Istanbulský pasažier

Istanbulský pasažier https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164476/bmid_istanbulsky-pasazier-164476.jpg 3 38 14

Tesne po druhej svetovej vojne je Istanbul miestom tajných spojenectiev, sprisahaní a skrytého zla. Nie všetko je však také, ako sa zdá... Leon Bauer počas vojny plnil menšie úlohy pre americkú tajnú službu. Nahováral si, že to robil z vlastenectva, no v skutočnosti si vychutnával adrenalín, ktorý mu chýbal vo funkcii zástupcu tabakovej firmy. Keď príde mier, prijme poslednú úlohu: dozrieť na človeka, ktorého treba dostať za hranice. Odvtedy má Leon nepriateľov za každým rohom. Prenasledujú ho dve veľmoci, niekoľko tajných služieb, turecká polícia - a vlastné svedomie. Je pre záchranu jedného života ochotný zabíjať, donekonečna utekať, obetovať novú lásku a zabudnúť na svoje morálne zásady?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

Istanbul Passage , 2012


více info...

Přidat komentář

DomYell
01.01.2024 4 z 5

Tezsi to kniha na cteni. Bez znamych souvislosti je jeste obtiznejsi. Urcite Istanbul one popisovane doby byl o hodne jinaci nez mest...ale nektera mista - bazar a mesity zustala bez zmeny... nebylo to poprve, kdy jsem cetl o tomto meste, jako o krizovatce spionu... zajimalo by me, jak to bude dnes...a asi se to o tolik nemuselo zmenit

LenkaKa
21.04.2023 3 z 5

Docela zajímavá kniha vzhledem k popisované době a reáliím Turecka. Co se týká špionů, tam jsem se trochu ztrácela :)


pegasek
20.08.2019 1 z 5

Kniha mi prijde jako slaby podprumer,cekala jsem od ni vic.Pribeh nebyl spatny,ale byl zbytecne zdlouhavy

SweetCake
04.11.2018 2 z 5

Kniha se mi celkem líbila, ovšem mezi nejlepší se neřadí a jedno přečtení mi stačí. Příběh byl zajímavý,ale zdlouhavý a člověk se v něm snadno ztratí. Co mě ale nadchlo, bylo nádherné vylíčení krásy Istanbulu:)

Congo
25.07.2018 5 z 5

dobré čtení a zamyšlení

BabaJaga11
21.07.2018 4 z 5

Kniha patří k žánru, který jsem dosud zcela opomíjela. Zaujala mě v anotaci avizovaná volba mezi dvěma špatnými možnostmi, k níž je nucen hlavní hrdina, a tak jsem si knihu přečetla. Rozhodně nelituji, i když musím říct, že místy jsem se trochu ztrácela v množství postav, dějové osnově, v níž se střídá přítomnost, vzpomínky na minulost, sny a přání do budoucna. Také od konce příběhu jsem čekala trochu víc, vyzněl tak nějak do ztracena, ale možná, že v tomto žánru dobrý konec ani čekat nelze.

Mátová
16.03.2017 3 z 5

Kniha by to nebyla špatná, příběh se mi hodně líbil, i když špionážním thrillerem by bych to opravdu nenazvala, ale... strašně špatně se to četlo. V tomto případě nejsem schopná posoudit, jestli to bylo stylem autora, nebo překladem, ale celkově to prostě drhlo. Dlouhé dialogy by mi nevadily, kdybych se v nich neztrácela. Často jsem zjistila, že čtu a vlastně nevím co. Vyprávění nebylo plynulé, celkově jako kdyby se rozpadalo, možná snahou navodit napětí, která ale byla tak přehnaná, že rozbila kompaktnost a plynulost textu. Jediné co doopravdy spolehlivě fungovalo byly popisy Istambulu. Jinak jsem se do toho nedokázala ponořit, ani trochu.
Dočetla jsem jen proto, že mě opravdu zajímalo, jak to s postavami dopadne, jinak to bylo tak trochu utrpení a to ten příběh mohl být fakt dobrý. Je to škoda.

