Hypersenzitivní lidé mezi námi

Hypersenzitivní lidé mezi námi https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279641/bmid_hypersenzitivni-lide-mezi-nami-Hw5-279641.jpg 4 52 14

Zhruba 15 až 20 % lidí přijímá více podnětů než ostatní -- a to podstatně intenzivněji. Toto výrazné nadání diferencovaněji a silněji vnímat je často výhodou. Mnozí vysoce senzitivní lidé tím však trpí: jsou zranitelnější, dostávají se rychleji do stresu a zmítají se v pochybnostech o sobě. Tento psychologicky fundovaný praktický rádce pomáhá hypersenzitivním lidem konečně pochopit, proč jsou "jiní". Na základě mnoha účinných metod jim ukazuje, jak ovlivňovat vlastní vnímání a mentálně se lépe chránit. Tak se vysoká senzitivita opět stane tím, čím vlastně je: nadáním pro velké vnitřní bohatství.... celý text

Žánr:
Osobní rozvoj a styl , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Noxi
Originální název:

Wenn die Haut zu dünn ist , 2011


více info...

elcapitano
elcapitano
12.12.2023 1 z 5

Přišlo mi to především strašně manipulativní. Víceméně z knihy trčí snaha o přesvědčení čtenáře, že je také "hypersenzitivní" a že je tím pádem více než ostatní, normálně-senzitivní lidé. Neustálé opakování pár tezí dokola, manipulace, příliš obecné, jazyková úroveň překladu nízká (četl jsem nějaké jiné vydání, než zde zobrazené).. no, nic pro mne. Nedočetl jsem to.

Letitia
Letitia
25.07.2023 2 z 5

Joj, bojujem. Spočiatku sa mi kniha páčila, nachádzala som v nej zaujímavé myšlienky. Ale čím ďalej, tým viac bojujem s chybami v preklade... V kombinácii s dlhými pôvodne nemeckými vetami sa často strácam. Musím sa stašne sústrediť, aby som pochopila zmysel vety, alebo si domyslela v ktorom páde má ktoré slovo naozaj byť... a keď nič iné, tak sa aspoň zvratné zámeno zamotá do vety dvakrát. To síce zmysel vety nemení, ale vyruší.

Takže áno, sú tam zaujímavé myšlienky a asi som sa niečo naučila... ale už bojujem, aby som knihu dočítala do konca. Chýba mi necelých 30 strán!

(Čítam slovenské vydanie.)


vladku
vladku
20.12.2022 4 z 5

Knihu mám na seznamu k přečtení dlouho. Nakonec díky nakladatelství Portál se ke mně dostala nyní. Kniha je prakticky bez odkazů, autor je vysoce citlivý a ze svého pohledu bere poznatky jiných a popisuje své zkušenosti. Psána konstruktivně. Zdá se, dle knihy, že výzkum vysoce citlivých lidí je spíše pozadu a dochází k mnoha omylům, např. chybná diagnóza a tím pádem i pomoc: ADD, ADHD, (spolu)závislost, neurózy, deprese, úzkostné poruchy, emoční nestabilita, autismus.
Knihu jsem začal číst, protože mám podezření na plno vysoce citlivých lidí kolem mně. Skončil jsem s podezřením, že i já patřím mezi ně, jen se mi dařilo relativně včas sebepoznat se a udělat vhodná opatření, např. odstřihnout se od TV a černé kroniky. Kniha je pro vysoce citlivé osoby (dle autora 15-20%), nicméně dle mě žádné dělení není binární a tedy těch lidí, které se v něčem najdou bude výrazně víc.
Vlastně obecně je to kniha o sebepoznání a využívat pozitivní stránky svých vlastností a obcházet nevýhody svých vlastností. Jen vysoce citlivé lidé to mají vše zesílené a o to naléhavěji se musí naučit se sebou pracovat.
Z knihy mi vyplývá, že je plno odstínů vysoce citlivých lidí, každý má trochu jiný problém - víc otázek kniha otevřela než odpověděla a není to tím, že by se nesnažila odpovídat. Např. jsou vysoce citliví lidé více ovlivněni placebo, nocebo efektem? Potřebují menší dávky léků pro stejný účinek? Lidé, co např. nejsou schopni číst text s gramatickými chybami, jak korelují s vysoce citlivými lidmi, kteří se nenaučili svou citlivost ovládat?
Některé věci se jiným lidem budou zdát na úrovní ezo - např. předvídavost, až "čtení budoucnosti". Některé popisované vlastnosti se mi zdály na tolik obecné, že pochybuji o jejich významné korelaci s vysoce citlivými lidmi.
Kniha stojí za přečtení, jen ji neberte dogmaticky, spíše inspirativně.

SaraSun
SaraSun
22.10.2022

Zoufalý překlad.

