Iluze doby

Iluze doby https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229422/bmid_iluze-doby-3er-229422.jpg 4 6 2

Kniha pojednává o muži, který ve středním věku vypráví vše, co zažil v 21. století. Příběh je vymyšlený, ale po přečtení si člověk uvědomí, že tato kniha zas tak daleko od pravdy není. Kniha, která je velmi čtivá, ale také transformační, je určena pro každého, kdo si chce rozšířit obzory a posunout své vědomí zase o stupeň výše. V knize se nacházejí světlé i temné pasáže, přesně tak jako v životě. Naštěstí je vždy jen na nás, jestli si vybereme tu špatnou či dobrou stranu. Ponořte se do pravého světa v 21. století a konečně odhalte skutečnou pravdu ohledně bytí na tomto světě.... celý text

Přidat komentář

Marekh
29.07.2020 4 z 5

Tato kniha mne zaujala anotací, přečetl jsem si jednu stránku a vypadalo to zajímavě a navíc byla tato kniha ve slevě, tak jsem si řekl, že si knihu koupím. Jedná se o první knihu (debut), kterou autor napsal. Musím říci, že se mi kniha celkově líbila. Pojednává o Jonathanovi, který rekapituluje svůj život, který prožil ve 21. století. Vidíme průběh jeho dětství, dospívání až po dospělost. Během života se Jonathan seznamuje s různými lidmi, kteří jsou pro něj důležití a zanechají v něm otisk, zažívá milostná dobrodružství s děvčaty, je účastníkem různých party apod. S pokročilejším věkem se mění jeho priority. Autor v předmluvě píše: „Děj a události jsou vymyšlené, ale myslím si, že jsou velmi blízko pravdě. Věřím, že vám tato kniha, stejně jako mě, otevře oči. Nabízí vám možnost uvědomit si, v čem zde lidé žijí a jaké absurdní věci jsou v dnešním světě podporovány.“ Nevím proč, ale při čtení jsem měl pocit, že některé události, o kterých autor píše, prožil na vlastní kůži. Knihu hodnotím na 80 %.

Kniha má 18 kapitol. V knize se vyskytují pozměněné názvy států, významných osobností nebo sociálních skupin, ale z pojmenování lze poznat, o co se jedná. Hlavní hrdina Jonathan se zamýšlí nad životem ve 21. století. Kritizuje školní systém, banky, vládu, média, nadnárodní společnosti, sociální skupiny apod. Zajímavé byly také Jonathanovy sny. V knize se pracuje s pojmy jako EGO, STRACH a třeba také s pojmem HODNÝ CHLAPEČEK. S většinou názorů jsem souhlasil a v některých popisech jsem se poznával. Kniha obsahuje hodně informací a může také sloužit jako motivační kniha.

Autorovi bych vytknul, že se někdy opakuje. V knize jsem našel nějaké pravopisné chyby (ve slově chybělo písmeno, čárky v souvětí apod.). V závěru se píše, že kniha prošla jazykovou úpravou autora. Doporučoval bych ještě jednou zkontrolovat pravopis, anebo zkontrolovat knihu korektorem, pokud vyjde 2. vydání. Autor vydal knihu také v elektronické formě (e-kniha).

Knihu by šlo určitě rozebrat detailněji a napsat moje názory na konkrétní témata, ale myslím si, že komentář by byl velmi dlouhý. Pokud budou mít čtenáři zájem si knihu přečíst, tak si knihu opatří a sami zhodnotí, jestli se s autorovými myšlenkami ztotožní, anebo s nimi nebudou souhlasit a celkově si udělají názor na tuto knihu. Každopádně kniha byla zajímavá a oslovila mne, proto jsem knihu přečetl poměrně rychle. V knize se vyskytuje hodně myšlenek, ale tentokrát jsem si nepoznamenával stránky, abych si citáty později vypsal. Zapamatoval jsem si stránku, ve které je vyjádřen názor na kamarádství, a s touto myšlenkou souhlasím. „Hledejte si vždy takové kamarády, kteří vás někam posouvají či je vám s nimi dobře a přestaňte hledat kamarády jen proto, abyste nebyli sám či sama. Ono je totiž mnohokrát lepší být sám, než být ve skupině kamarádů, která vám vnitřně nesedí a neustále má narážky na různé lidi či nedej bože na vás. Takoví kamarádi vyhledávají právě „ovce“, takzvané lidi bez vnitřní hodnoty, aby prostřednictvím jich mohli zvyšovat svoje ego a cítit se dobře.

Kniha má pěknou obálku. 

milunka21
07.04.2017 5 z 5

Skvěle napsaný životní příběh o pravdě a pochopení sama sebe.


Autorovy knížky

Jan Šuba
česká, 1990
2015  87%Iluze doby