Irena Sendler: Anjel z Varšavy

Irena Sendler: Anjel z Varšavy https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510703/bmid_irena-sendler-varsavsky-anjel-063-510703.jpg 5 67 17

Varšava, 1940: Nacisti zakladajú geto. 29-ročná sociálna pracovníčka Irena sa snaží zo všetkých síl pomôcť židovskému národu. Dievčatko, ktoré zúfalí rodičia opustili, ukryje pod falošným menom v nežidovskej rodine. To, čo sa začína ako odvážny čin, sa mení na rozsiahlu záchrannú operáciu. Irena pašuje z geta ďalšie a ďalšie deti s falošnou „árijskou“ identitou. Nikdy nepomyslí na to, že by sa vzdala, aj keď je jej život v neustálom nebezpečenstve. Irena sa však nemusí báť len o svoj vlastný život... Irena Sendler (1910-2008) dávala nádej mnohým ľuďom v tých najtemnejších časoch. Zachránila 2 500 židovských detí pred istou smrťou tým, že ich prepašovala z geta. Dúfala, že po vojne sa deti vrátia k svojim rodičom. Dokonca aj keď ju gestapo vypočúvalo na mučidlách, „matka detí holokaustu“ údajne nič neprezradila. V roku 1965 Yad Vashem udelil Irene Sendler titul Spravodlivá medzi národmi.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Noxi
Originální název:

Der Engel von Warschau , 2021


více info...

Přidat komentář

iveta3689
27.03.2024 4 z 5

Silný příběh, hezky zpracovaný. Autorka popsala i drsné detaily, ale nijak prvoplánově.

PetaZ
16.03.2024 4 z 5

Kniha se cetla celkem dobre, tady o te pani jsem nikdy neslysela a jsem rada, ze jsem se o ni dozvedela a ze jsem přečetla knihu z 2.svetove valky zas z jineho pohledu a vim diky tomu neco noveho...


Nuttelka
09.03.2024 5 z 5

Na tyto knihy nemám slov, jak moc jsou těžké a bolavé.. I když se kniha čte moc dobře, je to opravdu silné a já smekám před všemi, kdo se nenechal zlomit a odvážně nasazoval svůj život pro záchranu druhých.. a hlavně dětí.. úplně se mi z toho všeho svírá srdce ...

irena8302
10.02.2024 5 z 5

Doposud jsem četla jen knihy s tématikou koncentračních táborů. Samozřejmě jsem věděla o getech v Polsku,ale tato kniha mě doslova šokovala. Nejde jinak než Irenu a všechny další anděly obdivovat.

Mandlevest
28.12.2023 5 z 5

S životem této neobyčejně statečné Polky, Ireny Sendlerové , jsem se poprvé setkala v knize od mé oblíbené autorky Kelly Rimmel Varšavský sirotek, zde však byla pouze předlohou pro literární postavu sestry Sary. A hned jsem věděla, že si chci přečíst o jejím životě něco více, takže volba knihy , v mé oblíbené edici beletrizovaných životopisů, byla jasná. Kniha nemá mnoho stran, nejde příliš do hloubky, a tak , aby bylo zaznamenáno vše, co bylo důležité, možná chvílemi působí více popisně, zejména na úkor emocí. Ale.. čím déle jsem ji četla, tím více mě zajímala a druhou půli jsem dala za jeden večer, kniha je výborně napsaná. Samozřejmě se zde o životě této výjimečné ženy nedozvíte podrobnosti ani se Vám nedostane historických souvislostí v širším kontextu, to není úkolem těchto knih. Koho příběh zaujme a chce se dozvědět víc, doplňující literaturu si vždy najde. Dojemný příběh o statečnosti a člověčenství, který by v žádném případě neměl být zapomenut. Určitě doporučuji k přečtení.

Parwana
09.10.2023 4 z 5

Velmi povedené a poutavé čtení o této mimořádné statečné ženě. Jeden z nejlepších životopisných románů o známých osobnostech.

L.Helena
26.06.2023 3 z 5

Příběh Ireny Sendlerové jsem již znala, převážně z knih "Ireniny děti" a "Děti Ireny Sendlerové". U té druhé je dokonce spoluautorkou. Obě ty knihy jsou však biografie, zpracované spíš dokumentárním stylem. Proto jsem nyní očekávala opravdový příběh, založený na skutečných událostech, avšak zpracovaný beletristicky a vzhledem k faktům, která jsem již znala, jsem myslela, že bude hodně napínavý a emotivní. Vyprávění mi však přišlo jen jako popis událostí. Po celou dobu jsem se vlastně pořádně nezačetla. Asi to bylo tím, že jsem již měla povědomí o hrdinských skutcích, které Irena se svými spolupracovníky konala, takže teď jsem si chtěla při čtení prožít tu atmosféru strachu i radosti s každým zachráněným dítětem. Je to hrozné, co se dělo, o co v příběhu šlo... jenže při čtení této knihy mi bohužel neukápla ani slzička. Bylo to zase jen jako další zpravodajství o době, válečných zločinech, hrdinství. Zpravodajství, které si vyslechnete, politujete oběti, zhrozíte se nad jejich množstvím, oceníte pomáhající osoby. Nechci snižovat význam toho, co se dělo. Holocaust patří k těm nejstrašnějším a nejsmutnějším historickým událostem a určitě by se na toto období nemělo zapomínat, měli bychom si připomínat hrdiny té doby. Jenže právě proto, že jsem již znala všechna ta fakta, tak jsem čekala příběh plný emocí, napětí, konkrétních nebezpečných situací..., a to jsem v tomto případě bohužel moc nedostala. Takže tři hvězdičky vnímejte pouze jako ohodnocení zpracování této knihy, nikoli však hodnocení životního příběhu Ireny, její odvahy, nasazení, hrdinství...