Čteno vydání: 2016, Noxi
Překlad: Jana Pecharová

mcleod
mcleod
20.03.2022 2 z 5

Také jsem hypersenzitivní člověk, ale o této knize nemůžu napsat žádnou chválu. Buď je to tím, že mám jiný vlastní racionální postup, jak se vypořádat s těmi největšími problémy, nebo je to extrémním a hrozivě neodborným stylem, jakým je tato kniha napsaná. Chápu, že člověku, který potřebuje "pohlavek" k probuzení, to může pomoct (a připadá mi vlastně skvělé, kolik lidí knihu takto hodnotí), ale mně připadala spíše depresivní, chaotická, nezáživná a vždy jsem ji ztěžka četl se silným pocitem, že kdybych si ji pustil více do hlavy, tak mi v ní nadělá pěknou paseku :-) Z celé knihy jsem si nakonec odnesl jen velmi malé množství podnětů, o znalostech snad ani nemluvě. A to je škoda, protože přesně to jsem od ní očekával.

Jonna
Jonna
02.03.2022 4 z 5

Takový trochu drsnější (mužský) pohled na HSP. Pomohlo mi to ale se spoustou věcí, které řeším, už třeba proto, že autor nedělá z HSP lidí "drahoušky" jako někteří jiní autoři podobných knih. Ano, také mi trochu vadil takový ten americký styl - opakování opakovaného, a případy ze života, ale oceňuji autorův neotřelý způsob řešení některých problémů.

Marcela23
Marcela23
27.12.2021 4 z 5

Informace v knize velmi sedí s mojí zkušeností, aha momenty se dostavily hned několikrát. Také mi došlo, proč mi v určité momenty nepomáhá meditace, ve které se ještě víc rozpouštím, místo abych se uzemnila. Některé mentální cviky mi přijdou velmi dobré. Jinak je kniha i v novém vydání trochu krkolomná a člověk musí překousnout ten americký styl stálého opakování. Takže kniha celkem pomohla, ledacos mi docvaklo, ale dovedu si představit zajímavější zpracování tématu.

kalishane
kalishane
10.11.2018 4 z 5

Zajímavá knížka (bohužel mám jen verzi ve slovenštině, ale není to až zase takový problém), autor ví, o čem je řeč. Rozhodně nedoporučuji lidem, kteří nevědí, kdo jsou "hypersenzitivní" lidé (patřím mezi ně, díkybohu). V knize je několik pasáží, kde jsem se vyloženě "našel", a jsou to pasáže, kde autor popisuje opravdu moje "vnitřní pocity" v různých životních situacích. Ale tohle asi pochopí jen člověk, který je HSP. Rozhodně vysoce doporučuji všem, kdo jsou "přecitlivělí", lépeřečeno, vnímají, slyší a vidí více, než ostatní. Pro ostatní tohle není. Kniha mi dala to, co jsem očekával, takže jsem spokojený.

lukaflek
lukaflek
08.09.2018 1 z 5

vůbec se to nedá číst - každou větu jsem přečet 5x a stejně jsem nevěděl, co se mi autor snaží říct

ismael
ismael
01.11.2017 5 z 5

otřesný překlad, otřesná redakce; edit: nové vydání je zcela opraveno a čte se dobře

amenta
amenta
27.07.2017 5 z 5

Nemám dost hvězdiček! Pro mě útěšné zjištění, že v tom nejedu sama. A vysvětlení k agresi, která se bere ve veskrze mírumilovných lidech...Jedno z důležitých postrčení k průlomu v mém životě! Děkuji!

Fukaeri
Fukaeri
16.07.2016 3 z 5

Kniha je sama o sobě vcelku zajímavá...ale děsivý překlad jí bohužel hodně ubírá na kvalitě a hází jí na první pohled/čtení někam do kategorie "zázračných psycho příruček" plných klišé. Když se ale člověk snaží vnímat jen význam a ne formu, tak to není vůbec špatná záležitost.

lusila
lusila
15.03.2016 5 z 5

Výborná kniha. Ak vás označujú za introverta a vy to tak nevnímate, patríte k hypersenzitívnym ľuďom.

magnolia
magnolia
29.02.2016 3 z 5

Je to zajímavá kniha a stojí za přečtení. Místy se jeví odbornější, uvádí se různé studie a výzkumy. Většina textu je laikovi srozumitelná, vysvětlující a pomáhající těm, kterých se týká (rodičům dětí i dospělým). Je tu i mnoho příběhů těchto lidí a cvičení. Chce to číst poctivě a pozorně.

Štítky knihy

rozvoj osobnosti, osobní rozvoj hypersenzitivita, přecitlivělost

Autorovy další knížky

Rolf Sellin
německá, 1948
2016  73%Hypersenzitivní lidé mezi námi
2019  81%Blíž tě nepustím
2023  67%Hojení vnitřních ran

Kniha Hypersenzitivní lidé mezi námi je v

Právě čtených7x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst111x
Chci si koupit44x
dalších seznamech2x