Humpolec

Humpolec https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487354/bmid_humpolec-qxS-487354.jpg 4 1 1

Reprezentativní publikace města Humpolec, seznamující s jeho historií, významnými osobnostmi, i nejbližším okolím. Obsahuje barevné i historické fotografie.

Přidat komentář

Apo73
02.01.2022 4 z 5

Velmi rád ohodnotím tuto knihu. Je to poctivá a hodnotná kniha, která představuje Humpolec z nejrůznějších stran. Kapitola o historii je velmi podrobná a velmi fundovaná. Tu rozšiřují kapitoly na pomezí místopisu a historie Církevní památky, Významné stavby, Muzea a galerie, dále Pomníky, sochy a pamětní desky, Významné osobnosti a rodáci, Židovské památky, Orlík, Pivovar Bernard, Místní části, Soukenictví, a nechybí ani ryze obrazová část Humpolec v obrazech (Augusta, Janoušek, Vodák, Štáfl apod.) nebo Starý a nový Humpolec - Jak se město změnilo.
Na knize oceňuji, že z ní netrčí obvyklé zadání obecních a Městských úřadů, co se jak má vychválit, a co zasunout, stejně tak jako v knize není jediná reklama, kromě jmenovitého poděkování na konci. (Nepočítám reklamy dobové reklamy na str. 161), Zlom knihy je pro tyto knihy tradiční, nadpisy jsou bohužel zbytečně barvotiskově diskotékové, ale to je bolest většiny těchto knih, které "musí mít každý rodák v knihovně".
Jinak ale kniha je napsaná velmi pečlivě a je skutečně radost si ji přečíst. Informace se neopakují, historická úvodní kapitola některé věci jen nakousne v daném kontextu a pak se podrobně jim věnují další kapitoly. Každá je celek, který je informačně velmi hutný a hodnotný.
A tak mohu knihu jen doporučit, a to včetně návštěvy města. Těch pozoruhodných staveb - od Tolerančního kostela, přes vilu navrženou Gočárem, až po Plecháč, hotel Fabrika nebo Galerii Osmička! Netušil jsem, že kromě antropologa A. Hrdličky, literátů J. Zábrany a "Magora" Jirouse a skladatele G. Mahlera, je s Humpolcem spojen i divadelník Jindřich Honzl, významný lékař František Hazma nebo výtvarníci Pavel Sudkolák, Čeněk Vosmík nebo Zorka Ságlová. A je skvělé, že humpolečtí mají i dostatečný smysl pro humor – viz všechny aktivity spojené s fiktivním Hliníkem.
Jediné, co člověka při čtení knihy opravdu zamrzí, že městští radní kdysi neprosadili postavení železničního uzlu (tak se centrem stal Havlíčkův Brod) a to ani prodloužení trati do Pelhřimova. A pak ještě věta na str. 165: „Dnes již ve městě ani jeho okolí nepůsobí žádný textilní podnik.“ To je skutečně velmi smutné, když byl Humpolec před tím „Českým Manchesterem“ a vyvážel látky do celého světa.
Na závěr bych rád dodal, že pokud mě někdo podezřívá z toho, že jsem se v Humpolci třeba narodil a tak ho tady propaguju, tak není to pravda. Humpolec znám, jezdím tam 20 let, ale přeju Humpolákům, že mají tak pěknou a vyváženou knihu o svém městě.

Autoři knihy

Kniha Humpolec je v

Přečtených1x
Doporučených1x