Islandská setkání

Islandská setkání https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128143/islandska-setkani-128143.peg 4 9 4

Autor, který procestoval několikrát celý Island, seznamuje prostřednictvím svých dojmů z islandské přírody a svých setkání. První vydání.

Přidat komentář

heavy66
09.11.2023 5 z 5

Island je pro mě velice přitažlivá země, zřejmě jsem na Islandu pobýval v některém z minulých životů. Knihu Jiřího Havla jsem četl před dlouhým časem a byla mi sympatická také. Pamatuji si vtipnou kapitolu o erupci jednoho z mnoha místních vulkánů. Lidé z blízké osady se jdou podívat, zda hrozí bezprostřední nebezpečí. Když vidí, že zatím jenom hoří tráva na úpatí hory, jdou si zase lehnout, protože to je prostě normálka!

haki34
03.12.2019 4 z 5

"Nejezděte na Island. Lidé jsou tam vysocí a neotesaní. Hledí nezůčastěně kamsi do dálky a vůbec člověka nevnímají. Když se jim včas nevyhnete, strčí do vás, nebo vás třeba srazí na zem. (džentlmen na letišti v Glasgowě)"

a já nedala na doporučení a na Island jsem se samozřejmě s Jiřím Havlem a jeho partou vydala..(kniha vyřazená z knihovny..) a i když je už nějaký ten pátek stará (1989), myslím že se nestratí ani dnes...po chvilce jsem si zvykla na autorův trochu zvláštní styl - místy suchý humor, přecházející až do černého, vše promíchané s neosobně podávanými reáliemi a naopak zajímavými historickými vsuvkami...takže jsem se opět s Islandem seznámila trochu blíže a ráda se opět dostala do míst, které znám zejména z detektivek Arnaldura Indridasona (kdo ještě neví - můj oblíbenec...)
autor se snažil nic neopomenout, a tak člověk získá celkem přehled, jak se takový turista před 30lety na Islandu měl. Nevím, jestli i dnes se lze koupat jen tak někde v teplých pramenech (ale tpiuju že ano) a taky nevím, zda pořád trvá divočina ve stanování - kde chci, tam lehnu....ale věřím, že příroda zůstala stále drsná, krásná a specifická...jak živočichové, tak rostliny a samořejmě teplé prameny, ublající bláto a sopky číhající pod povrchem..
Autor taky hledal na Islandu české stopy, seznámil nás s historiky a ligvisty, piloty, horolezci, statkáři, geology, učiteli, kromě zážitků z muzeí , sportu (vodák prostě na kajak musel, jak na moře tak na ledovcové řeky), ba i islandských domácností sme si poslechli i nějaké islandské ságy...za mě tedy spokojenost...poctivé 4* a asi ju nepustím jen tak z domu :)

a ještě kousek :
"Včera se z letadla zdály vody, které stékají z ledovců, celekm sjízdné, ale při pohledu z dálky nevypadá žádná proudící voda zle. POhled zblízka však obvykle takový názor zkoriguje právě o 180° a hned se najde pár lidí, kteří jsou ochotni prohlásit prohlížený úsek za naprosto nesjízdný. Bývají to právě ti, se kterými se pro tuto část počítalo."

a pak pěkné zamyšlení českého lingvisty Karla Vorovky, které je ale tuze aktuální i dnes :
"Čím víc úsilí musí člověk vynaložit na udržení svého životního stylu, tím víc se odcizuje sám sobě.. A hlavně mám na paměti, že nejhorší, co může jednotlivce v životě potkat, je jeho degradace na bezduchý mechanismus pro výrobu hmotných statků. Zvlášte v dnešní době..."

a co by teprve řekl dnes, o 30let později ??


lucie6716
14.03.2017 4 z 5

Při čtení tohoto cestopisu jsem zjistila, že se bude hodit do čtenářské výzvy 2017 - bod 3. kniha, která má na Databázi knih méně než 500 hodnocení. Ale to nebyl hlavní důvod, že jsem knihu dočetla.
Přišla jsem k této knize v knihovně vlastně náhodou, někdo ji přede mnou vracel, na regálu by mne možná nezaujala. A jsem moc ráda, že jsem se s ní potkala. Velmi čtivá, nabitá informacemi od začátku do konce a navíc zajímavá z pohledu doby osmdesátých let, kdy byla napsaná. Samozřejmě chybí větší obrazový materiál, ale jsem si vynahradila dohledáváním obrázků míst, o kterých autor tak poutavě píše, na intenetu. Takže za mě pochvala a jen lituju, že si nemohu přečíst i další knihu autora o Grónsku, protože tu v naší knihovně nemají. Budu muset zapátrat jinde:-)

SVAL1
01.08.2013

Vážení, dovoluji si upozornit na omyl, kdy uvádíte nesprávného autora u Islandských setkání.
Máte uvedeno Jiří Havel 1931, životopis a foto. Tento autor o Islandu nic nenapsal.
Autorem je ve skutečnosti Jiří Havel, naroz. 1938 , krátký životopis a foto mohu poslat . Je možno zkontrolovat také na www.bezvydavatele.cz , kde je krátký profesní životopis správného autora uveden u knihy Jiří Havel, Relativně veselé příběhy.
Jistě by bylo možno ověřitt také u nesprávně uvedeného autora Jiřího Havla 1931, který uvedený omyl bezpochyby potvrdí.
Děkuji Vám za pochopení a opravu.

S úctou Jiří Havel ,1938, autor Islandských setkání.