Hvězdicový ostrov

Hvězdicový ostrov https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56846/hvezdicovy-ostrov-56846.jpg 4 20 6

Poutavé vyprávění zasazené do období před 2. světovou válkou. Je to kronika života ostrova, seznamuje s osudy rybářů, sedláků i místní honorace. Sledujeme jejich nelehký způsob života v izolovaném světě ostrova, kam technický pokrok a civilizace pronikají jen pozvolna a na který se okolní svět jezdí dívat zpovzdáli jako na turistickou atrakci.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Stjernoy , 1959


více info...

Přidat komentář

MOu598
23.06.2017 5 z 5

Četla jsem v říjnu 2008. Podle mých poznámek:
Krásně napsané.
Jednoduše a výstižně popsaní lidé. Na jejich řeči, činech popsán charakter. I trochu - dost málo popsána příroda.
Hezké, hezky se čte. Poutavé, lidské, zajímavé, normální - skutečné.
O lidech bydlících na ostrově, 4-5 rodin. O jejich životních osudechv průběhu 1-3let.
Hezké. Lidské.

MichelleS
07.04.2017 4 z 5

Lidičky z ostrova Stjernoy si nejde nezamilovat. Je tu všechno, dobrota i zloba, smích i trápení, zrození i smrt, láska...


Heřmis
20.05.2016 5 z 5

Tady pozor. Jedná se o severskou literaturu, ale není to žádný thriller, krimi ani letošní bestseller - zaplaťpánbůh. Je to skutečně velmi klidně plynoucí kniha, která vlastně ani nijak není uceleným příběhem - spíš jsou to takové střípky, storky ze života na ostrově, který obývají svérázné postavičky. Krásně napsané. Velká škoda, že od tohoto spisovatele nebylo do češtiny přeloženo více děl.

antaraxia
12.12.2015 5 z 5

Překrásná kniha, psaná nádherným jazykem. Když jsem ji čatla přála jsem si aby nikdy neskončila. Ale taky mi přijde smutná. Každý z ostrovanů žijících na Stjernoy, respektive každá rodina, si nese životem určitý druh neštěstí. Je zde krásně vykreslený kontrast mezi štěstím a neštěstím které se nečekaně střídá.

kalache
01.12.2015 4 z 5

...slova plynou poklidným tempem,lidé si žijí v pokoře a vzájemnosti,jen moře se hádá s pobřežím.Milá kniha o milých lidech...

Koka
06.09.2013 5 z 5

Z náhodně čtené knihy se vyklubal poklad nedozírné krásy. Nejdřív jsem se po 20 stranách pořád "ošívala" - kde jsem to už jenom četla?, než jsem zjistila, že tématem, poetikou zpracování a způsobem humoru se tato kniha nesmírně podobná jiné knize jiného severského autora, ovšem o 50 let mladší, nazvané Letní světlo, a pak přijde noc. Rozhodně nechci mého obdivovaného Islanďana Stefanssona podezírat z plagiátorství, to opravdu ne, ale ta atmosféra norského Hvězdicového ostrova, příběhů jeho obyvatel, role moře, polární záře a půlnočního světla v celém příběhu, soukromá dramata jednotlivců i rodin, omezenost i soudržnost ostrovanů - ty opravdu jsou v obou knihách velmi, velmi podobné. Severská příroda a naturel ostrovanů, jejich drsné způsoby a odloučenost od "velkého" světa nepochybně vybízejí k "obdobnému" zpracování.

Protože se obávám, že hezký úryvek z Hvězdicového ostrova nebudu mít šanci uplatniť v hádankářské soutěži, raději ho pověsím sem, aby nezapadl:

"Reinertův vstup do světa vypravěčů byl dílem shody okolností. Jednoho dne si zajel do Nevernes vypůjčit nějakou knihu. Tam našel sbírku povídek a anekdot, odnesl si jí domů a přečetl. Pak jednu z těch anekdot vyprávěl, ale v rychlosti zapomněl udat zdroj. Anekdota udělala, jak se říká, dojem a z Reinerta se přes noc stal hrdina. Teď konečně našel něco, čím by si u lidí mohl získat úctu. Jezdil si do knihovny půjčovat všechny knihy povídek a anekdot, které tam měli, a naučil se je zpaměti. To se ví, že vyhledával ty úplně nejstarší. Ostatně mu nehrozilo žádné větší nebezpečí, že bude odhalen. Lidé tu na čtení moc nebyli. Občas se ale v některé domácnosti přece jen našel pět let starý časopis Domov nebo Naše rodina. Peder s Andreou vlastnili knížku, která se jmenovala Quentin Durward a napsal jí jakýsi Walter Scott, ale kniha se nesměla číst - měla zlatou ořízku. U Brattlandů měli také jednu knížku. Jmenovala se Vzhůru na západ a tu rozdělili dětem tak, že každé dostalo třicet stránek. Malý Per vlastnil obal, na kterém byly namalované škunery. Pokaždé, když dětem byly sny a fantazie sladší než cukr, půjčovaly si za cukroví stránky navzájem. Steingrim, nejstarší, vlastnil konec knížky - brzy měl z toho díry v zubech. Zdravotní sestra tvrdila, že je to špatnou výživou, z nedostatku zeleniny. - Ale který blázen by půjčil svých třicet stránek za kedlubnu? Léčila by snad ona sama touhu po čtení mrkví? Brattlandovic děti neměly pro její argumenty pochopení. Stránky šly pořád z ruky do ruky a po každé četbě dětem ubyl jeden zdravý zub." (s. 86 - 87)

Autorovy knížky

Terje Stigen
norská, 1922 - 2010
1988  82%Hvězdicový ostrov

Kniha Hvězdicový ostrov je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst23x