Neodvratný konec

Neodvratný konec https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24231/bmid_neodvratny-konec-xO6-24231.jpg 4 17 5

Inšpektor Banks série

3. díl >

Napínavá detektivka s vrchním inspektorem Alanem Banksem. Poklidnou hladinu malého severoanglického městečka rozbouří politická demonstrace. Pokojné shromáždění se zvrhne v krvavý střet a na jeho konci zůstává na chodníku mrtvý policista. Kromě napínavé zápletky nám tato kniha dává nahlédnout do totalitní mentality thatcherismu osmdesátých let minulého století v Anglii. Může být tenhle "politicky motivovaný" čin ve skutečnosti zoufalou odplatou zlomeného člověka?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Triton
Originální název:

A Necessary End , 1989


více info...

Přidat komentář

Awča
26.10.2023 4 z 5

V podstatě již historická detektivka z doby, kterou ovšem dobře pamatuji...
Neřeší se DNA, informace se zjišťují telefonicky, v mapách (papírových!), případně dopisem.
A těch cigaret a doutníků co se spotřebovalo, nejraději bych Bankse poslala na rtg plic. A kurs vaření ;-)
Kniha se četla moc dobře, poklidné tempo, závěr trochu uspěchaný, s řešením, na které prostý čtenář nemohl podle náznaků přijít.
Vcelku příjemně strávený čas.

trudoš
09.11.2018 3 z 5

Na můj vkus dlouhá až únavná detektivka. Přestože otevření příběhu je poměrně zajímavé, následné vyšetřování je prakticky synonymem pro přešlapování na místě. Převážnou část osnovy totiž tvoří přehazováním viny z jednoho podezřelého na druhého, což je ještě podmíněno různými změnami úhlů pohledu. Tady si Peter Robinson hodně zakládá na psychologii postav, což by mi ani tolik nevadilo, kdyby jich nebylo jak máku a zároveň jen hrstka z nich měla se zápletkou něco společného. Dlouho se proto neděje nic zajímavého, než dojde k další vraždě, a pátrání se konečně posune někam dál. Ale to už jsme ve finále, které se nese v tradici britské detektivky - všichni aktéři jsou svoláni na potlach a inspektor celý případ znovu projede, aby v závěru ukázal na pachatele. Alespoň tady dokázal být autor nápaditý a překvapit smysluplnou konstrukcí, i když založenou na příliš mnoha tragických náhodách. Na jednu stranu tak civilní a autentické drama, na stranu druhou nic, co by mě nějak zásadně oslovilo.


HaHa11
28.12.2017 3 z 5

"Osmdesátková" detektivka - oproti dnešnímu vyšetřování se na místě činů nehledají DNA, zainteresované osoby nevlastní mobily ani neposílají maily. Trochu nezvyklé - příliš málo historické a přitom už tak vzdálené současnosti. Příběh sám nebyl špatný, ale po daších knihách ze série pátrat nebudu. Plusem byly anglické reálie té doby.

babicka_amalka
26.01.2017 5 z 5

líbilo, četlo se mi dobře; podívám se určitě po dalších knihách série;

guru
21.07.2014 4 z 5

Dobrá kniha, ale o niečo menej vydarená ako prvé 2 diela série. Mimochodom je škoda, že je do slovenčiny preložené iba toto jediné dielo, kto vie po anglicky, rozhodne má táto séria svoje kvality.

Autorovy další knížky

Peter Robinson
anglická, 1950 - 2022
2014  74%Až mě uloží do země
2005  79%Příslib lži / P.S. Miluji tě / Kodex / Léto, které nikdy nebylo
2015  63%Pohled do tmy
2016  60%Děti revoluce
2008  81%Neodvratný konec