Szilvia1
29.05.2023 5 z 5

Knížka byla nejen o Ireně ale i o její kamarádky,které taky pomáhali dětem a dalším lidem aby přežili ty hruzy války.Příběh je o hrdinství a lidskosti a touhy zustat žít.Je to krásný ale i smutný příběh,knížka se nedá přestat číst.

SSTknihy
26.01.2023 5 z 5

Pokud by šlo o čistou fikci, byly by mnohé události tohoto příběhu sotva k uvěření a často na hranici věrohodnosti. Takhle může čtenář jen s úctou ocenit statečnost, odvahu, nezištnost a nezměrnou lidskost hlavních protagonistů příběhu. Anděl z Varšavy je moc pěkně beletristicky zpracovaný životopis ženy, jejíž hrdinské činy málem upadly v zapomnění. Kniha rozhodně stojí za přečtení, i když vás válečná témata jinak nijak zvlášť nelákají.

7Clary7
25.01.2023 4 z 5

Kniha přečtena jedním dechem, nedalo se přestat číst. Velmi dynamický děj. Pro mě neznámá hrdinka. Tato kniha mi umožnila poznat nejen ji, ale rozšířila jsem si obzory o válečném období ve Varšavě.

martina.culik
19.12.2022 4 z 5

Postavu Ireny Sendlerové jsem znala, takže jsem knihu brala spíše abych si její životní příběh připomněla. Jako ve většině knih z tohoto období zde byla spousta smutných úvah a pravd. Např.:
"Povinná páska s Davidovou hvězdou ohýbala lidi, kteří ji museli nosit, téměř fyzicky. Spěchali po chodníku, aniž by vzhlédli. Včera to byli prostí občané, kterým nikdo nevěnoval žádnou pozornost. Dnes díky páskám vypadali jako malomocní."
Oceňuji, že se kniha (alespoň co dokáži posoudit) držela historických faktů, ale do plného hodnocení mi něco chybělo. Nedokáži přesně popsat co, ale příběh prostě neplynul hladce a občas to trošku klopýtalo.

Tessininka
17.12.2022 4 z 5

Na knihu jsem narazila (nebo spíš mamka mi ji ukázala) v Luxoru. Hned co jsem si přečetla co píší na obálce věděla jsem, že knihu musím mít. Když jsem pak četla anotaci bylo to jasný.. tuhle knihu beru.
Začala jsem ji číst a musím říct, že zezačátku jsem byla docela v rozpacích, protože mi to úplně nesedělo. Dost jsem se ztrácela v tom jak to tam s tím ghettem je, ale nakonec to začalo být tak napínavé. Tak nějak jsem se dotoho dostala, že jsem ráda že jsem na knihu narazila a dočetla jsem ji. Opravdu to bylo napínavé a skvělé. Doporučuji.

ještěrka38
14.11.2022 5 z 5

Tuto ženu jsem vůbec neznala a to i přesto, že čtu hodně knih s tématem Osvětim, holocaust apod. Určitě doporučuji přečíst a klobouk dolů před všemi, kteří byli takto stateční a zachránili tolik lidí před utrpením koncentračních táborů, mučení a zabití.

katerina28349
23.10.2022 5 z 5

Skvěle napsaná knížka o odvaze jedné sociální pracovnice a jejích kamarádkách a známých začít zachraňovat židovské děti před spáry nacistů. Pašovat do Varšavského ghetta jídlo a nazpátek pašovat děti do bezpečí na árijskou stranu.
Knížku jsem přečetla jedním dechem doporučuju si ji přečíst stojí za to.

sar.janurova
18.10.2022 5 z 5

Velmi povedená kniha o životě Ireny Sendlerové, o jejímž hrdinství se dodnes moc nemluví. Zpočátku je kniha pomalejší a spíše představuje její život a to, jak spřádá plány k záchraně dětí z ghetta, ale jakmile se dostanete "k akci", nedokážete se od knihy odtrhnout. Velmi krásně a jednoduše popisuje strastiplnou cestu za pomocí nevinným dětem, kterým pomohla Irena Sendlerová vyrůst a užít si života i přesto, že (nejen ona) riskovala za cizí děti vlastní život. Tuto knihu doporučuji lidem, kteří se s příběhem Ireny Sendlerové doposud nesetkali. Jako další o jejím příběhu doporučuji knihu Ireniny děti od Tilar Mazzeo, která je více faktografická a plná těžších termínů a která je pro čtenáře tématem nepolíbené těžší literaturou ke čtení.

evask
28.09.2022 5 z 5

Doporučuji.

Iris30
26.09.2022 5 z 5

Kniha je napsaná krásně, i když je v ní hodně smutku.

Nejednou jsem měla slzy v očích, když jsem si během četby uvědomila, že všichni ti lidé to opravdu prožili, tolik utrpení, takové hrůzy, nekončící peklo.

Paní Sendlerová, která vůbec nic nemusela, přesto udělala vše, aby zachránila životy ostatním, i když riskovala ten svůj.

Je to historie, kterou by si měl přečíst každý, protože každý zachráněný život za to stojí.

Vím, že kniha ve mně zůstane hodně dlouho a zaslouží si plný počet *****