Impérium

Impérium https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195377/bmid_imperium-5hH-195377.jpg 3 32 8

V románu Impérium vypráví švýcarský prozaik příběh o prvním vegetariánovi a nudistovi, který se na začátku 20. století odstěhoval jen s bednami knih do německé kolonie v Tichomoří, aby tam žil podle svých zásad, což znamená: aby založil společenství, které jako svatý grál uctívá kokosový ořech. Paralelně s osudem Augusta Engelhardta sledujeme i osudy jiného „cvoka" evropských dějin. A zatímco chce nudista spasit sebe a své bližní novým náboženstvím, opírajícím se o klid, slunce, nahotou a vegetariánskou stravu, Adolf Hitler – byť také milovník špenátu a odpůrce masa – má v hlavě jiný druh spásy...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Imperium , 2012


více info...

Přidat komentář

Elis.n
14.10.2019 3 z 5

Hodně netradiční forma psaní a vůbec netradiční román. Nemám k čemu bych to přirovnávala nebo s čím porovnávala.
Není to ten typ knihy, do které se začtete a nepustí Vás až do samého konce, ale je na na ní něco zvláštního a netypického. Především zaujme bizarní hlavní hrdina, který si něco takového opravdu prožil.

niknikita
01.06.2017 2 z 5

Opravdu jsem se nechytala - a snažila jsem se, ale ne za každou cenu .


Raszkulce
23.04.2017 3 z 5

Kniha na odpolední čtení, nic víc, chyběla mi zde nějaká myšlenka a celkově tempo.

Blanice
16.02.2015 4 z 5

Na to, že není v celé knížce ani jednou přímá řeč, čte se Impérium vcelku dobře. Potěšilo mě i překvapilo, že se hlavní hrdina dožil poměrně vysokého věku.

Rilian
04.02.2015 3 z 5

Kniha je výborně napsaná a námět je sám o sobě poutavý. Jenom ke konci dle mého názoru ztrácí tempo.

Petkon
27.01.2015 5 z 5

Výtečné literární dílko nevelkého rozsahu, vyznačující se však četností mozaikovitě poskládaných epizodek z exotického prostředí, se spoustou odkazů k literárním, hudebním, výtvarným i filozofickým dílům. Knihu ocení zejména pozorný a vzdělaný čtenář, jenž si možná i dodatečně dohledá řadu nejrůznějších pojmů v knize obsažených. Potom bude mít z knihy ještě větší požitek. Kdo například postřehne připomínku na G. Kellera a jeho Zeleného Jindřicha, který vyznívá jako narážka na podobně sestavený román bez použití přímé řeči. A takových příkladů je v knize bezpočet.
Obdivuhodně napsaný román, který láká k opakovanému čtení. Nelze se divit nadšeným kritikám nejen v Německu. Debaty o rasistickém vyznění díla jsou zcela zbytečné, jelikož tento názor je zcela mimo mísu. Chtěl bych také vyzdvihnout skvělý překlad Tomáše Dimtera.

LuciLux
29.08.2014 4 z 5

Je to biografický román? Dobrodružný román ve stylu Robinsona Crusoe? Příběh nikoli nepodobný Forrestu Gumpovi, ve kterém hrdina naivně líčí setkáni s později se proslavenými osobnostmi? Nadčasový román nepřímo kritizující společnost? Romantický román, ve kterém jednotlivec bojuje proti okolnímu světu za své sny? Krachtovo Impérium má od všech těchto žánrů něco, a dohromady ještě mnohem více. Lze namítnout, že příběh o jednom pološíleném člověku s bláznivým osudem si tak vesele plyne, bez výrazných odboček, zvratů, zápletek, až dospěje do zcela amerického (a pro mě jisté zklamání představujícího) závěru. A přesto, nebo možná právě proto, jsem si vyloženě libovala nad Krachtovým mistrným popisným uměním, umocněným exotickým prostředím, ve kterém se román odehrává. Jižní Pacifik, koloniální období, námořníci. Jeho vtipný břitký jazyk, plný sarkastických „jakoby mimochodem“ komentářů musí udržet čtenářův zájem až do úplného konce, byť je od jisté chvíle jasné, že už se v knize nic dalšího nestane, že se „jen“ dovypráví Engelhardtův příběh. Nicméně v současné literatuře představuje tento román a styl psaní, u kterého jako by člověk nevěděl, zda čte knihu novou, či starou, autora současného či dávno zapomenutého romantika, takový svěží vítr, jaký měl v zádech parník Princ Waldemar, kterým August Engelhard dorazil do Německé Nové Guineji s cílem koupit si ostrov, na kterém by založil vegetariánský nudistický řád uctívající slunce a kokosové ořechy.

majkles
15.08.2014 2 z 5

Na jednu stranu poměrně zajímavý popis života člověka, který je opravdovým podivínem. Na druhou stranu je to celé takové rozvleklé a nijaké. Čekal jsem víc.

Štítky knihy

švýcarská literatura

Autorovy knížky

Christian Kracht
švýcarská, 1966
2014  64%Impérium