Opravdu obsažné pojednání o 2.sv. válce nezaujatýma očima. Popisuje skutečnou krutost války na obou stranách fronty a cynický přístup vrchních velitelů jak ruských tak německých.


Štítky knihy

Sovětský svaz vojáci Rudá armáda východní fronta (2. světová válka)

Autorovy další knížky

Catherine Merridale
britská, 1959
2007  75%Ivanova válka: Rudá armáda 1939-45
2018  60%Lenin ve vlaku