Ivan Hrozný [Kniha I. Moskva na pochode]

Ivan Hrozný [Kniha I. Moskva na pochode] https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374001/bmid_ivan-hrozny-kniha-i-moskva-na-pocho-Ax9-374001.jpg 2 2 2

Trilógia zobrazujúca obdobie starších ruských dejín, kedy vládol Ivan IV., prvý moskovský cisár, ktorého vládnutie bolo poznačené mnohými okolnosťami a prešlo si tak rôznymi fázami - od nádejného cisára až po krutého tyrana.

Přidat komentář

braunerova
17.03.2024 2 z 5

Car Ivan Hrozný byl psychopat a masový vrah, který umlátil holí vlastního syna. Nová bádání sovětské vědy ale ukázala pokrokového vladaře, který bojoval proti feudálům a reakční církvi a ujímal se prostého lidu proti útisku bojarů. Slova z anotace knihy bohužel autor, ověnčený Stalinovou cenou, beze zbytku naplnil. Hlavní hrdinové jsou uprchlí mužici Andrejka a Gerasim, kteří přišli k báťuškovi carovi se stížnostmi na bojary. Ten je za odměnu zařadil do armády a poslal do války s Livonskem, aby osvobodili Estonce a Livonce z německého útlaku. Z mužiků se stali ruští bohatýři, ukázku jejich rozhovorů jsem napsal níže. Kniha poputuje do knihobudky. Naštěstí jsem si koupil jen první díl z trilogie.

"Proč žijí na světě rytíři? Nač jsou?
Rytíři jsou chabí. Jsou profoukaní větrem. Mrav sokolí, chůze vraní. Nafouknou se a prasknou."