Indián

Indián https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273234/mid_indian-nCJ-273234.jpg 4 10 5

Indián je nanejvýš zábavnou, hořkosladkou literární vzpomínkou světově proslulého islandského komika a bývalého primátora Reykjavíku Jóna Gnarra. Gnarr se v ní ohlíží zpět do svého problémového dětství a naturalisticky popisuje svou zkušenost s dospíváním s poruchami učení a chování v době, než se o těchto poruchách začala dozvídat laická veřejnost. Jejich překonávání z něj udělalo muže, kterého dnes svět zná a obdivuje.... celý text

Přidat komentář

Teclaireddy
02.11.2022 3 z 5

Docela zajímavé vzpomínky na dětství, ale dost repetitivní a bez nějakého většího vývoje či vyústění.

DiskretniBarman
21.07.2022 4 z 5

Není to úplně "román", jak láká obálka - spíš jen čtivý sled více či méně propojených a někdy zbytečně repetitivních situací (především průšvihů) z autorova dětství bez nějakého dramatického oblouku, který čtenáři umožní vcítit se do kůže dítěte s ADHD a jinými poruchami a nahlédnout trochu do života na Islandu.


pajaroh
18.07.2021 1 z 5

Vážně je v anotaci napsáno, že byl autor šikanován? Podle jeho osobní výpovědi spíše šikanoval celý svět kolem sebe (a poruchou bych to neomlouvala).
Jedinou zajímavost shledávám na tom, že se tento sebelítostivý fracek stal primátorem. Slibovanou "vysoce zábavnou" náladu jsem v knize nenašla, spíše plno smutku nad konáním jedince a soucit s okolím.
Styl psaní je velmi jednoduchý až prostý.
Název bych změnila na Antiindián.

MOu598
10.06.2020 5 z 5

Super knížka. Určitě si přečtěte - je o tom, co se pokládá za normální a co ne především u dítěte. Je také trochu o Islandu.
Hezké.
Citát:
"Je lepší něco nechtít, než to nedostat."

hanča34
01.03.2016 4 z 5

Kniha mě velmi pobavila i zaujala, především ve světle faktu, že autor se stal v roce 2010 primátorem Reykjavíku a navíc velmi úspěšným.Přitom v době jeho dětství (70.léta) ho spousta psychiatrických ústavů hodnotila nejen jako problémové dítě, ale i mentálně zaostalé. Byl prostě jiný než ostatní děti, měl svůj vlastní svět. Ráda bych si přečetla i jeho knihu o tom jak se stal starostou.