pajuu
18.02.2016 2 z 5

Knížka, která slibuje remarqueovsky laděný děj, ale děj se vleče, v rozhovorech jsem občas měla problém orientovat se v tom, kdo co říká a postavy vůbec nejsou rozpracované tak, aby vám vůbec byly nějak sympatické. Dočteno jen z povinnosti. Spíše než akční špionský thriller je to taková skrývačka s koncem značky Nuda.
Co bych však knížce přidala k dobru jsou kouzelné popisy tehdejšího Istanbulu, s jeho uličkami, výhledy a místy, kde čas ubíhá jiným tempem.

Zorka
08.02.2016 2 z 5

Pro mě kniha naprosto dějově "plochá". Několikrát jsem ji odložila, nebavila mě. Už za pár hodin po dočtení jsem přemýšlela, "jak to vlastně skončilo". Byly tam námětově zajímavé momenty, které by se nechaly rozpracovat na úkor jiných, nicméně autor zvolil cestu vleklého děje zaměřeného na skrývání jediného špiona. Knihu bych s Remarquem (viz v anotaci) rozhodně nesrovnávala.

Temný snílek
29.08.2015 4 z 5

Tím, že kniha označována jako „špionážní thriller“, tak slibuje akcí nabitý děj, kde tajní agenti riskují životy v honbě za padouchy, bohužel, tady nic takového nenajdete. Je zde několik přestřelek, ale jinak se postavy většinu času schovávají jako krtci ve svých doupatech a vyjdou, jen pokud je to nutné. O to více však mají čas na přemýšlení nad svými rozhodnutími i činy.

Kniha se čte velmi pomalu a chvíli trvá, než se prokoušete zdlouhavějšími pasážemi, ale procítěný příběh volby stojí za to čekání. Děj je fascinující a výborný literární zážitek.

Istanbul: Křižovatka cest je politicko-špionážní drama, kde se všechno soustřeďuje, více než na akci a napětí, na příběh a myšlení postav. Kniha není nelehčí a čtenář musí nad dějem uvažovat, aby si ho dokázal lépe vychutnat

ondrash77
29.01.2015

Joseph Kanon popsal poválečný Istanbul doslova jako kouzelné místo. Hraje si s atmosférou a vykresluje místa, která kdoví, jestli ještě dnes jsou k nalezení na mapách turistických průvodců. Při popisu malebných scenérií nespěchá, naopak si dává záležet s každým detailem. Zrychluje jen v momentech jako je přestřelka v přístavu či lezení z malé rybářské bárky na velkou zaoceánskou loď při plavbě po neklidném moři.

luckach
28.11.2014 5 z 5

Už od prvních řádků na mě dýchla velká paralela s Danielem Silvou a jeho Gabrielem Allonem. Nevadilo mi to, ba naopak. Velmi obdobné motivy - manželka, odveta, židé... Pomalé tempo dodává čtenáři možnost vychutnat si atmosféru Istanbulu.

M.S.
25.11.2014 3 z 5

Kniha se už od samého začátku táhne neskutečně pomalu, někdy je přepracována až do zbytečně nudných detailů. Dialogy jsou zbytečně dlouhé, často také špatně popsané, takže se v nich nedá vyznat. To ale samozřejmě může být i chyba překladatelky... Knize to ale určitě na kvalitě nepřidává. Jinak příběh zajímavý, hezky promyšlený. Doporučuji pro ty, co hledají pohodové čtení.

Mucko
04.05.2014 4 z 5

Špionážny román s úžasnou atmosférou Istanbulu, odhaľuje nielen zaujímavosti z jeho histórie, ale aj mentalitu povojnového Turecka. Všade cítiť bakšiš, turecký kebab a ulice v ktorých sa ľahko stratíte.. Tempo knihy je pomalšie, ale premyslené v detailoch.

Štítky knihy

špionáž Istanbul, Konstantinopol

Autorovy další knížky

Joseph Kanon
americká, 1946
2013  67%Istanbul - Křižovatka cest
2000  55%Los Alamos